Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 29 от общо 29

Обезшумяване

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Dec 2000

Обезшумяване

Prostete che pak se nameswam, no xristo e praw. Naj-tihite sa kakto kazwa nijel sys sintetichni wtulki s <u>teflonowo</u> pokritie. Interesen bi bil eksperimenta da se naprawi wtulkata na nqkoj normalen s teflonowa lenta. Ideqta e che teflona ima izkliuchitelno nisyk koef na triene. Twyrdiqt teflon ima po nisyk koef na triene ot powecheto masla i smazki. Towa e i prichinata po tendverite da ne zalepwa qdeneto

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Обезшумяване

xristo, ти май нищо не разбираш от лагери.Аз не говорех за изпалнението на лагера(от какви материали е направен)

Намери някой учебник по Машинни елементи и чети.

4. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Обезшумяване

Julian, ще трябва да те разочаровам, май ти ще трябва да четеш "Машинни елементи"! Плъзгащите лагери са по-безшумни от търкалящите, но за сметка на това са много по-трайни, когато не може да се приложи принудително мазане на първите, разбира се. Но, тъй като няма как да свържем маслена магистрала към лагерите на вентилатора, капсулованите съчмени лагери остават най-добрата алтернатива.

Това със ватата не е много добра идея, защото от друга страна, тя пък е идеален топлоизолатор и може да получим обратен ефект. От всичките идеи най-много ми хареса тази с гумените тампончета. Тя се използува в какви ли не уреди и машини, явно ще влезе и в компютрите с идването на епохата на горещите процесори и вентилаторите-хеликоптери.

5. Тук е от
    Dec 2000

Обезшумяване

stan, абсолютно си прав, че ватата е термоизолатор, но аз предложих да се сложи между радиатора и вентилатора като подложка-прави се едно малко триъгълниче с дупка за винтчето. Самото винтче може да се направи (има такива) от пластмаса, за да убива вибрациите. Много ми се иска да мисля, че никой не е направил грешката да покрие целият радиатор. А колкото до гумата - тя също е изключително добър термоизолатор така, че от тази гледна точка е почти все едно. Друг е въпроса, че тя е по добра от към спиране на вибрации. Предложих вата в случай че на някой му е по достъпна.

Идеята за опаковането на кутията - който и да е шумоизолатор да се използва той почти винаги е и топлоизолатор - ако го направи някой ще вдигне температурата със сигурност. Но не е необходимо цялостно опаковане. Важно е само свръзките да са изолирани за да не резонират.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Обезшумяване

Опа, горе съм пропуснал една дума и се променя смисъла - исках да кажа, че търкалящите лагери са по-трайни...и т. н.

7. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2002

Обезшумяване

Priateli,moga da wi kaza che Pabst naistina sa vyrha.Niama i kak inache da byde stom tolkova godini samo s towa se zanimawat

Polzwal sym samo upotrebiawani no sym strasno dowolen.Mnogo gi ima po starite oliveti(8088/8086 w zahranwaniata)Malko sa golemi za procesora no ako imate zelanie(i nervi) rezultata si struwa.(do sega ne sym otwarial takyw daze i za smazwane i ne znam s kakwi lageri sa...

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jan 2001

Обезшумяване

Абе тия лагери да не ги правят във фирмата на Томас Пабст?

A Steve Morse Fan!!!

10. Member
    Тук е от
    Feb 2002

Обезшумяване

Abe hora q kazete kakvo mislite za TITAN TTC-D5T? Dobre li ohlazda i mnogo li e 6ymen?

11. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Обезшумяване

Добре охлажда и не е много шумен.

12. Member
    Тук е от
    Jan 2001

Обезшумяване

Освен това не е много шумен, пък и охлажда добре...

A Steve Morse Fan!!!

13. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Обезшумяване

Stan ti sam si napisal che na plysgashtiya lager na ventilatora ne mojem da napravim prinudeno mazane.Ami taka e i zatova sa po shumni zashtoto nyamat hubavbo mazane-masleniya klin e neustoychiv shtoto nyam maslo, i da mu slojush 1kg maslo nyama koy da go zadyrji tam. Razbirase ima nyakakvo uplytnenie koeto uplytnyava neefektivno.I oshte neshto.Obiknovenno plyzgashti lageri se slagat tam kydeto ne moje da se postavi tyrkalyasht.

Po otnoshenie na tymponite:

toploizolatzionnite svoystva na gumata ili vatata nyama nikakvo znachenie shtoto se slaga samo pod vintchetata.Vatata shte izolira po dobre ot gumata shtoto e s po malko koravina.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Обезшумяване

Julian, гледай сега, темата за лагерите по-принцип е доста по-обширна и излиза извън лагеруването на вентилатори, обаче:

1. Когато вентилатор с плъзгащи лагери е по-шумен от такъв с търкалящи, той обикновено вече е за боклука - радиалната хлабина е толкова голяма, че оста "играе" вътре - тогава се чува характерния шум тип "чекрък".

2. Сам можеш да провериш верността на думите ми като вземеш два еднакви нови вентилатора (или запазени), но с различно лагеруване - имаше преди време например, такива на Acorp за процесор, и сравниш шума им. Повярвай, разликата е ушебийна!

3. Прост експеримент - вземи едно топче (стъклено, метално, все едно) и го търкулни върху гладка повърхност (напр. стъкло). След това същото топче го плъзни по тази повърхност. Е?

Та, така за лагерите. Употребата на различните видове зависи от много неща - вид натоварване (радиално, аксиално), мазане, обороти на въртене, срок на експлоатация и т. н. и т. н..., тоест не точно където не може единия, слагаме другия... Например при вентилаторите критерият е само цената, а иначе може и двата вида!

Колкото до ватата - извинявам се, писах за топлоизолацията, защото не бях разбрал точната идея на предложението. Но! Не е вярно, че е по-подходяща за тампони, защото ни интересува не коравината, а еластичността. Всъщност не знам дали всички си представят какво имам предвид като казвам тампони - става въпрос за неподвижно закрепени върху радиатора гумени късчета, във които се завиват винтовете без да докосват изобщо ребрата - нещо като закрепването на хладилните компресори.

Между другото, въпросът за шума на компютрите не е толкова еднозначен. Според руснаците от ixbt, които освен много да приказват като нас, правят и тестове и измервания, шумът много зависи и от кутията. Колкото и странно да звучи, скапана кутия с тих вентилатор на процесора е по-шумна от маркова кутия с шумен вентилатор (говорим за еднотипни такива, разбира се).

16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Обезшумяване

Stan za ventilatorite ne si me razbral.Az iskah da kaja che plyzgashtite lageri na ventilatorite sa po bezshumni kogato sa novi.Kato po ostareyat malko mazaneto se vloshava(tova vaji samo za malkite kompyutarni ventilatorcheta).Znachi hlabinata si ya ima.V protzesa na rabota se uvelichava neznachitelno.Osta pochva da igrae zaradi iztekloto maslo i stava toya chekryk.

Za lageri moje da razbirash ama kakvo e tova koravina yavno ne razbirash.Koravinata harakterizira elastichnite svoystva na materiala.

Tova e kolko shte se deformira pri opredeleno usilie.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Обезшумяване

Добре де, явно и двамата сме учили, няма да се надприказваме сега, я! Това, което имах предвид е, че ватата е много мека и слаба и няма да свърши работа за тампони. За подложки - да, но за пълно прекъсване на твърдата връзка между вентилатора и радиатора - не.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Обезшумяване на PC - имате ли опит в това?
    От DIL във форум Общ - хардуер
    Отговори: 7
    Последно: 19-08-02, 16:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе