Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 16

терминали - решение?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. pro
    pro е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    187
    #1

    терминали - решение?

    имам нужда от идея за решение - хардуерно на първо място и софтуерно след това. накратко, трябва да оборудвам работна площ. вместо станции, предпочитам да сложа терминали, които се инициализират от един единствен сървър. предимствата от такова решение няма да описвам подробно, понеже е ясно, че не е приложимо във всяка ситуация, но най-важните са: цената на терминали и сървър е осезаемо по-ниска от тази на отделни станции - както в хардуерно, така и в софтуерно отношение; поддръжката на една такава система е многократно по-лесна, тъй като се занимаваш само със сървър. отделно терминалите ограничават изтичането на информация и качване на нежелана такава. по отношение на софтуера, сървъра вероятно ще е на windows 2000 или 2003 server. от там нататък трябва да видим какви са вариантите за терминален софтуер, позволяващ създаването на различни профили, включващи различни приложения за различни ситуации. в момента обмислям вариант за ресетване на сървъра в края на всеки ден. мисля си да става с една от онези платчици, които пазят mirror на mbr-а и позволяват връщането на диска в дадено състояние. но това може да остане и за по-нататък. по-важното в момента е от къде могат да се купят терминали и, ако някой вече е внедрил подобно решение, какъв софтуер използва за създаване на различни профили с различна функционалност? благодаря предварително.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #2

    Re: терминали - решение?

    Цитат Първоначално публикувано от pro
    ... терминален софтуер, позволяващ създаването на различни профили, включващи различни приложения за различни ситуации. в момента обмислям вариант за ресетване на сървъра в края на всеки ден. мисля си да става с една от онези платчици, които пазят mirror на mbr-а и позволяват връщането на диска в дадено състояние...
    Тук нещо не разбрах какво точно имаш предвид, а то май въпросът ти основно около това се върти. Би ли пояснил?

  4. pro
    pro е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    187
    #3

    Re: терминали - решение?

    ресетването няма особено значение, него го игнорирай направо.

    за профилите имам предвид следното: създават се различни потребители на сървъра, на всеки от които са инсталирани определени приложения: примерно единия профил е с офис, другия е с фотошоп, третия е без нищо. целта е когато терминалите се логнат към определен профил, всеки от тях да може да борави само с разрешените за профила приложения. но ако това е прекалено трудно постижимо, ще се задоволя и с възможността всеки профил да може да борави с всяко инсталирано на сървъра приложение, а аз ще намеря друг начин да контролирам какво се ползва в момента. приемам идеи за всякакви софтуери, позволяващи работа с терминали - като ги разгледам ще видя кой би бил най-подходящ спрямо компромисите, които трябва да се направят. и все още ми е важно от къде мога да купя самите терминали.

  5. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #4

    Re: терминали - решение?

    Абсолютно приложимо си е. Колегата го беше направил това в Данъчна администрация -Сливен.
    Всички компютри си бяха в мрежа, но всеки си влиза с парола и не зависи физически от
    кой точно. Излиза си неговият екран със съответните разрешени приложения. Ако влезеш с друга
    парола - друг екран , с други приложения. Терминал в днешно време би трябвало да се разбира
    най-простичък компютър с някакъв линукс - колкото да се конектне до сървъра.
    В големите заводи, като Нефтохим, Корабостроителници и други все още има терминали вързани по
    токов кръг 20 милиампера. Но там разстоянията са по няколко километра и скоростта не надхвърля
    38400КВ/с.
    Като хардуер - ако е в една сграда всичко- LAN мрежа е най-доброто, според мен. Ако има отдалечени
    точки - през конвертори и многопортна платка или чрез wareless - зависи конкретно от мястото.
    Като софтуер - иска да се "пипне", но аз не съм от "мекичките"....

    Успех!!

  6. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #5

    Re: терминали - решение?

    Цитат Първоначално публикувано от pro
    ... цената на терминали и сървър е осезаемо по-ниска от тази на отделни станции - както в хардуерно, така и в софтуерно отношение;
    ...
    ... сървъра вероятно ще е на windows 2000 или 2003 server.
    ...
    В заблуждение си (бих казал огромно). Това е вярно, само ако ще ползваш пиратски софтуер.
    За всеки терминален лиценз се плащат купчина пари.

    А иначе по въпроса ти - и едното и другото си имат предимства и недостатъци включително и финансовите за които споменах. Зависи от това за какво ще го ползваш, кои предимства и недостатъци ще излязат наяве. (И какъв ще е приложния софтуер на сървъра, който ще се ползва на терминалите)

  7. pro
    pro е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    187
    #6

    Re: терминали - решение?

    не, определено не става дума за пиратска история. в крайна сметка цената на лиценза се определя от приложението, което ще се ползва. но не очаквам повече от 100-150 евра на станция за него. всички майкрософтски приложения, които ползваме и ще ползваме за терминалите, са лицензни, така че единствено остава да се вземе терминалния софтуер.

    а под терминали нямам предвид някакви машинки на линукс, а хардуер, пригоден специално да изпълнява тази задача. един вид съвременния вариант на vax-овете ) ето за такъв хардуер питам от къде може да се купи?

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    295
    #7

    Re: терминали - решение?

    По принцип се продават така наречените "тънки клиенти", което отговаря горе-долу на "съвременния вариант на vax-овете". Проблема е, че тези, които аз съм видял по цена се доближават (а марковите надвишават) цената на едно обикновено ПС от нисък клас. Не отричам удобството на централизирано администриране.
    Относно лицензите: самото удоволствие да се ползва Microsoft Terminal Server струва около 300 лв. (зависи от програмата за лицензиране) на терминал.
    Помисли и върху следното: в момента най-малкия диск е около 80 GB. Ако се работи с PS-та, това пространство може да се използва от потребителите за съхраняване на лични данни. Ако се работи само с терминали, трябва да се осигури централно дисково пространство, приблизително равно на броя на потребителите Х 60 GB.
    Според мен терминални сервизи има смисъл да се използват единствено при отдалечени потребители с цел намаляване на нужния bandwidth.

  10. Banned
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    1,313
    #8

    Re: терминали - решение?

    Въпроса с лицензите ми е върло неясен, но не ми се вярва 10 лиценза за пълноценен офис да са по-скъпи от 10 терминални лиценза. Въпроса за пространството е спорен. 60 гб какво му е нужно на един служите? Музика, филми, или пиратски софтуер. Не вярвам служебната информация да се нуждае от повече от 1 гб.

    Терминалите на линукс са перфектния вариан. Първо имат по-малки изисквания към хардуера. Второ единственото за което ползваш терминалите е за да удължиш кабелите на монитора, мишката, клавиатурата и евентуално флопи или усб кабел.

    За съжеление подобно решение изисква терминала да има флопи или СД от което да се зареди терминалния клиент.

    Зареждането по мрежата е един хубав варинт, но за Windows е леко не приложим. Трафика е безбожно голям и на 100 мегабита е досадно бавно.

    Имаш вариант да пуснеш една машина за Линукс терминален сървар. Един Р2@400Мхз с 256 рам може да ти потдържа 4-5 клиента. И от там да се втрзваш за Виндовската машина.

    За това си има много хубава платки на базата на процесорана VIA. Имат си вградено всичко, само памет им трябва. По евтините могат да се намерят за 170-180 лева, захранване и кутия не повече от 100. Мисля че никое ПС нисък клас не може да се впише в 300 лв с вградена видео,звукова карта, и най важното, мрежова карта позволяваща бутване по мрежата. Търси VIA EPIA.

    Подобно решение макар и сложно си има прединства от към сигурност.

    Но ако тръгнеш да сглобяваш нормални ПС и да ги ползваш за терминали е безмислено.

  11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #9

    Re: терминали - решение?

    Цитат Първоначално публикувано от dmanov
    ...
    Според мен терминални сервизи има смисъл да се използват единствено при отдалечени потребители с цел намаляване на нужния bandwidth.
    Има и друг смисъл. Специфичното приложението се търкаля единствено на сървъра и усилията по поддържането се концентрират на едно място. Лесно и удобно за администриране. Лесно и удобно при промяна и ъпгрейд на приложението.

    Около 150USD (без ДДС) излизаше терминалния лиценз преди две години. Нещо такова:
    35 - Windows Server CAL
    115 - Windows Terminal Server CAL
    (CAL - Client Access License)

    Ако от сървъра ще се ползват в терминален режим други майкрософтски продукти (например Excel), то под някаква форма мисля че и това трябва да се заплати. Т.е. не можеш да си купиш един офис пакет, да го инсталираш на сървъра и да се ползва законно от 10 човека в терминален режим.

    // Аз лично мисля, че е дошло времето да се спира разработването на спесифични терминални приложения и нещата да стават през WEB-сървър. Т.е., крайния потребител вместо да пуска приложението чрез терминална сесия, да го пуска през браусър.

  12. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    741
    #10

    Re: терминали - решение?

    Мисля, че тръгваш малко отзад напред. За мен правилният подход е да си подбереш първо софтуерното решение за виртуализация на приложенията и после да видиш каква OS и какъв хардуер би ти свършил работа.

    Не съм правил подобно решение, но съм виждал работещо под Citrix Presentation Server и мисля, че нещо подобно имаш предвид. Може да погледнеш сайта им, а ТУК да видиш демо тест - доста MS продукти, вкл. Office-ните + mySAP. Всичко работи на сървъра и не ти трябва високоскоростна връзка - както можеш да се убедиш от демото и през Интернет става. Поддържат се потребителски профили и т.н.
    Бе, най-добре виж сам.

  13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #11

    Re: терминали - решение?

    Citrix е готин, ама е още по-скъп, тъй като предварително трябва да си купиш терминалните лицензи за Windows и после да платиш и Citrix, който в случая се явява нещо като украшение. Поне така беше. Доколкото съм чувал Майкрософт са купили технологията именно от Citrix, още при Win2000Srv

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    741
    #12

    Re: терминали - решение?

    Дадох го като пример, за да илюстрирам идеята, че първо трябва да се намери подходящ софтуер, а после да се мисли за топология, хардуер и OS. И да види какви възможности предлагат подобни софтуери. Не знам финансово как ще изглеждат нещата, а и сигурно има и други по-евтини решения.
    Хубавото при Citrix-а е, че има и Linux, Web и камара други OS базирани клиенти, т.е. на потребителските станции може да няма Windows и дори HDD - някой LiveCD Linux ще свърши работа. Но всичко трябва да се сметне като цялостен проект и тогава да се прецени дали това е доброто решение.

  16. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #13

    Re: терминали - решение?

    Между другото, ако фирмата за която това ще се прави е IT-фирма, а също и ако работните места са не повече от 10, има едно редовно и "законно" софтуерно решение, при което може да се каже, че цената за софтуера е символична.

    За да не излезе, че съм агент на Microsoft и рекламирам нещо, ако pro има въпроси, то на PM

  17. pro
    pro е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    187
    #14

    Re: терминали - решение?

    окей, редно беше май да уточня нещо предварително. компанията ни е сертифициран партньор на майкрософт. софтуерите, които ползваме и които ще са инсталирани на въпросния сървър, са изцяло уиндоус базирани. решения на базата на нещо-различно-от-уиндоус не ни вършат работа. нямам проблем с линукса и софтуера с отворен код, просто сме избрали да работим в сферата на платения софтуер.

    решението, за което става дума, касае тренинг зала, в която провеждаме обучения с различни софтуери и технологии. не става дума за работни станции на персонал и т.н., така че за всеки профил биха били необходими пряко сили повече от 2-3 гигабайта място, включително временните файлове, които ще се ползват при обучението. не можем да си позволим времето и усилията да контролираме отделна работна станция за всеки курсист постоянно, затова терминала е идеалното решение - не могат да се източат и/ли качат файлове, които не искаме да бъдат източени и/ли качени. затова е идеален за нас вариант.

    благодаря за съветите, ще разлгедам citrix решението, а от там, след допитване до гугъл, вероятно ще дойдат и други идеи въпроса на кого да се дадат парите за хардуер, обаче все още остава

  18. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #15

    Re: терминали - решение?

    Е надявам се няма мазохисти във фирмата, които ще си поръчат от старите терминали........
    PC-та ще са - то няма друго животно за без парици и да върши работа.
    Нека са с WIN , щом сте влюбени в меките. Но може и с 3.11 ако са станции на Citrix.......
    Аз си мисля, че хардуерът ви е най-малкия проблем. И то- за без пари.............
    Меката част си е по-дебеличката!!
    Само лично мнение - може да греша.....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. NAS + USB решение
    От topche във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 30-05-11, 21:20
  2. По-лесно решение ?
    От xzone във форум Програмиране
    Отговори: 0
    Последно: 28-08-09, 14:36
  3. CPU-строшен PIN-решение
    От Z*E*W*A във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 5
    Последно: 03-10-06, 10:35
  4. Мрежа от ПЦ та като терминали ....
    От Светъл във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 25-05-05, 15:49
  5. WARCRAFT III "ROC" no CD решение???
    От PROKOBA във форум ИГРИ
    Отговори: 6
    Последно: 06-03-03, 15:52

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе