Помощ, Setcom-братя!!!
Онзи ден както си стоях и си джитках Heroes 3 WoG, нещо в кутията ми взе да издава заплашителни звуци.Мощно непрестанно тракане,нещо от сорта на припева на оная песен с трабанта.Аз естествено веднага се панирах както си му е реда и го изключих.Надявах се, че като го пусна отново,тракането ще е изчезнало от самосебе си,ама ....нанай!От базовите си познания по този тип уедрени калкулатори (компютри демек) се сетих,че проблемът е хардуерен (!!!) и е възможно механичното тракане да бъде предизвикано от захранване,вентилатор на CPU то или хард-диск(може и да има още,но аз или не съм се сетил или не ги знам).Тъй като го имам този компютър от 5.5 години и досега са ми правили проблем почти всички чарклъци(не съм го упгрейдвал...познайте защо->$$$),включае захранване и вентилаторче,този път звукът беше различен.А и oпасението ми,че е хард се подсилваше от факта,че преди около месец ми бяха подарили "тотално развален" хард Quantum 6.4GB.Аз естествено много се бях зарадвал и направих каквото мога,за да го използвам.Нямаше partition,аз му направих,10 Norton Disk Doctor-а като всеки даваше доволно много съобщения за грешки.Но последните 2 минаха гладко.И накрая каква беше равносметката-около 15 МБ bad sectors. Викам:ми не е много,пуснах му и един Scan Disk и той вика : няма проблеми. И така аз доволен от живота,кой като мене с 2 ХДД (първия 3.2 ГБ) и понеже много беше започнал да се задъхва (бяха останали 30 МБ свободни,пък нали не е хубаво да е пълен много) викам айде поне музиката(700 MB безценни песни,сваляни с месеци) да разтоваря на 2-рия. И всичко си вървеше ОК до онзи ден.
Последната проверка беше красноречива-като го извадих 2 рия и стартирах пак компа всичко си беше наред(нищо не дрънчеше)=>бил съм прав.
Че сега след всичкото това обясняване,въпросът ми е:
Аз мога ли да направя нещо за да го върна към живот или .....
Ако ли нищо не може да се направи,то моля поне подскажете на мен,a току-виж и някой друг поумнял с нещо,какво трябва да се прави със стар "повреден" хард, за да може човек спокойно да си го ползва,без страх че ще му пострада data-та. Някакъв софтуер,съвети...(аз лично всеки петък ги сканирах и дефрагметирах и двата,а преди това така правех и с единствения си).
A в случай,че за нищо не става-чувал съм че има хора дето ги купуват за резевни части..[V]