След поредица от необясними за мен събития, продължаващи вече 8 месеца (от юли миналата година), PC-то на сестра ми (все още в гаранция) остана с оригинални (мoнтирани при закупуването му) само CD-R, флопи и* RAM. Всичко друго мина под ножа, три захранвания си заминаха и за капак след смяната на дъното миналата седмица, при поредното изгоряло захранване си отиде и харддиска. Започвам да си мисля че хората от фирмата-асемблатор започнаха леко да се изнервят. В края на краищата ни посъветваха - и ние закупхме "марково" захранване Fortron - не знам кой точно модел, 350 W. Но освен това горещо* препоръчаха да се включва през стабилизатор. Поразровихме се из старата покъщнина и намерихме един стабилизатор, донесен от Мароко, френско производство, на етикетчето му пише 50 Hz, 250 VA. Лошото е че кабела, с който се включва в мрежата, щепсела и изхода му не са "шуко", но това е преодолимо с малко технически умения.
Реших да се поровя във форума и намерих една-две* доста стари теми разискващи подобен въпрос. Позволявам си да пейстна извадки:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Първоначално публикувано от alek
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Въпроса ми е: Как да разбера резонансен или или инверторен тип е? (самия стабилизатор е в една ламаринена кутия и съдържанието му е "заляно" с нещо като асфалт".* Да се пробвам ли въобще да го* "преправям"? Има ли значение че захранването на компютъра е 350 W, а стабилизатора е за 250 VA? Има ли полза от т.н SurgeArrest® Home/Office на APC? Определено не можем да си позволим скъп UPS, със съответните защити, а от фирмата ни увериха, че евтините модели са си "Тра-ла-ла...".Първоначално публикувано от alek
Факт е че вече и ние започнахме да се "изнервяме" и просто не знам какво да правим. Ако ел. захранването в апартамента на сестра ми е наистина толкова зле, то да не е останал жив работещ ел. уред., а не е така. Ако щете дори "резервния" (стар) компютър си бачка без каквито и да е било проблеми.
Сестра ми се шегува, че занапред ще трябва да работи в барокамера с противогаз и в присъствието на двама - трима екстрасенси...![]()