Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 27 от общо 27

Кое причинява bad sector на HDD?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #16

    Кое причинява bad sector на HDD?

    ДА @Prt , но не са само те []

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    421
    #17

    Кое причинява bad sector на HDD?

    И ru-boy, и pentagod, и Mr.TECHNO са прави в различни аспекти от изказванията си, но аз мисля че основата на проблемите с хард дисковете е в принципа им на действие[:D]. А то най-просто казано (простете им ако обяснявам излишно) е четящи/пишещи глави позициониращи се на микрони разстояние над бясно въртящи се дискове с магнитно покритие. И всичко това в относителен вакуум. От тук произтичат проблемите - всяко нарушаване на оптималните условия на работа води до проблеми - температурните разширения и свивания напукват магнитното покритие, тръгването и спирането водят до вибрации, затова проблемите се появяват най-често при тръгване и спиране(въпреки че в тези случаи главите са в зона за сигурност), удар и тресене/вибрации на компютъра като цяло(особено докато работи)- кажи "Довиждане, хард диск", да не говорим въобще за нарушен вакуум и т.н.т. Основният извод от всичко това е - Никога не го спирай (компютъра), освен ако го местиш.

    Чакам с удоволствие момента, когато ще кажем довиждане на <font color="red">устройството HDD</font id="red"> и ще го сменим с например бързи флаш памети[8D]

  4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    93
    #18

    Кое причинява bad sector на HDD?

    Profita (а и всички останали, които четат това), надявам се разбра, че Mr. Techno се шегува за "онези стари руски стабилизатори за 220V"! А колкото до въпроса ти, смятам, че основно те интересуват начините да избегнеш повреждането на харддиска, затова ще започна в обратен ред:

    1. Основно харда трябва да е добре закрепен. Малки по ускорение и маса вибрации като тези на вентилаторите на компютъра не могат да му причинят нищо. Опасни са силни удари (в ръководствата на всеки производител са дадени точните еквивалентни ускорения и маса на ударите, които може да понесе) като падане на компютъра или падане на тежък предмет върху него особено когато работи. Мисля, че това е доста рядко срещано явление, така че смятам е излишно да ти казвам, че компа се чувства по-сигурен на земята, понеже от пода по-трудно се пада ...

    2. Най-честата причина (като оставим настрана лошата херметизация и попадането на прах в диска, което няма как да се предотврати) за излизането от строя на харддисковете е спирането на захранването, и по-точно не отпадането му както при изключване на захранването от копчето, а аварииното спиране на тока, т.н. "токов удар", най често причинен от авария по трасето на електрозахранването. Пагубно за диска (и не само за него) е формата на тока при тези процеси (импулсния й характер). Ето защо ти препоръчвам, при положение, че имаш чести сривове, да си вземеш наистина един UPS, но не точно от най-евтината марка. UPS-те превключват на резервно захранване дори при липса (свестните, де) на една полувълна от захранващото напрежение. Като сравниш цената на UPS и HDD, не е трудно да стигнеш до извода, че е по-добре UPS+HDD, отколкото -UPS-HDD, .





    А ако наистина се интересуваш, защо се появяват бед секторите по дисковете (за да не ти поствам на английски, ще се опитам да ти преразкажа):

    Един съвременен харддиск се върти със скорост от около (средно) 7000 оборота в минута. Това прави 420 000 за час. Което при средния диаметър (във физическата среда на плочата) дава скорост на движение на главата спрямо плочата около 60km/h. Нищо работа, но ако при това отчетем факта, че главата се движи на по-малко от 100 микрона от плочата нещата почват да изглеждат доста сложни.

    И така:

    1. Механичен удар по работещия диск (или кутията, на която е закрепен предаваща му ускорението от удара) с достатъчна сила, предизвиква удар на главата по диска, и при тази скорост се получава отлюспване на частичка от повърхностния слой на плочата. Понеже точно този слой е с много добри магнитни свойства, тя (частичката) обикновенно се залепва точно на главата (освен ако наистина не сте късметлия и не бъде издухана от въртенето на диска). Е добре, но при въздушна междина от под 100 микрона колко такива частички, мислите, трябва да се съберат за да я запълнят? Не са много, уверявам ви! И започва да задира по малко, което пък е причина за "роенето" на бед секторите. При всяко ново "одраскване" се получават нови частички и така процеса почти лавинообразно води до цялостното излизане от строя на харда. Между другото ВСЕКИ магнитно твърд материал (какъвто е повърхностния слой на диска) има по-добра магнитна проницаемост от въздуха, така че не може да става дума за екраниране, а по-скоро за остатъчен магнетизъм, който размагнитва съседни сектори от диска, Пентогод. Ако пък първата частичка бъде издухана, точно на мястото, където е одраскването, поради нарушените магнитни свойства на покритието, се създава предпоставка за грешки и смущения в скоростта, и в крайна сметка ново надраскване (това е случая когато със заключване на бед секторите може да се отложи временно леталния изход за диска).

    2. Вярно е, че при съвременните дискове се разчита на натрупания в кондензаторите на захранването заряд за "инициализиране" на диска при отпадане на захранването. НО! Една от гонените от всички производители цел, при създаването на нови дискове, е намаляване на времето за развъртане и скъсяването на времето от включване на захранването до излизане на първата валидна информация на изходния буфер. Ето защо при импулсен характер на отпадащото напрежение никой производител няма да ви гарантира правилно подготвяне на диска за изключване. Стига се до същите ефекти като в точка 1. Освен това при включване на захранването ускорението и оттам енергията необходима за развъртане на плочата са достатъчно големи --> токовите импулси през намотките на двигателя са няколко пъти по-големи от номиналните. Електродинамичните сили също! А ако това се повтори няколко пъти (старт на диска) в рамките на една секунда, разлюляването на механиката винаги може да преодолее тези никакви 100 микрона отделящи гравата от плочата. И ... бум! Гейм'с оувър!

    Колкото до така наречените "токови удари", те реално са два вида: отпадане за кратко на захранването, причинено от претоварване на мрежата и пик от по-високо напрежение предизвикан от комутацията на товар със силно изразен индуктивен характер (трансформатори и мощни електродвигатели - нищо с което един добър мрежов филтър да не може да се справи). Ето защо препоръчах на Профита да не взима от най-евтините ЮПС-и, тъй като точно в тях "спестяват" филтрите на входа.



    ПС. Моля за извинение, ако съм досадил някому, позволих си любимата тема да ме погълне . Спокойно може да пропуснете всичко след празните редове.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #19

    Кое причинява bad sector на HDD?

    Alek - не се шегувах - тези стари руски стабилизатори - работят като инвертор и да ти кажа аз съм с такъв и нямам проблем с тока - а и много познати си сложиха такива на вилите където няма стабилен ток - и да ти кажа от тогава нямат проблеми със забиване на машини ,поради колебания на ток.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    93
    #20

    Кое причинява bad sector на HDD?

    Необходимото уточнение, Мр.Техно! И приеми моите извинения! Мислех, че говориш за резонансните стабилизатори за телевизори, и това съм го виждал... И после - ами изгоря ми захранването, пък уж бях със стабилизатор ...

  7. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #21

    Кое причинява bad sector на HDD?

    Благодаря на всички за обясненията. Изключително интересно четиво...

    Имам един въпрос: Смятате ли, че нормалното включване/изключване на компютъра веднъж, два пъти в денонощието е във вреда за диска?



    Понеже, когато ми се наложи да изляза за по-дълго време предпочитам да го изключа, отколкото да оставя това да стори срив в електричеството.

    Чела съм, че уиндоуса е пригоден да работи 24 часа/ден без прекъсване. Чувала съм, че някой го оставят в режим готовност, други го изключват, но така и не успях да си отговоря - какво е всеобщото мнение за това. Как постъпвате вие?

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #22

    Кое причинява bad sector на HDD?

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Благодаря на всички за обясненията. Изключително интересно четиво...

    Имам един въпрос: Смятате ли, че нормалното включване/изключване на компютъра веднъж, два пъти в денонощието е във вреда за диска?



    Понеже, когато ми се наложи да изляза за по-дълго време предпочитам да го изключа, отколкото да оставя това да стори срив в електричеството.

    Чела съм, че уиндоуса е пригоден да работи 24 часа/ден без прекъсване. Чувала съм, че някой го оставят в режим готовност, други го изключват, но така и не успях да си отговоря - какво е всеобщото мнение за това. Как постъпвате вие?



    <div align="right">Originally posted by Profita*-*31/08/2004*:* 12:47:13</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Shutdown от Windows-а не би трябвало да пречи на харда - всички действащи процеси се изключват, а за които е необходимо - малко се изчаква. Не ще да е проблем и не мисля че има голямо значение за харда режима, който ще избереш. Освен ако не го държиш твърде дълго изключен разбира се - това при равни други условия следва да му удължи живота.

    Всеобщо мнение за нощния режим няма. Има хибернации, изключвне на харда, изключване само на монитора, стендбай или пък дори да си седи така цяла нощ, най много с някой скрийнсейвър. Всеки нещо си предпочита.

    "Топлият" рестарт - направо от бутона още по уиндоус мисля че не се различава за процесите много от спиране на тока. И крие подобни рискове.

    По мое мнение го изключвай от уина, вместо това да прави срив във електричеството. Т.е. - твоето решение.

  10. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #23

    Кое причинява bad sector на HDD?

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">"Топлият" рестарт - направо от бутона още по уиндоус мисля че не се различава за процесите много от спиране на тока. И крие подобни рискове.

    <div align="right">Originally posted by D3BEP*-*31/08/2004*:* 13:43:54</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    @DЗВЕР, това е "студен рестарт" - като го изключваш от бутона. "Топлият рестарт" е с клавишната комбинация CTRL+ALT+DEL.




  11. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    281
    #24

    Кое причинява bad sector на HDD?

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">"Топлият" рестарт - направо от бутона още по уиндоус мисля че не се различава за процесите много от спиране на тока. И крие подобни рискове.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Студеният рестарт или казано по-просто натискането на бутона "Ресет" доколкото знам спира само тока на процесора, а не на харда. С други думи въртенето не спира и няма чак толкова вредни последици, друг е въпросът обаче ако в момента на рестарта диска чете или по-лошо записва (свети), тогава вече при запис вероятността за появата на загубени клъстери е 99%, а при четене вече незнам точно, но предполагам, че ще има едно малко "шокиращо" прибиране на главата.

  12. Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    374
    #25

    Кое причинява bad sector на HDD?

    Значи какви глупости се изприказваха в тая тема не е истина... Изказвания на технически неграмотни хора...



    а това за херметизирането на HDDтата ме уби?

    аз не съм виждал такъв диск - напротив - всички са "отворени" и имат въздушен филтър - до един. стари и нови.

  13. Senior Member Аватара на Profita
    Тук е от
    Jun 2003
    Живее в
    Бургас
    Мнения
    1,137
    #26

    Кое причинява bad sector на HDD?

    pentagod, хубаво излизаш в опозиция, но за да тежи мнението ти на мястото си ще бъде добре да се обосновеш кое смяташ за невярно. Най малкото, защото всеки който чете тази тема (вкл. и аз) тотално ще се обърка при търсенето на отговор.

    Моля, би ли обяснил.



    Благодаря предварително.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #27

    Кое причинява bad sector на HDD?

    @pentagod,

    Специално за тази тема грешиш! Всеки е казал причините, които той знае или счита за по-важни. Това за "херметичността" наистина не е точно, но за разбиращите е ясно, че става дума за прахозащитеност.

    И ако човек уважава себе си и иска другите да уважат мнението му казва:

    1. Това не така, а е едикакси...

    2. Другото е глупост защото...

    и следват аргументи, а не безсмислени обобщения.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. reallocated sector count-проблем ли е? HDD Excelstore
    От ilhanbg във форум Общ - хардуер
    Отговори: 0
    Последно: 16-01-10, 23:58
  2. Търся програма за поправяне на BAD SECTOR-и
    От revengerrr във форум Общ - софтуер
    Отговори: 4
    Последно: 27-04-06, 11:01
  3. при сканиране с NOD32 показва Error MBR sector of the 1.
    От stefisss във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 15-01-06, 19:40
  4. Boot sector
    От Stan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 19
    Последно: 22-04-02, 21:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе