Първоначално публикувано от
Black Adder Преди години моят стар и верен Canon BJC 2000 започна също да се държи странно, все едно няма касетка или е сбъркана касетката (а бях му сложил само черна такава)
Накрая един приятел реши да се отърве от вехторийте си и ми подари същият такъв.
Мен обаче ме глождеше въпроса - защо аджеба старото, вярно принтерче отказва да разпознае касетката, която на другия си работеше чудесно.
Разпапурих го качествено и започнах да търся причината изоснови. Първом лепех тиксо на контактите на касетата, за да симулирам подобен проблем и на работещият принтер.
В края на краищата, благодарение на вродената ми интелигентност, ум, добро зрение и една още по-добра лупа открих проблема!!!
Контактните пластинки са изградени на принципа на гъвкавите пластмасови връзки, е точно на една от пъпките дето контактуват с главата се беше прекъснала връзката, от многократното слагане и махане на касетки. В нормално положение гадината изглежда здрава, като я натисне касетката - естествено престава да дава контакт.
Запояването естествено беше невъзможно, затова просто я подпрях отдолу с една клечка, така че да не потъва, а отгоре сложих малко лепилце. Не ми се търсеше токопроводящо лепило, а и скоро след това си купих Canon ip4000.
Та така ....... виж, може и при теб да е подобно положението, дето 'спецовете' в Кантек да не са се сетили да проверят.
Успех.