Някои ще може ли да ми каже как са прави тая системна дискета ...
Много ми трябва ама нямам на представа как се прави.SORRY че питам такива неща ама нали трябва да се научим...
Предварително благодаря на сички!!!
Някои ще може ли да ми каже как са прави тая системна дискета ...
Много ми трябва ама нямам на представа как се прави.SORRY че питам такива неща ама нали трябва да се научим...
Ако нямате предвид нещо по- добро, направете си системна дискета от Windows 98. Прави се през Control Panel, Add/Remove Programs,Startup Disk.
Може евентуално да си я доработите. Без доработка имаме Largest executable program size 533K, което не винаги е достатъчно. Освен това на дискетата има много излишни файлове: -за дискова компресия, за Кирилица и за други видове CD освен IDE. Аз и всичките ми познати имаме IDE CD-ROM, не четем нищо на Кирилица под DOS и не ползваме дискова компресия, предполагам и при вас е така.
Доработката: 1. Изхвърляне на излишните фаилове, дефрагментиране и качване на EMM386.exe:
Отвараме DOS промпт и пишем (копираме и пействаме ред по ред и натискаме Enter)
a:
DELTREE /Y as*.* bt*.* cou*.* d*.* *.cpi fl*.* mo*.*
defrag a:
Copy %WINDIR%\emm3*.* a:
След което поправяме Config.sys така:
[menu]
menuitem=CD, Start computer with CD-ROM support.
menuitem=NOCD, Start computer without CD-ROM support.
menuitem=HELP, View the Help file.
menudefault=CD,30
menucolor=7,0
[NOCD]
device=himem.sys /testmemff
device=EMM386.exe NOEMS X=CE00-CEFF
dos=high,umb
[CD]
include=NOCD
devicehigh /L:2,4080 =oakcdrom.sys /D:mscd001
[HELP]
include=NOCD
[COMMON]
files=10
buffers=10
stacks=9,256
devicehigh=ramdrive.sys /E 2048
lastdrive=z
Това вече дава Largest executable program size 624K (WOW!!!)
2. На дискетата има достатъчно място да я направим "Почти трепач". Но за целта трябва да имаме купен Norton Commander 5, незаконният софтуер е нещо много лошо! Та ако сме си купили NC5, правим на дискетата фолдер NC и копираме в него:
Nc.exe
Nc.ini
Nc.msg
Ncedit.exe
Ncedit.msg
Ncmain.exe
След което дописваме един ред в Autoexec.bat, за да се копират файловете на NC5 в RAM диска и следователно да са достъпни и след смяна на CD-то или дискетата. Под реда
copy readme.txt %RAMD%:\ > NUL
добавяме:
copy nc\*.* %RAMD%:\ > NUL
това е оттук http://injinera.bgplus.com/divotii/div2.htm
там има и някои други съображения.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Някои ще може ли да ми каже как са прави тая системна дискета ...
<div align="right">оргинално мнение на MiStReR_xXx</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
В ДОС конзолата пишеш <font color="yellow">SYS A:</font id="yellow"> и натискаш Enter
Повече полезна информация на www.bootdisk.com
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ако нямате предвид нещо по- добро, направете си системна дискета от Windows 98. Прави се през Control Panel, Add/Remove Programs,Startup Disk.
Може евентуално да си я доработите. Без доработка имаме Largest executable program size 533K, което не винаги е достатъчно. Освен това на дискетата има много излишни файлове: -за дискова компресия, за Кирилица и за други видове CD освен IDE. Аз и всичките ми познати имаме IDE CD-ROM, не четем нищо на Кирилица под DOS и не ползваме дискова компресия, предполагам и при вас е така.
Доработката: 1. Изхвърляне на излишните фаилове, дефрагментиране и качване на EMM386.exe:
Отвараме DOS промпт и пишем (копираме и пействаме ред по ред и натискаме Enter)
a:
DELTREE /Y as*.* bt*.* cou*.* d*.* *.cpi fl*.* mo*.*
defrag a:
Copy %WINDIR%\emm3*.* a:
След което поправяме Config.sys така:
[menu]
menuitem=CD, Start computer with CD-ROM support.
menuitem=NOCD, Start computer without CD-ROM support.
menuitem=HELP, View the Help file.
menudefault=CD,30
menucolor=7,0
[NOCD]
device=himem.sys /testmemff
device=EMM386.exe NOEMS X=CE00-CEFF
dos=high,umb
[CD]
include=NOCD
devicehigh /L:2,4080 =oakcdrom.sys /D:mscd001
[HELP]
include=NOCD
[COMMON]
files=10
buffers=10
stacks=9,256
devicehigh=ramdrive.sys /E 2048
lastdrive=z
Това вече дава Largest executable program size 624K (WOW!!!)
2. На дискетата има достатъчно място да я направим "Почти трепач". Но за целта трябва да имаме купен Norton Commander 5, незаконният софтуер е нещо много лошо! Та ако сме си купили NC5, правим на дискетата фолдер NC и копираме в него:
Nc.exe
Nc.ini
Nc.msg
Ncedit.exe
Ncedit.msg
Ncmain.exe
След което дописваме един ред в Autoexec.bat, за да се копират файловете на NC5 в RAM диска и следователно да са достъпни и след смяна на CD-то или дискетата. Под реда
copy readme.txt %RAMD%:\ > NUL
добавяме:
copy nc\*.* %RAMD%:\ > NUL
това е оттук http://injinera.bgplus.com/divotii/div2.htm
там има и някои други съображения.
<div align="right">оргинално мнение на injinera</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Признавам, предложи възможно най-лесния начин.
Който има пари за харчене - да си купува Нортън Командер, другите да си изтеглят Волков Командер - функциите на 5 мегабайтовия пакет на нортън се побират в 60-те кбайта на украинския файлов мениджър на инж. Волков + доста екстри. Асемблера е хубаво нещо Погледни в http://www.gamescult.net/!/rwritewin , има всичко необходимо Пъхаш празна дискетка, пускаш rawwritewin.exe , посочваш през софтуера имидж файла който искаш да плеснеш на дискетата и си готов.
<font color="orange">Malone Edit: </font id="orange"><font color="red">Тук</font id="red"><font color="orange"> е Волков Командер, но без лекарството [иначе 30 дена]. KOKOSH, ако има такова да го дава.</font id="orange">
Ми погледни в директорията която съм дал де - vc501.zip )
За малко не работеше линка, домейните трябвало да се плащат като им изтече регистрацията
Волков Командера е всъщност файла vc501.zip
Ето едина много добра руска системна дискета: http://cdboot.narod.ru/Step4/