Резултати от 1 до 9 от общо 9

Ползата от Disk Defragmentation?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. XAH
    XAH е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    200
    #1

    Ползата от Disk Defragmentation?

    Здравейте,

    От доста време (2-3 години) не се бях сещал че има такъв софтуер като дефрагментатора за твърди дискове и реших да си дефрагментирам партитициите, което отне около 4 часа за 120 ГБ диск. Разлика почти не усетих, но се запитах има ли смисъл от дефрагментацията? Независимо дали ще е с програма като Diskeeper или със стандартния дефрагментатор на Windows-a.

    Вие как мислите? Има ли полза от дефрагментацията или просто си е съкращаване живота на диска?

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    1,233
    #2

    Ползата от Disk Defragmentation?

    По никакъв начин не може да става дума за съкращаване живота на диска. Разсъждавайки в този контекст ситуацията е даже точно обратната - с цената на относително рядко (макар и интензивно) натоварване на диска си, му спестяваш ежедневни и ежеминутни даже почти толкова интензивни натоварвания. Без да те подценявам, си позволявам да припомня, че дефрагментирането обединява във физически съседни области на диска сегментите на файловете - тоест в дългосрочен план намалява работата за позициониране на главите върху несъседни сектори (пътечки, страни, плочи)...

  4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #3

    Ползата от Disk Defragmentation?

    Ха ! А моята представа е, че това е удължаване на живота на диска, човеко... Пренарежда файловете за да са удобни за Windowsa и снижава риска от поява на лоши сектори(софтуерни предимно)... Поне аз така знам първо ползата от тази програма.... А иначе фрагментацията доколкото знам води до забавяне на достъпа до фрагментираните файлове, които често могат да са рядко използвани или дори "трудно подместими", като pagefile, hyberfile, restore и т.н. Файловата фрагментация води до цялостно забавяне на системата, което е много по малко от забавянето на достъпа до отделен файл поради мястото му и честотата му на използване.... В много от случаите не се постига 100% дефрагментация и като последица е трудно да се засече ясна разлика в производителността... Пък и доколкото знам аз, често хардът в една компютърна система функционира под възможностите си. Оттам и отчетена промяна почти няма...

    А ти защо смяташ, че съкращава живота на харда? Защото четири часа го стърже ли ????

    Темата е интересна, да чуем и другите какво ще кажат.....

  5. XAH
    XAH е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    200
    #4

    Ползата от Disk Defragmentation?

    Именно за това постнах темата, защото мненията които съм чувал са доста разнородни относно ползата и безсмислието на подобна операция, както и съкращаването живота на диска.

    Също така, както спомена D3BEPP, след дефрагментацията вчера останаха доста дефрагментирани... части да ги наречем. Преди години когато стартираш дефрагментация, показваше 100% дефрагментация (Win98SE, WinME, DOS 6.22, по-стари версии на Diskeeper). Дали в действителност е така не мога да кажа, но точно това ми направи впечатление вчера и даде повод за размисъл отнозна ползата от дефрагментацията.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #5

    Ползата от Disk Defragmentation?

    Може би това зависи и от размера и вида на файловете, не знам.... Във всеки случай аз съм пълна ламя, но си позволявам да ти дам няколко насоки на работа: дефрагментирай в safe mode; преди дефрагментацията изчисти файловете от хибернация, както и restore point-ите. Преди да рестартираш, за да влезеш в safe mode пусни с някое tweak- че или от регистъра да ти изчисти page file-то....

    За Райд: Дано не изглеждам глупаво с тоя въпрос, ама.... Главите не пишат ли през един или няколко сектора??? 1/2, 1/3, 1/4 ????? Поне аз така съм чувал......

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    775
    #6

    Ползата от Disk Defragmentation?

    както стана дума по-горе - полза има.

    ако нямаше - нямаше да има такава програма, или поне нямаше да идва с Windows,а щеше да е "Third party"....



    към казаното по-горе искам да добавя, че дефрагмента който прави програмата е "логически", а не "физически" - т.е. файловете не са 100% цели след дефрагмент - спомнете си за "disk interleaving"








  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #7

    Ползата от Disk Defragmentation?

    От разни книжки съм чела, че е препоръчително дискът да се дефрагментира на период от една седмица. При положение, че това действие не бъде извършено на една машина за време по-голямо от шест месеца, можем да се абонираме за списание "Как се троши хард със чук, поради липсата на функционалност".

    Точно в този форум съм чела мнение (не помня автора му), което гласеше, че същият дефрагментира след всяка инсталация на нов софтуер. Колко това е наложително - за жалост не знам.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #8

    Ползата от Disk Defragmentation?

    Предполагам, че след всяка инсталация не е необходимо, освен ако тя не включва амнайсет допълнителни програми... Все пак има методи за антифрагментационно записване на файлове, предполагам че Windows поне в инсталацията си ги ползва, щом ги е интегрирал. Честно казано, съмнявам се дефрагментацията да дава сериозно отражение върху електрониката на харда, това според мен са пресилени твърдения на създателите на програмите, но при всички положения ще помогне за запазване на файловете и windowsa, както и малко за дейността на системата. Иначе всяка седмица е твърде често, това си е зор за харда... Според мен поне на един или няколко месеца(освен ако хардът ви не живее твърде "динамичен живот"). За сървър опцията може да е полезна и по - честичко[:D]

  11. Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    175
    #9

    Ползата от Disk Defragmentation?

    Резултатът от дефрагментацията е като резултата от HyperThreading-а: много трудно ще го видиш в някой тест, но реално разликата е сериозна. Тестовете от една страна си правят труда да изчистят ефекта от фрагментирането, от друга до голяма степен мерят кеша повече от харда, но бъди сигурен че си свършил едно добро дело.



    // offtopic



    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">За Райд: Дано не изглеждам глупаво с тоя въпрос, ама.... Главите не пишат ли през един или няколко сектора??? 1/2, 1/3, 1/4 ????? Поне аз така съм чувал......



    <div align="right">Originally posted by D3BEPP*-*24/02/2004*:* 21:08:00</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Много отдавна спряха да го правят: това беше когато чиповете не можеха да се справят с количеството информация, която идва от диска, та си оставяха по сектор-два пауза за да обработят какво всъщност са прочели. От някъде около времето на 20-30 мегабайтовите хардове насам няма такива неща.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Тиксо или tyxo и ползата от него
    От periel във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 1
    Последно: 30-07-11, 21:56
  2. The disk is write_protected.Remove the write-protection or use another disk.
    От lisa_lisanova във форум GPS - модели, софтуер, карти и трикове
    Отговори: 4
    Последно: 31-08-09, 19:32
  3. Отговори: 22
    Последно: 20-12-07, 14:58
  4. Каква е ползата от безплатен хостинг и домейн.
    От ukelichko във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 3
    Последно: 12-07-07, 12:28
  5. System disk
    От MiStReR_xXx във форум Общ - софтуер
    Отговори: 10
    Последно: 27-10-03, 20:51

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе