Търся Софтуер за повишаване на оборотите на вентилатор на процесора. Благодаря
Търся Софтуер за повишаване на оборотите на вентилатор на процесора. Благодаря
"SpeedFan" не ти ли върши работа?
Хората обикновенно гледат да ги намалят за да не шуми , каква ти е идеята да вдигаш оборотите ?
Ами каква, грее му, и понеже го мързи да си почисти прахта, мисли да вдигне оборотите на 10-20 000 и да направи вакум.
ако успее да го развърти с 20000 оборота вероятно ще го отлепи от пода
Благодаря за отговорите и констатациите.Процесора е Пентиум 4 на 3.00 гига херца.Вентилаторът е голям и хубав , но процесора ми стига 69 градуса и започва да прави проблеми.Вентилаторът работи на 1500 оборота.Мислех , че това са малко обороти и за това не може да охлади добре.Сега надявам се, съм бил по-ясен.
Ako радиатора ти наистина е добър, тогава правери дали прави добър контакт с процесора. Махни го (радиатора) почистиго от старата паста (процесора също) и го намажи с нова (силиконова (бялата)). След това го постави отново като гледаш да прави добър контакт с процесора.
Кажи все пак какъв ти е радиатора - марка, модел...
1500 оборота наистина ми се струват малко, това с програмка ли ги гледаш или направо в BIOS. И провери ли дали си боднал куплунга за вентилатора на правилното място.
1500 оборота са и малко и много. Ако "вентилаторът е голям и хубав" действително, оборотите следва да са или точно или много но не малко. За пример давам един много добър сериозен охладител от миналото - "Thermaltake Big Typhoon". Неговите обороти са точно 1300 ±10%. Това че процесора ти стига 69 градуса може да нормално, може да е много зле. А и кое мериш - ядрото или дъното? За пример ще дам бившия си Селерон 900. Според спецификациите на Интел ядрото трябваше да бъде между 72-78 градуса. Невероятно но точно в тези граници и си беше близо 3-4 години. Неприятното в случая са проблемите за които споменаваш. Какви са те и свързани ли са с температурата ? Ти ли си слага охладителя и внимателно ли го направи?