Значи върпосът ми е следният - ако в стаята температурата е под - 10 градуса , а в нея работят няколко компютърни системи между които и сървър, дали има проблем за системите или ще трябва да се помисли за някакво отопление макар и минимално??
Значи върпосът ми е следният - ако в стаята температурата е под - 10 градуса , а в нея работят няколко компютърни системи между които и сървър, дали има проблем за системите или ще трябва да се помисли за някакво отопление макар и минимално??
На компютрите колкото им е студено по-хубаво им става
Попринцип на повечето електронни устройство производителя им дава че работят от 0 до 60 градус C.
На -10 едва ли ще отакажат, но ще е хубаво да се климатизира помещението.
Перфектната температура за сървъри е около 17 градуса. И добра вентилация.
Shegobieca, че какво е това помещение с температура -10 градуса???
Сигурно е хладилна камераПървоначално публикувано от IvO™
![]()
Ами понеже системите не се изключват, а събота и неделя температурите падат под 0-та -
все пак когато няма хора заради икономия се изключват печките на ток.)
Не е възможно температурата в помещение, което се отоплява през седмицата, да падне до -10С. Това означава, че на вън температурата трябва трайно да се задържи на -25С. Това в БГ се случва изключително рядко. По-опасно е друго - когато се включи отоплението да се образува конденз и да се получат къси съединения по захранванията. Желателно е да не се включват CRT мониторите до пълното затопляне на помещението, тъй като там има високи напрежения и са възможни пробиви.Първоначално публикувано от Shegobieca
PS Все пак по-големи проблеми могат да се очакват с тоалетната и чешмите.![]()
Имам сървъри в неотопляемо помещение с 3 външни стени и с неотопляемо помещение отдолу, които бачкат нон-стоп, включително и този февруари, когато беше -35 на места.Проблем виждам само за дисковете, щото като ги пуснеш отначало лагерите им едва ли ще се чувстват добре при -10 градуса и 7200 оборота(примерно), но ако не се изключват е ок.
Къде бе човек? И за колко време? Ако и тая година стане толкова звънни ми, че искам да изпитвам едни платки, а камерата не може да достигне тая температура! :coolsmiley:....когато беше -35 на места....
Ами качи се на Мусала ,там температурите падат доста вероятно ще достигнат и повече от -35
Севлиево, ето ти цитати от тогава:Първоначално публикувано от Lupus
"Рекордните минус 34 градуса температура на въздуха отчетоха термометрите в Севлиево тази сутрин.
Става въпрос за така наречените сухи февруарски студове, обясни за Дир.бг Николинка Петрова, синоптик в Плевен. Трети пореден ден Севлиево отчита най-ниски температури в страната под -29 градуса."
"В страната бяха измерени рекордно ниски температури. - 26 градуса са показвали термометрите в Кнежа. Във Видин температурата беше - 20. Рекордни - 27 градуса на вчерашната дата в града са измерени през 1956 г. Във Велико Търново и Русе градусите бяха - 20"
Иначе сървърите ми са в Търново, което е на 50 км от Севлиево и температурата падаше до -20 почти седмица.
дори и в стаята да е -20... в кутийте температурата ще е доста над нулата, особено ако процесорите са печките на АМД.
ако обаче някоя машина е спряна е добра идея да се изчака 1-2 след стоплянето на стаята преди да се пусне, против конденз и примерно замръзнали механични части.
Ами качвал съм се и съм монтирал апаратура там - знам добре условията в БЕО "Мусала" на БАН.Първоначално публикувано от neron_
Май ги бъркаш с Intel-ските,ония на АМД са от едно времеПървоначално публикувано от dark
![]()