Някой знаели как да отпуша глава на мастиленоструен принтер?
Някой знаели как да отпуша глава на мастиленоструен принтер?
Като любител - слагаш я във ваничка /чашка/ с водичка. Поне за 24 часа. Да не е накисната, а да опира в тензухче, марличка, гъбичка. след това се нежно забърсва с парцалче(бебешки гащи, потниче)
Ако не стане - повтаряш и после изхвърляш.
Иначе може във ултразвукова ваничка - отпушва дюзите, но не е за домашни условия[]
Ако не стане с вода аз ползвам спирт. Ама не с парцалче, ами яко киснене понякога помага. Само не слагай чаша, която после ще я ползваш за пиене. Мастилата са отровни и не се махат лесно. И преди кисненето махни мастилниците, че става мазало )
Дали със соирт или с вода - зависи от принтера.
НР са със спирт, Канон - с вода. Поне толкова занм от личен опит, но преди всичко защо не пробваш с опциите на принтера за почистване на главата.
ето рецепта от www.google.com .. :
" Старата глава на вашия принтер може отново да бъде върната към живот, като се почисти с един от описаните по-долу разтвори:
1. 10%-оцетна киселина, 10%-спирт и 80%-дестилирана вода, или
2. 10% - глицерин, 10% - спирт, 80% - дестилирана вода.
Ако в главата все още има годно за употреба мастило, разтворът се налива върху салфетка или памуче и се поставя непосредствено под дюзите. При празна глава е най-добре тялото да се потопи изцяло в разтвора и да се запълни отвътре. При упорити засъхвания можете да оставите главата в сместа ден-два, след което, преди новото зареждане с мастило да я продухате внимателно с въздух в двете посоки.
Първият от разтворите е приложим само за цветни глави, докато вторият се използва и за цветни и за черни."
и да черпиш по бира ! [:D]
все пак - моето мнение(като химик, де..) - пробвай първо с разтвор №2 - изглежда ми По-Малко Агресивен...
<font color="orange">добавено</font id="orange">
Не съм пробвал нито една от двете рецепти.. - просто се опитвам да помогна ..
както се казва обикновено : - "at your own risk"..., "we are not responsible for any damages.."
[:D]
Аз моята преди всяко презареждане и правя почистване на дюзите. Правя си разтвор от топла вода и спирт (80%-10%) и го наливам в пластмасова капачка от буркан. Поставям главата с дюзите в течността (не потапям корпуса) и я оставям така известно време - 30 минути е достатъчно ако не е засъхнало мастилото, а ако е засъхнало мисля, че трябва да потопиш цялата глава и да я оставиш повечко време. След това старателно подсушаване. Слагаш мастилото и си готов.
Дано да сме ти помогнали. Успех!
Старият ми Канон го пробвах, като поставих главата върху напоен с вода памук. Държах го достатъчно време, за да се отпуши. Вярно е, че имаше резултат, но не особен. Качеството на печат необратимо се влоши и се наложи принтера да стане парашутист...
Интересна е идеята на Zaphod B. Заслужава си да се пробва.
А за напред, си пускай по един, два реда печат поне на 3-4 дни. Профилактично
[B)] И Аз имам една запушена глава на канон, преди 4-5 години пробвах да я пълня с туш, тогава ми се струваше хитър начин "да прецакам системата"[8D] само че след ден-два работа прецакан беше....
Въпросчето е дали горните рецепти биха имали успех и срещу запушване от туш и тампонно мастило и има ли смисъл да търсия старата глава?