Резултати от 1 до 9 от общо 9

Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    3
    #1

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    На конфигурация:



    EPoX 5EPA+ i915P

    Intel P4 X530 BOX

    2x512MB DDR400 Kingston Value Ram

    2x80GB Hitachi SATA RAID0 Stripe

    Sapphire RadeOn X600



    имам следния проблем: От време на време(най - често проблема се появява докато върви филм, клип, но присъства и на всички игри) машината спича за 2-3 седкунди след което сама се оправя и продължава да работи. Това се повтаря постоянно през различни интервали от време. Направи ми впечатление, че в момента в който машината забива(на филм, игра или мп3) диода за хдд активност не спира да свети и веднага след като машината продължи нормалната си работа той спира да свети и си отчита нормалната хдд активност. Първо си помислих, че може да е от драйвери...сменях ги всичките с какви ли не версии и си правих какви ли не комбинации. Проблема постоянно присъстваше. Помислих, че не съм конфигурирал правилно райда(то какво ли има да се обърка) два пъти го затривах и създавах на ново, и все този проблем. Флашвах биос - пак същото. Пусках и ХДД тестове...никакви проблеми...всички те ми показваха четене средно от около 96МБ/сек . От всичко, което пробвах до сега установих, че останах без идеи , а проблема не мога да го реша и се обърнах за помощ. Благодаря предварително.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #2

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    Виж power-managment-a (Bios)и настройките на screensaver-a, особенно Power ---> Power Options Properties. Настрой всяка опция една по една, според твоите изисквания. Провери и антивируса дали не се активира самостоятелно през определен прериод от време т.е. дали сканира по свое усмотрение. И на края, но не и по значение, оптимизирай си настройките на видеото.

  4. Member Аватара на panevdd
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    753
    #3

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    Провери захранването на HDD и на компютъра. Може да е от настройките за захранването (Power Options), промени в напреженията на дъното или мрежовото напрежение. Виж и захранващите кабели на дъното - дали са добре изолирани и дали куплунгите са съединени добре. Виждал съм такива проблеми при моментно отпадане на захранващото напрежение - например включване на мощен електроуред в токовия кръг, в който е включен компютъра или късо съединение.

  5. Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    873
    #4

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    Не знам дали има на райда ти опция Smart Drive, ако има, махни я. А когато не си в райд режим на същия контролер, пак ли сеца така.

  6. Novice
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    3
    #5

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    Направих всичко каквото казахте. В BIOS -> Power Management съм 100% сигурен, че всичко е така както трябва да бъде. Скрийн Сейвъра съм го изключил. Power Scheme - Always On, Never, Never, Never. Антивируса е BitDefender 8.0 Pro с изключена опция за Scan Accessed Files. Оптимизации за Видео Картата не знам от къде да си направя. Сега съм с Каталист 4.12 на дефолтните му настройки.



    Захранването е Фортрон 300В с 20 пинов АТХ куплунг. На дъното куплунга е за 24 пинови захранвания, но в книжката пише, че по принцип няма проблеми да работи с 20 пинови, като единственото условие е на +12 волта да има поне 18А...фортрона точно отговаря на това изискване. Току що смених захранването с друг Фортрон, но проблема си остана. Всички куплунги за перфектно свързани.



    Смарт за РАИД-а няма. Но и да имаше по принцип винаги го изключвам. Не съм си играл да пробвам, ако не са в РАИД хардовете дали ще има същия проблем. Но честно казано сега и нямам време...това бих го пробвал, ако няма абсолютно никакви други идеи.



    Съмнява ме да не е някакъв проблем с паметта(Kingston правен в Китай с чипове Elpida). Сега ще я сменя да видя какво ще стане.



    Стана ли ясно от предния пост, че картата е на PCI Express?



    Edit:



    Какво съм тествал снощи, какво съм гледал не знам...но явно много ми се е спяло. На 100% проблема е в РАИД-а...сега въпроса ми е: "Според вас какво означава точно долната картинка? И харддисковете ли да сменям или дъното?"







    Малко разяснения на какво съм искал да наблегна с цифричките от картинката. Това е резултата от пълния линеен рийд тест на Аида. На мястото на тези пикове се появява въпросното забиване. Това, което ми направи впечатление е, че първия път забиването се появи точно 1 мин. 12 сек след началото на теста и след това през точно определени и равни интервали от време: точно през 2 мин. от първото забиване с продължителност 7 сек. Получи се нещо такова:



    1.12 мин. - 7 сек. забив - 3.12 мин. - 7 сек. забив - 5.12 мин. - 7 сек. забив и така до края.



    На едно място(цифра "3") забивите зачестха, но точно тогава бях пуснал да се записва цд от имидж на харда. А към края на теста (цифра "4") интервала на забиванията падна под 2 мин.



    Ами, това е резултата от теста, само че на мен почти нищо не ми говори и не знам какво точно да направя за да си реша проблема. И последен въпрос понеже вече ми писна да форматирам и преинсталирам. Мислите ли, че ако дисковете не са в РАИД масив проблема ще е на лице или не и изобщо каква е логиката на този проблем? Благодаря.



    Извинявам се за голямата картинка.

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    873
    #6

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    Преди да си инсталирал анти-вируса пак ли е така... И вземи пробвай да не е в райд режим, май се поизчерпаха идеите. И потърси в Google за подобни симптоми с този райд.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    1,395
    #7

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    opitai s Mirror Raid 1 i kaji dali ima6 pak tova zabivane

  10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    79
    #8

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    можеш ли да ми кажеш какъв точно е раида ( кой е производителя и коя е версията). същите проблеми ги имах със SATA RAID na Silicon Image 3.12 ако не се лъжа... и проблема не можа да се реши... на колега у се оправи след инстал на хп сп2... от микрсофт пуснаха дривери специално за силикон...

    след нова година ще реинсталвам и ще видя дали се е оправило и при мен...

  11. Novice
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    3
    #9

    Странен проблем, САТА РАЙД или нещо такова

    РАИД-а е вграден в южния мост на дъното, който е ICH6R и е модел 82801FR SATA RAID, версия не знам си коя(последната на Интел...3 мисля, но не съм сигурен), а операционната система си е ХП СП2. Сега ще пробвам без РАИД да видя какво ще стане. С РАИД1 изобщо не ми се занимава. Ако няма да ми върви РАИД0 то по - добре да си карам без РАИД-а...80ГБ хдд не ми стига. Вече започвам малко да се дразня, защото мой познат с абсолютно същата конфигурация, само че с 2х160ГБ Seagate SATA дискове, аз му правих РАИД-а и няма никакви проблеми вече повече от 4 месеца.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. baseboard heater - има ли такова нещо в БГ?
    От estqwerty във форум Отопление
    Отговори: 9
    Последно: 14-12-11, 08:59
  2. Проблем с подкарване на сата хард на старо дъно
    От maximus_bg във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 31-01-09, 18:27
  3. 2in1 - Bluetooth и wireless на mini-pci - има ли такова нещо?
    От Бай Миле във форум Общ - хардуер
    Отговори: 15
    Последно: 03-10-07, 15:30
  4. Отговори: 23
    Последно: 19-11-04, 09:35
  5. Някакъв проблем с харда или нещо такова...
    От D3BEP във форум Общ - хардуер
    Отговори: 8
    Последно: 13-02-04, 12:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе