Re: MS EXCEL формула - как ?
Аз само не разбрах междинните стойности дали ти трябват.
Ако не ти трябват, в клетката за резултата пишеш:
=((X+[kurs])*1.2-Y)/2+X
Ако стойностите на Х, У и курса на долара са записани в други клетки, на тяхно място кликаш с мишката върху съответната клетка и във формулата се записва адреса й. Така всеки път, когато променяш стойностите на Х, У и курса, ще се променя и крайната стойност.
Цитат:
Първоначално публикувано от Silviya
...
=((X*[kurs])*1.2-Y)/2+X
...
Лекичка поправка. :)
Така и вътрешните скоби стават излишни, та ако правилно си обяснил какво искаш, би трябвало да е:
=(X*[kurs]*1.2-Y)/2+X
Уфффф. :oops:
От бързане да покажа колко много знам... :016:
става :bravo , но явно нещо не правя като хората , защото ми пресмята само първата кутийка , а в колоната има още много стойности за пресмятане една с другата колонка, а пък да копирам формулката на всеки ред за резулт ще ми отнеме светлинни години :help
Цитат:
Първоначално публикувано от eror
става :bravo , но явно нещо не правя като хората , защото ми пресмята само първата кутийка , а в колоната има още много стойности за пресмятане една с друга , а пък да копирам формулката на всеки ред за резулт ще ми отнеме светлинни години :help
нали виждаш малката квадратна точица в долния десен ъгъл на клетката?
цъкваш и задържаш левия бутон върху нея и започваш да влачиш надолу. резултатът е автоматично копиране на формулата с съответно правилно променени адреси на клетките спрямо всеки нов долен ред
е просто идеално стана :) , а кат си спомня първия път на ръка как изчислявах само :081:
а сега ме интересува друго , как мога да направя закръглянето на знаците след запетайката да е по - малко или направо да ми закръгля на по-голямо или по - малко число ?
Маркираш клетките, в които искаш да се закръглят стойностите, кликваш с десен бутон на мишката и от менюто избираш Format Cells..., от там отиваш на таб-а Number и от списъка с категориите избираш Number. От там вече си настройваш колко символа да ти изписва след десетичната запетая. Ако крайния ти резултат е някаква валута, може да избереш Currency - там също може да нагласиш символите след запетаята както и знака на валутата, който да изписва преди или след числото в клетката.
P.S. Има и формули за закръгляне към по-малко или по-голямо число.
=ROUNDUP(cell,0)
Тази формула закръгля към следващото цяло число. На мястото на cell пишеш адреса на клетката, а 0-та посочва колко символа след запетаята да има.
=ROUNDDOWN(cell,0)
Тази закръгля към предишното цяло число. Синтаксиса е същия.
Тези формули ги видях в HELP-а и не съм ги използвала. Не знам дали ще ти свършат работа. Иначе, ако махнеш символите след десетичната запетая, както ти казах в началото на поста си, когато в клетката е написано например 2.5, ще го закръгли на 3, а ако е 2.4, ще закръгли на 2.
браво , :) пробвах по първия начин и стана , даже и валутата може да се изписва :)
а да си се замислял за закупуване на книжка, където тези сравнително елементарни неща са написани и за минимална сума придобиваш доста знания, без всеки път да откриваш топлата вода питайки във форума?
Не е срамно да четеш книги, повярвай ми.
То и help си има. И даже и ТОВА. Ама кой да чете... :RTFM:
Я и аз да питам нещо тук, че да не отварям друга тема. :)
задачата е следната - има една колона (то има и други но в случая не са важни) в която има номера - над хиляда (това го пиша за да се разбере, че "на ръка" действието е трудоемко).
Номерата са от вида:
057235678
052678990
046677889
.............
Как да премахна първите три символа (057,052.046...)? Възможно ли е да стане в същата колона (клетки) или трябва в друга?
Цитат:
Първоначално публикувано от Pat
Я и аз да питам нещо тук, че да не отварям друга тема. :)
задачата е следната - има една колона (то има и други но в случая не са важни) в която има номера - над хиляда (това го пиша за да се разбере, че "на ръка" действието е трудоемко).
Номерата са от вида:
057235678
052678990
046677889
.............
Как да премахна първите три символа (057,052.046...)? Възможно ли е да стане в същата колона (клетки) или трябва в друга?
Не мога да ти дам точен алгоритъм, щото нямам Ексел под ръка сега, но малко насоки: трябва да третираш номерата като стрингове, а не като числени стойности (то с водещи нули няма как и да стане иначе, де!). Та после с функциите за манипулиране на стрингове можеш да махнеш първите три (или първите Х в общия случай) символа
Има една формула, която дава остатъка от целочислено деление. Не знам дали няма по-лесен начин, но това е единственото, за което се сещам в момента.
=DIV(делимо,делител)
В твоя случай, делителя ще е 1 000 000 или, ако маркираш клетките и ги направиш Number, тогава делителят ще е с една нула по-малко (понеже първата нула ще се махне). Тази формула, обаче, ще ти свърши работа само, ако всички числа са с еднакъв брой цифри. Така като гледам ми приличат на телефонни номера и не знам дали всички са 9-цифрени, но общо взето нулите на делителя са [цифрите на числото] - [броя на цифрите, които искаш да махнеш].