Panda Security пуска бета версия на Panda Cloud Antivirus - първата и единствена безплатна „cloud”-базирана антивирусна програма, предлагана от компанията. Клиентите могат да намерият безплатния продукт на http://www.cloudantivirus.com. С Panda Cloud Antivirus, Panda Security въвежда нов модел на сигурност, включващ комуникация между лек клиентски агент и съвкупност от сървъри, разположени в „облака”, чието действие е много по-ефективно за разлика от локално инсталираните продукти, съдържащи сигнатурни файлове. Чрез преместването на процесите сканиране и откриване на заплахи в „облака”, Panda Cloud Antivirus предлага защита срещу нови и непознати заплахи, ограничавайки до минимум влиянието си върху работата на компютъра.
Традиционните антивирусни продукти разчитат на различни локално инсталирани технологии, които посрещат и сканират всеки файл използвайки разнообразни техники (антивирус, евристичен анализ, поведенчески анализ и пр.). Целият този процес, може да се каже, че повлиява на работата на компютъра, т.е. засягайки работата на паметта и процесора, той се отразява негативно на ефективността им. Локалното антивирусно решение от една страна не съдържа сигнатурни файлове за всички активни вируси, циркулиращи в момента в WEB пространството, и от друга страна по различни причини то може да бъде неактивно или необновено. Това създава предпоставки да бъдем „успешно” атакувани от различни Интернет заплахи. Докато при Panda Cloud Antivirus се наблюдава изместване на защитата от локалната клиентска мрежа към услугата „in the cloud” , което води до максимален успех и минимална консумация на ресурси. Така оптимизиран този модел на действие блокира зловредния софтуер още при първия му опит да се активира.
Panda Cloud Antivirus включва следните компоненти: antivirus, anti-spyware, anti-rootkit, heuristics и goodware cache. Системното изискване за максимална ефективност на програмата е 17 МВ RAM.
Използвайки технологията на Panda Security, наречена Collective Intelligence, Panda Cloud Antivirus предоставя автоматично идентифициране и класифициране на всеки нов зловреден софтуер, и то в реално време, базирайки се на постоянно събиращите се данни от милионната клиентска общност на Panda. Така всеки нов файл получен от Collective Intelligence се класифицира автоматично за по-малко от шест минути. Сървърите специализирани за изпълнение на модела Collective Intelligence получават и класифицират над 50000 нови заплахи всеки ден. В допълнение, системата Collective Intelligence съпоставя данните за зловреден софтуер, получени от всеки компютър, като същевременно повишава ефективността на защитата.
„Ние искрено вярваме, че Panda Cloud Antivirus представлява един голям скок в сферата на ИТ сигурността превъзхождащ традиционните антивирусни решения” казва Хуан Сантана – СЕО в Panda Security. „Panda Cloud Antivirus е решение работещо на принципа „инсталирай и забрави”, което предпазва от всяка нова и непозната заплаха. В този смисъл, ние се радваме, че го предоставяме безплатно. Това е начин компанията ни да се отблагодари на общността от потребители, предоставяща чрез своите компютри необходимата информация за осъществяването и развиването на модела Collective Intelligence. Това от друга страна е предпоставката те да получават едно антивирусно решение с висока степен на ефективност и бързина на реакцията”.
Източник: ->http://sagabg.net/