Резултати от 1 до 15 от общо 15

Старите руски TV стабилизатори

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
 1. Member Аватара на sclera_bg
  Тук е от
  Aug 2003
  Мнения
  440
  #1

  Старите руски TV стабилизатори

  След поредица от необясними за мен събития, продължаващи вече 8 месеца (от юли миналата година), PC-то на сестра ми (все още в гаранция) остана с оригинални (мoнтирани при закупуването му) само CD-R, флопи и* RAM. Всичко друго мина под ножа, три захранвания си заминаха и за капак след смяната на дъното миналата седмица, при поредното изгоряло захранване си отиде и харддиска. Започвам да си мисля че хората от фирмата-асемблатор започнаха леко да се изнервят. В края на краищата ни посъветваха - и ние закупхме "марково" захранване Fortron - не знам кой точно модел, 350 W. Но освен това горещо* препоръчаха да се включва през стабилизатор. Поразровихме се из старата покъщнина и намерихме един стабилизатор, донесен от Мароко, френско производство, на етикетчето му пише 50 Hz, 250 VA. Лошото е че кабела, с който се включва в мрежата, щепсела и изхода му не са "шуко", но това е преодолимо с малко технически умения.
  Реших да се поровя във форума и намерих една-две* доста стари теми разискващи подобен въпрос. Позволявам си да пейстна извадки:


  Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
  ... А ако искаш и да си защитена от токови удари - намери онези стари руски стабилизатори за 220V* и го бучни в контакта , а от него - в компа* и с това си решаваш проблема ...
  Цитат Първоначално публикувано от alek
  ...а и всички останали, които четат това), надявам се разбра, че Mr. Techno се шегува за "онези стари руски стабилизатори за 220V"! ...
  Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
  Alek - не се шегувах - тези стари руски стабилизатори - работят като инвертор и да ти кажа аз съм с такъв и нямам проблем с тока - а и много познати си сложиха такива на вилите където няма стабилен ток - и да ти кажа от тогава нямат проблеми със забиване на машини ,поради колебания на ток.
  Цитат Първоначално публикувано от alek
  Необходимото уточнение, Мр.Техно! И приеми моите извинения! Мислех, че говориш за резонансните стабилизатори за телевизори, и това съм го виждал... И после - ами изгоря ми захранването, пък уж бях със стабилизатор ...
  Въпроса ми е: Как да разбера резонансен или или инверторен тип е? (самия стабилизатор е в една ламаринена кутия и съдържанието му е "заляно" с нещо като асфалт".* Да се пробвам ли въобще да го* "преправям"? Има ли значение че захранването на компютъра е 350 W, а стабилизатора е за 250 VA? Има ли полза от т.н SurgeArrest® Home/Office на APC? Определено не можем да си позволим скъп UPS, със съответните защити, а от фирмата ни увериха, че евтините модели са си "Тра-ла-ла...".
  Факт е че вече и ние започнахме да се "изнервяме" и просто не знам какво да правим. Ако ел. захранването в апартамента на сестра ми е наистина толкова зле, то да не е останал жив работещ ел. уред., а не е така. Ако щете дори "резервния" (стар) компютър си бачка без каквито и да е било проблеми.
  Сестра ми се шегува, че занапред ще трябва да работи в барокамера с противогаз и в присъствието на двама - трима екстрасенси...

 2.  
 3. Member
  Тук е от
  Apr 2005
  Мнения
  963
  #2

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Ако щете дори "резервния" (стар) компютър си бачка
  Не, че мога да ти кажа нещо съществено, ама къде живеете?
  А и си мисля, че след като старото PC работи... да не би да си включил нещо външно /кабелна например/ към новото?
  И последно - ако проблема е в тока, имате право да съдите Енергото за вреди...

 4. Member Аватара на sclera_bg
  Тук е от
  Aug 2003
  Мнения
  440
  #3

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Цялата драма се разиграва в София, в стара (около 1960 година) кооперация на бул. Левски и ул . Екзарх Йосиф, близо до СМГ. Преди около 5 години изгоря общото табло с електромерите. Направи се ново табло и до всеки апартамент се изтегли нова инсталация. В апартамента инсталацията не е сменяна - не е в много добро състояние, но няма проблеми. През октомври миналата година изтеглих специална външна линия от таблото до компютъра с мотива, че дори и старите кабели да не струват, то съм се включил направо от "изворчето". Освен това на PC-то има и Lan протектор, защото неприятностите (според мен) започнаха при една буря през юли 2005 с токов удар или светкавица по LAN - тогава си замина вградената карта на дъното и първото захранване. Мерихме характеристиките на исталацията с тъст ми, (е, не е специализираната лаборатория на енергото ) и уж е в зададените параметри, ама знаеш ли. Той също се чуди и мае, а е електроинженер по професия и именно той се съмнява в ефективността на този стабилизатор, за който питам.

 5. Member Аватара на panevdd
  Тук е от
  Jul 2003
  Мнения
  751
  #4

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  1. Провери си контакта, в който включваш компютъра дали е занулен. В идеалният случай трябва да е заземен, но това е малко крайна мярка.
  2. Провери си напрежението в контакта. Ако си близо до трафопост и получаваш 240V например, проблемът ще е точно описаният от теб. При това положение един по-мощен стабилизатор може да свърши работа.
  3. Ако можеш да намериш осцилоскоп, може да провериш за пикови импулси в захранващата мрежа. Обикновено се причиняват от "битови" уреди като електрожен, асансьор, агрегати и т. н. т. В този случай скъпият UPS е задължителен.
  4. Този стабилизатор ми се вижда слаб, ще ти трябва по-мощен. Имаше една формула за преобразуване на VA във W, ако я намеря, ще пиша.
  5. Трудно ще осъдиш енергото, въпреки, че има и такива случаи. Ще трябва да поканиш някой нотариус да живее у вас

  Промяна:
  http://emusician.com/mag/emusic_know...wer/index.html - тук намерих малко информация по въпроса.

  Малко късно се сетих, но: какви са ти напреженията в самия компютър? Изтегли си SpeedFan например и ги провери.

 6. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2002
  Мнения
  8,765
  #5

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Цитат Първоначално публикувано от panevdd
  **********************************************************************************************Имаше една формула за преобразуване на VA във W, ако я намеря, ще пиша.
  Формулата е елементарна , но трябва да знаеш синусиудата ( 0,5 или 0,7 )
  W=синусиуда х V/A
  или W = 0,7 x 1000 V/A = 700W

  Това се ползва при изчислението на W при UPS ( там има две "стандартни " стойности на синусиудата - 0,5 при ментетата UPS ( DTS; Inform Guard ) и 0,7 при UPS от сорта на APC ; MGE , Best Power

 7.  
 8. Senior Member
  Тук е от
  Dec 2003
  Мнения
  2,039
  #6

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Slera-bg
  Измери какво напрежение имаш на контакта на ПС то .Ако си близо до трафопост ще е към 240 В .
  Купи марково захранване с филтри.
  Купи UPS И немарковите вършат работа . Имам служебен от 2001 г - 1000VA марка Ever Power. Общо взето куча марка от Тайван. Вече акумулатора му издържа 4 мин при спиране на тока , но с 2 ПС то включени. Ще му сложа 1 автомобилен външно 42Аh ,ако мога да намеря по-малък ще сложа.
  работи си добре като се има в предвид , че съм в промишлен район с много чести токови удари.
  За в къщи си купих от същата марка през 2003 г .И от него съм доволен.
  За Лан картата няма спасение- насъбралсъм 4-5 за дроб сърма все от гръмотевици повредени.Там като ще вали или се заоблачи дърпам кабела за да ми е мирна главата. Последното поражение беше като гръм в ясно небе на 20.05.2005г. При слънчево време мина едно облаче и взе че терсна гръм върху покрива на съседен склад по който минава кабела за нета. , Че отиде Лан картата отиде ами и бозата се збози окончателно. 2 хъба преди мен бяха изпепелени

 9. Member
  Тук е от
  Jun 2004
  Мнения
  241
  #7

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Аз имах* горе долу сходни ядове , токови удари по 5-6 на ден , ел.таблото постоянно се скапва. Нямаме редовно стълбищно осветление , автоматиката гори и за това* се включва и изключва директно от предпазетеля на ел.таблото както и за мазите на блока на всичкото отгоре сам на 1 ви* етаж до таблото а и трансформатора е на близо.
  Решението* купих си един UPS Inform 600va за 70 лева след като далго четах по форумите и вече 4 месец съм доволен
  упс -а* издържа около 25 мин* . За това време доста пъти е пищял , и редовно ми показва* вхосящо 237-240v и го понижава на 209-211

 10. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2002
  Мнения
  8,765
  #8

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Inform Guard са добри като батерии , но не и като UPS -инвертор
  казвам го от опит. Отварял съм много , при познат "Алсервиз" - обслужващ гаранциите към тези UPS за Варна , има много одумкали. Той ми каза че като ще се купува нещо - по-добре да е APC .
  Ще поясня.
  Синусиудата на Inform e 0,5 , докато при APC e 0,65
  сметнато по формула* 600 V/A * 0,5 = 300W
  APC 350V/A * 0,65 = 227W
  Почти никаква разлика* освен в цената - 65-70 лв за Inform* срещу 145-150 за APC
  Inform е с два акумулатора , APC e със 1 .
  Инверторна част - при Inform спокойно може дасе каже че няма ( липсват филтри ) кондензаторите са малки , докато при APC е много по-различно.

  1200V/A Inform *0.5 = 600W , APC 1000V/A *0,65 = 650W
  Цената отново е* 190 лв за информ , срещу 450лв на APC

  Цените може да са малко занижени , но горе долу съотношението е толкова

  Преценете какво искате и какво трябва да си купите

  Пояснявам - При евентуален сериозен токов удар , UPS -те при вички случаи ще опазят компютрите Ви , но само APC-то ще остане живо след това !

  И не включвайте , прахосмукачки , ел. духалки , и др. ел. уреди с голяма консумация и ел. двигател. USP-a не може да издържи такава консумация и напрежение!!!
  В най-добрия случай заминава ел. предпаизтеля, в най-лошия - трафа му ( което прави UPS-а скъпа поставка )

 11. Senior Member Аватара на Wise
  Тук е от
  Oct 2004
  Мнения
  2,902
  #9

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Малко се отклонихме от темата....
  Тя беше за ...стабилизатори. Аз съм абсолютно против използването им
  в съвремените условия. Те си бяха за траф на 50 Hz и яки кондензатори.
  Сега , при импулсните захранвания - категорично -не.
  Някой може ли да покаже как влияе тоя дросел на входа??
  И дали сте виждали как се пръска някаква електронна схема СЛЕД изключване
  на стабилизатора? Не бих рискувал техниката си с такова нещо. Нямам теоретична
  обосновка, затова изказвам само мнение.

  Нека има поне малко за/против...

 12. Member Аватара на sclera_bg
  Тук е от
  Aug 2003
  Мнения
  440
  #10

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Отказахме се от използването на стабилизатора и сложихме един протектор на APC (50-ина лева, с 6 гнезда и защита и на телефонната линия). Предполагам че комбинацията от този протектор с по-стабилното захранване ще реши проблема.
  А в Plesio, откъдето взехме протектора имаше и стабилизатори на APC, на цена 90 лева. Тези стабилизатори са специално за компютри и периферия, но решихме че по-добре е да вземем филтър, който да реже пиковете (а и цената на стабилизатора е почти двойна). Ако още веднъж изгори нещо съм посъветвал сестра ми да изхвърли PC--то през прозореца и да си вземе един лаптоп :coolsmiley: , те поне имат външно захранване...

 13. Junior Member
  Тук е от
  Mar 2004
  Мнения
  39
  #11

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
  Формулата е елементарна , но трябва да знаеш синусиудата ( 0,5 или 0,7 )
  W=синусиуда х V/A
  или W = 0,7 x 1000 V/A = 700W

  Това се ползва при изчислението на W при UPS ( там има две "стандартни " стойности на синусиудата - 0,5 при ментетата UPS ( DTS; Inform Guard ) и 0,7 при UPS от сорта на APC ; MGE , Best Power
  Не пиши глупости.Не знам що за доктор си се титолувал, но това ако го прочете Ленц, Ом, Фуко ще се обърнат в гроба.На косинус фи (коефициент на мощността) синосуида ли му викат или така си чул? W е мерна единица за активна мощност и се бележи с Р. А пък с това 0,5 или 0,7 сигурно ще пускат трифазен мотор на каменотрошачка :Super: Запознай се с принципа на работа на импулсните захранвания преди да си написал пореден бисер.
  Нищо лично, най-малко руският стабилизатор (с принцип на работа наситен трансформатор) му е място да пази ПС-та.

 14. Junior Member
  Тук е от
  May 2003
  Мнения
  61
  #12

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  И аз имам един стабилизатор вкъщи, на Респром и преди няколко седмици му бях хвърлил око да го ползвам за пс-то. Но от прочетеното до тук излиза, че не е удачно.
  "Регулатор Електронен на напрежение Сталбитрон 350
  Pn=350VA
  Uвх=170-245V
  Uизх=220V"
  Правилно ли съм разбрал, защото съм леко бос в материята

 15. Senior Member
  Тук е от
  Dec 2003
  Мнения
  2,039
  #13

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Цитат Първоначално публикувано от genhack
  И аз имам един стабилизатор вкъщи, на Респром и преди няколко седмици му бях хвърлил око да го ползвам за пс-то. Но от прочетеното до тук излиза, че не е удачно.
  "Регулатор Електронен на напрежение* Сталбитрон 350
  Спокойно си го ползвай. Вреда няма .Това са 3 или 4 компаратора които следят / доколкото си спомням /променливото вторично напрежение след трафа. Управляват се релета които превключват изводите на трансформатора , че изходното напрежение да е в посочените граници. Не върши работата на UPS при спиране на тока и при много кратки токови удари, но помага при по-продължителни удари.
  Ползвам такъв и там ми са включени TV Panasonic , сателитният приемник,видеото,което скоро ще хване пътя. Докато си купя UPS там ми беше включен компа и монитора. Малко гадничко е като му притракват релетата при промяна на напрежението , но се трае.
  Някой ще каже ,`e TV то има импулсен стабилизатор - да така е , но си е по-сигурно. Този стабилизатор го ползвах първо на София 82; 84 , последователно на 2* различни Panasonic -и . Досега не съм ремонтирал импулните им захранвания.

 16. Senior Member
  Тук е от
  Aug 2002
  Мнения
  8,765
  #14

  Re: Старите руски TV стабилизатори


  Напоследък много хора взеха да ми се "дървят" , аз им казвам - Имаш ПМ !
  Писна ми да отварям очите на мало и голямо и накрая да миказват че пиша глупости!!!

  Това драги юзери може да сте го учили , но аз го работя !!!
  сметките ми са верни - който не вярва да ми покаже правилния начин!
  Още преди 6 г* поспорихме затази формула -и после колегите са ме питали за нея , щото по някаква си причина сме "били улучили правилното смятане"

  Степента "доктор" ми я дадоха колеги и познати в друга насока , не в тази!


  Вече ми дойде нагорница
  Преди време спрях да пиша- сега мисля че дойде отново това време!

  M.TECHNO - Out!
  Вие Сте - пишете, пишете* Аз ще чета !
  Сбогом!

  Ако някой иска дами каже нещо - на ПМ
  във форума няма да* отговарям!*

  Изрично ще помоля, да не се коментира или намесва името ми в никакви теми относно решението ми !
  Благодаря !!!

 17.  
   
 18. Member
  Тук е от
  Sep 2003
  Мнения
  322
  #15

  Re: Старите руски TV стабилизатори

  Цитат Първоначално публикувано от kris11
  Спокойно си го ползвай. Вреда няма .Това са 3 или 4 компаратора които следят / доколкото си спомням /променливото вторично напрежение след трафа. Управляват се релета които превключват изводите на трансформатора , че изходното напрежение да е в посочените граници. Не върши работата на UPS при спиране на тока и при много кратки токови удари, но помага при по-продължителни удари.
  Ползвам такъв и там ми са включени TV Panasonic , сателитният приемник,видеото,което скоро ще хване пътя. Докато си купя UPS там ми беше включен компа и монитора. Малко гадничко е като му притракват релетата при промяна на напрежението , но се трае.
  Някой ще каже ,`e TV то има импулсен стабилизатор - да така е , но си е по-сигурно. Този стабилизатор го ползвах първо на София 82; 84 , последователно на 2 различни Panasonic -и . Досега не съм ремонтирал импулните им захранвания.
  Съгласен съм.Аз имам такъв,сам съм си го правил преди повече от 15 години.Автотрансформатор,с релета и електроника която ги управлява,следствие промяната на мрежовото напрежение (ругулира в обхвата 190 - 260V,през 10V) и много чувствителна симисторна защита на входа,за да изключва при токовите удари.В целия този обхват ми държи 220 - 230V. Цялата ми чувствителна апаратура е включена към него (TV,DVD,CD плеър,рисийвър,сат.система,компютър), и досега не съм имал проблеми (да не чува дявола .
  Който може да си намери такъв стабилизатор,нека да си го ползва.Ако някой може да си го направи - то него няма защо да го убеждавам в ефикасността му...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

 1. Има да ги търсим старите хардове
  От Mr.TECHNO във форум Общ - хардуер
  Отговори: 6
  Последно: 09-04-12, 11:37
 2. Избор на телевизор от старите модели
  От georgi46_ във форум Телевизори
  Отговори: 12
  Последно: 23-09-11, 10:32
 3. Най-старите 100 .COM домейна
  От DoRa във форум Дъра-Бъра
  Отговори: 14
  Последно: 27-02-07, 11:54
 4. Нещо повече эа старите машини
  От slimarata във форум ИГРИ
  Отговори: 5
  Последно: 01-08-05, 20:57
 5. Какво стана със старите теми?
  От ivo80 във форум Дъра-Бъра
  Отговори: 6
  Последно: 09-01-02, 02:00
SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 15 години!
Този форум се задвижва, благодарение на Persy Сървър
Следвай ни
Горе