Резултати от 1 до 8 от общо 8

Ел. Заряди и Net по Lan

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    7
    #1

    Ел. Заряди и Net по Lan

    Здравейте. Значи преди една седмица, до нас удари една доста мошна светкавица. Интернета ми идва по Lan. След удара, компютъра и монитора ми се изключиха. След което, при натискане на бутона за стартиране на компютъра, той не се включваше. Един приятел ме посъветва да изключа щепсела от контакта и пробвам да го включа отново. Направих това и компютъра се включи но заби още при боотването. Дъното на компютъра е от по новите и има система със четири светлини които светят червено ако има проблем със един или повече компонента. Във случая и четирите светлини светнаха червено което значи че нищо не работеше. При следващото включване машината тръгна и на пръв поглед си работеше като преди. И четирите светлини светнаха зелено което значи че всички компоненти са във строи.

    Само че последните няколко дни почнаха да се появяват разни проблеми от рода на: при слушане на музика през winamp музиката забива, това става от време на време въпреки че натоварването на процесора е почти никакво и температурата във кутията е във приемливи граници. При играене на игри картината се забавя ......

    Та сега има ли смисъл да сменя захранването или да сменя дъното.
    Или направо да сменям всичко. Кое от трите бихте ми препоръчали или може да е от нещо друго......

    Благодаря за отговорите....

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #2

    Re: Токов удар през лан

    Опитай най-напред с захранването. Очевидно то е понесло удара и е много възможно да не се държи нормално. Пусни задължително и един ScanDisk, за да видиш как ти е харда и дали не се е скапало нещо там. Имаш ли проблеми с работата на LAN картата?

  4. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    2,757
    #3

    Re: Токов удар през лан

    С програмата SpeedFan освен температурите можеш да премериш и волтажите, които се подават към отделните компоненти, ако искаш да тестваш захранването.

  5. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #4

    Re: Токов удар през лан

    Сменяй дъното - откъдето мине мълнията - трева не никне. Може и диска да си замине след малко време (малко вероятно е все-пак) и всичко , което има полупроводници. Според мен захранването или работи или не. Ако е работело преди не вярвам да се е скапало наполовина. Вероятно ще отказват COM портове и периферия. Те са доста уязвими. Предполагам, че процесора и паметта са оцелели - имат по-яка душа. Вероятно и видеото е живо. Но дъното за мен е подписано- няколко хубави приказки колко добре ни е служило и ... в коша

    Трябва си доста време да се разбере точно какви са щетите - обикновено не са само тези, видими в първия момент.

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    166
    #5

    Re: Токов удар през лан

    мен много пати ми се е случвало да падне светкавица близо до къщи и ПС-то ми спира. След като го спреш и пуснеш от контакта всичко се оправа. Но нищо не му се поврежда при това.. поне при мен си работят без проблеми, ставало ми е на 2-3 компютъра ).

    А относно токов удър по ЛАН , също ми се е случвало. Ама доколкото съм чувал догава се изсипват към 5000V ток и ако няма няколко хубави протектора преди теб ти гори всичко по което мине тока. Мен така ми изгоря дъното, на следващия ден разбрах че е дошло от ЛАН-а защото идваха да сменят суичове от фирмата. Ама когато ми се случи това, след грамотевицата се чу много яко пращене в кутията на ПС-то, но изкарах късмет и ми изгоря само дъното. Чипсета му беше целия почернял .
    На един познат така му изгоря дъното, процесора и рам-а

  7. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    30
    #6

    Re: Токов удар през лан

    Най-вероятно удара не през лан-а , а по захранване. Първо смени захранването.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #7

    Re: Токов удар през лан

    Сменяй захранването.Ако беше по лана удара от компа щеше да имаш само спомени

  10. Novice
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    7
    #8

    Re: Ел. Заряди и Net по Lan

    Здравейте мерси за отговорите. Малко отговарям със закъснение но нямах net последните няколко дни. Ше го мисля още дали да го сменям това захранване... Като че ли съм допуснал грешка при заглавието. Ако ме беше ударил токов удар по лан а нямаше да имам интернет. Значи щеше да се получи нещо като картинката по долу.




    И все пак компютъра е усетил светкавицата и това му е повлияло до някъде.


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе