Има ли начин да подкарам АТ захранване без да е вързано на дънната платка. С АТХ се справих, но с АТ...
Има ли начин да подкарам АТ захранване без да е вързано на дънната платка. С АТХ се справих, но с АТ...
Принципно може... за целта трябва да му се подадат ~220V и да се цъкне ключето!
И разбира се да му подсигуриш малко натоварване за да "запали"...
"Малко натоварване" е много относително. А идеята за "~220V и да се цъкне ключето" е много оригинална - не се бях сетил досега. За АТХ окъсих PS_ON# с маса, но на АТ PWR_OK с маса не става.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">"Малко натоварване" е много относително. А идеята за "~220V и да се цъкне ключето" е много оригинална - не се бях сетил досега. За АТХ окъсих PS_ON# с маса, но на АТ PWR_OK с маса не става.
<div align="right">Originally posted by silverfox - 06/07/2005 : 17:10:59</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">"Малко натоварване" винаги си има - охлаждащия вентилатор му го осигурява []
Само да попитам - когато си окъсил лилавия кабел към маса, беше го включил и към 220V, нали? Е, това имитира "цъкането на ключето" при по-примитивните AT захранвания. При тях директно се захранва изправителя, а при АТХ си има и дежурно захранване (осигуряващо до 700mA), което се грижи да захранва веригите по дънната платка, поддържащи съдържанието на паметта в спящ режим, както и да следи дали е натиснат Power бутона...
Та ако не си ръчнал захранването към 220V, колкото и да окъсяваш, все тая... - захранването тръгва, когато му е подадено напрежение към изправителя!
Сложното става ако са 4 кабелите за ключето
ако са два - просто свързваш кабелните обувки и слагаш захранващ кабел
ама ако са 4 - погелдни на капака как се връзват , щото ако объркаш - сваля бушони
Пред мен имам едно такова захранване. С посочената по-долу схема на ключа на захранващия кабел. (ако въобще може да се нарече схема [] ). Та - при вързани накъсо "кафяв и бял" и "синьо и черно" захранването тръгва без никакъв допълнителен товар, т.е - вентилатора се развърта и на изходите се появяват съответните напрежения.
N/C -- (3) (6) -- N/C
Blue -- (2) (5) -- Brown
White -- (1) (4) -- Black
Offtopic
---------------
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...захранването тръгва без никакъв допълнителен товар, т.е - вентилатора се развърта и на изходите се появяват съответните напрежения....
<div align="right">Originally posted by Pat - 06/07/2005 : 19:08:18</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Точно така, без никакъв допълнителен товар! Този, осигурен от вентилатора е редно да е достатъчен за обратната връзка на ШИМ-a.
Предлагам да съсредоточим усилията си от този вече ясен аспект в работата на импулсните захранвания към този, дали silverfox, след като е свързал Ц-К ключа, е бучнал и захранващия кабел между куплунга на захранването и контакта с 220V... [^]
Аз пък имам едно AT захранване, на което като му подам 220V и цъкна ключето - не пали. Обаче ако му закача един счупен HDD, подам 220V и цъкна ключето - пали.
ДОБАВЕНО
Имам няколко такива от различни производители.
ДОБАВЕНО
Също така имам и няколко други, които палят и без HDD
Тръгна след като му включих охлаждащия вентилатор
Благодарности на emos, Pat и Mr.TECHNO.
@emos - винаги съм се чудел защо хладилника у дома не тръгва, пък то ето какво било [:D] ... и все се чудя какви са тия бели квадратни неща по стената с две дупчици в средата [8D]
щом тръгва само с консуматор - значи е добро , захранване със защита ( така няма да ти думне ако стане токов удар )
Доста търсих, а и темата е стара, но.........
Мога ли и как да го пусна без дънна платка? Пробвах някой работи от типа зелена(бяла в случая) и черна и консуматор, но не тръгва.
compaq ps2013 200w
Това не е ли за твоето захранване http://www.rackmountmart.com/dataSheet/ps2013.pdf На последната страница извод PS_ON (сива) Вероятно трябва да се върже към маса (черна)
Може да се пусне без дънна платка.
От това което си написал, от картинките и от pdf-а на grischa, се вижда, че правилно си се ориентирал към белия кабел.
Щом пак не пали, значи - или товара е малко, или захранването е повредено, или временната връзка между белия и черен е лоша.
За товар е достатъчно да сложиш един или най-много два стари хард диска (ама да не са съвсем счупени и да "завъртат").
А за връзката между бял и черен може и метален кламер.