Първоначално публикувано от
FearMe 1. Какво е съотношението на производителността на P4 и на Celeron? В случая P4 2,4 и Celeron 3,06?
celeron-ите са "орязани" пентиуми с цялото произтичащо от това забавяне - само по-малкото cache е достатъчно да се спомене и процесорът става "негоден" за изчисления, прекодиране и т.н., а доколкото цялата архитектура на intel процесорите куца откъм игровата насоченост, единственият избор остава пълнокръвният pentium.
2. С какво 6600 е по-добра от 7300?
въпросната 7300ТС ще има някъде към 32мб собствена памет (която стига само за работа в 2D, т.е. офис-приложения). когато й потрябва повече (т.е. 3D - игри) тя ще си вземе от системната памет (up to 256, т.е. може да си вземе до 256мб от системната... която ще ти е 512... смятай колко остава за windows и самата игра!)
като архитектура 7300 е с 4 pipelines, като GT е с 8, но това не помага кой знае колко при положение, че шината й е 64 или 128 бита в най-добрия случай. сложи и гореспоменатата липса на собствена памет и единствения плюс остава по-добрата картина, която я се вижда, я не...
6600 от друга страна си е пълнокръвна карта за игра, със собствена памет (най-често 128мб), 8 pipelines, 128 битова. може да няма производителността на сегашните актуални карти, но с компромиси в качеството ще можеш да пуснеш кажи-речи всичко, докато с горната 7300 няма да можеш да пуснеш нио, независимо от компромисите, които си готов да направиш с качеството.
3. 512 MB очевидно е по-слабо от 1 GB...
512<1024, no comment
но 512 ти трябват за комфортна работа с windows, всичко нагоре е заради игрите, cad/cam програмите и 3D моделирането. ако не правиш нито едно от горните - 1024 не ти трябват. наличието им няма да компенсира куцата видеокарта
4. Останалите неща са същите (липсва само Card reader...) а цената е със 100$ по-висока! Наистина не разбирам защо? Не ми се вярва разликата в цените между P4 2,4 и Celeron 3,06 да е 50$ и между 6600 и 7300 да е още толкова... Дори трябва да са по-големи, заради по-големия RAM и Card reader-а...
700лв крайна цена = $455
Много ще съм благодарен, ако ми разясниш тези неща.
моля