Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 21

адаптор 2х "ком 1"

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Mar 2005

адаптор 2х "ком 1"

Здравейте.
    Проблема е следния:
    Имам 2 бр. термопринтери "датекс еп50" ,но компютъра има само един ком 1, как да ги подкарам да работят и двата, но не едновременно, в смисъл всеки по отделно да печата само това което му се зададе, т.е. за всеки принтер различен ком.
    Гледам по фирмите продават някакви адаптори "Serial card PCI to RS232" с по два и четири ком-а.
    Ако някой е по наясно с тези неща нека да сподели, ще му бъда безкрайно задължен.
    Благодаря предварително.

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Re: адаптор 2х "ком 1"

ето ти едно по-нестандартно решение "com-usb"

http://www.rnrplace.com/store/index....d&productId=18

4. Тук е от
    Mar 2005

Гледах го и това , но дали ще работи независимо от вградения на дъното ком, имаш ли идея?

5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

разбира се, че би трябвало да работи. принтерът може да си е com, но програмите ще го адресират към usb-то, така че не би следвало да има конфликти...

6. Тук е от
    Mar 2005

О`К, благодаря.

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    разбира се, че би трябвало да работи. принтерът може да си е com, но програмите ще го адресират към usb-то, така че не би следвало да има конфликти...
    На теория е така, но практиката показва, че с някои устройства възникват проблеми - най-често от несъвместимост на драйвери. Само опита ще покаже дали ще тръгне.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Аз щях да направя следното:

1. Първо да проверя колко наистина са вградените RS232 портове. Дали наистина е само един ?
    1а. Проверка в Device Manager -> Ports
    1б. Проверка в Биоса
    В случай, че се окаже, че има и втори порт, то ще потърся RS232-конектор (не знам точния термин) и ще го свържа с дънната платка. Такива конектори струват 2-3 лева, но трудно се намират. Ако си от София, мога да ти подаря един.

2. В случай, че вградения RS232 порт наистина е само един, то бих предпочел някоя PCI-платка, защото създават най-малко ядове впоследствие. На пазара ги има и като нови, има ги и като втора употреба, като втората употреба не са много по-евтини, но обикновено са маркови и заслужават внимание.

10. Тук е от
    Mar 2005

Има и преходници "RS232 to serial" ,дали те ще свършат някаква работа
    Няма извод за ком от дъното, иначе бих сложил само шина, мисълта ми е тези карти като предлагат повече ком-ве, дали всеки от тях е самостоятелен от другия, защото принтерите работят с един и същ драйвер и винаги печатат заедно едно и също нещо

11. Member Аватара на myrshavija
    Тук е от
    Nov 2004
    Живее в
    София, Дружба 2

Пич, това което си написал("RS232 to serial") няма смисъл. Ако наистина не разбираш нищо, защо не отидеш в някой магазин и да получиш съвет и да разбереш какво трябва да направиш?
    Има три варианта - втори вграден, USB И PCI - и трите са описани подробно вече, като третият е най-сигурен.

12. Тук е от
    Mar 2005

Не знам колко си ходил по магазини, но трябва да споделя , че повечето в които съм бил и питал за по завъртяни неща ,като това , консултантите само повдигат недоумяващо рамене.
    А колкото до "RS232 to serial" бих бил благодарен да ми обясниш защо "няма смисъл" , според мен ако двата порта са съвместими чрез "RS232 to serial" съвсем резонно е да се получи.
    Аз така или иначе ще взема платка , но ще взема и един такъв преходник, ей така за проба.

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

RS232 e сериен порт ( при копютрите )
    затова е безмислено

има два вида rs232 - normal & Cross-over

Относно преходниците - USb to serial - За Датекс ЗАБРАВИ ( датексите ползват UART 2 сигнала , а това през USB няма как да стане )
    С PCI платка- гледай да е NETMOS ( Комелсофт ) - и да е с джъмпери . Пробал съм няколко - само тази с джъмперите тръгна .
    най-добре е ако дъното има изход за ком - с планката . Става перфектно , но трябва да отарашиш някоя i486 ( да не е Zida - че те бяха CrossOver )

Това са моите наблюдения при борбата ми с касови принтери датекс , и със складови програми и SQL !

знаех си че е добра идея да си запазвам комовете от старите "дараци" - и паралелните и серийните. Новите дъна идват вече и без паралелен порт.

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

eysan,
    Май те подведох с неточното ми описание от предишния ми пост. Извинявай.

"RS232", "serial" и "COM-port" е едно и също нещо, в контекста на тая тема.
    В случая ако дънната платка при теб има втори COM-порт, който пък от своя страна не присъства на задния панел, то на платката ще има (би трябвало да има) конектор, който представлява десет игли (или девет) разположени една до друга в две редички. В тоя случай, на теб ти трябва "нещото", с което да изкараш тоя COM-порт на задния панел като стандартен 9-иглен накрайник и съответно в тоя накрайник да си включиш втория принтер. Това "нещо" на практика е лентов кабел с 9 жички и с два накрайника - единия за дънната платка, другия за задния панел. Най-прости 9 жички - няма никакви активни елементи в това нещо. Единствения проблем който може да възникне, е че има два стандарта при свързването на жичките на задния накрайник - някои производители са "така", а други "иначе" (трудно ми е да го опиша точно). Напоследък обаче всичките се придържат към единия стандарт и едва ли ще се натресеш на лошото "нещо". Е, освен ако не си голям карък де.

// Докато го напиша и Mr.TECHNO ме поизпреварил

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

нормален RS232
    1 2 3 4 5
    6 7 8 9

CrossOver RS232
    1 3 5 7 9
    2 4 6 8

Както каза @MitkoS - вече всичко е на нормал
    Cross-Over се ползва само за препрограмиране на централи , и;и два принтера на 1pc - като само втория е с cross-over

@MitkoS І забрави че има и com2 - 25 Пинов , но той не е RS232 , макар да е COM port & Serial !!!

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от eysan

... мисълта ми е тези карти като предлагат повече ком-ве, дали всеки от тях е самостоятелен от другия, защото принтерите работят с един и същ драйвер и винаги печатат заедно едно и също нещо
    Даже и да намериш решение за втори com port това с едновременния печат как ще стане? Компа ти ще го хване шизофрения.
    Ако си от София, върви в Датекс, потърси Флекса и прокоментирай нещата с него. Той е писал софта за тия принтери.

18. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    ...
    (A) Cross-Over се ползва само за препрограмиране на централи , и;и два принтера на 1pc - като само втория е с cross-over

(B) @MitkoS І забрави че има и com2 - 25 Пинов , но той не е RS232 , макар да е COM port & Serial !!!
    Да ме прощаваш, ама и (А) и (В) са големи глу, пардон, големи неточности от твоя страна.

И понеже не ми се спи, та да те светна:
    Тъй като при серийните принтери връзката компютър-принтер е почти еднопосочна, то при принтерите истинската функция на част от сигналите, (най-вече "Request to Send" и "Clear to Send") не е нужна и тези сигнали не се ползват . Считало се е, че сигналите DTR и DSR са предостатъчни, тъй като в обратна посока от принтера към компютъра върви само "свърши ми хартията". И затова RTS и CTS не се ползват по предназначение (на практика изобщо не се ползват), когато става въпрос за (еднопосочна) комуникация между компютър и принтер. Докато при двупосочна връзка като например компютър-модем(външен) или компютър-компютър, сигналите RTS и CTS се използват съвсем по предназначение.

Навремето, основното предназначение на RS232 при централите е било не те да бъдат програмирани оттам, а да може на този RS232 да се закачи принтер и да се отпечатва информация за разговорите за да може да се изчисли (ръчно) кой колко е изхарчил. По-тоя случай, RS232-порта при централите също е бил орязан (по-точно, протокола е бил орязан). На по-късен етап, се е видяло, че това орязване пречи, но за съвместимост с по-раншните версии е оставено. (*)

И затова в днешно време, при някои централи се налага да имаш малко по-различен кабел. Но тоя по-различен кабел няма нищо общо с твоето определение за cross-over - просто при тоя кабел (особено в 25-пиновата версия) се налага да се дават накъсо RTS&DSR, а също и CTS&DTR.
    (Същия недостатък го има и при някои други устройства като например някои модели пожароизвестяващи системи.)

А що се отнася до броя пинове, RS232 в началото е бил с 25-пина (от които винаги са се ползвали само 9), по-късно се е видяло, че е тъпо от 25 да ползваш само 9 (харчи се много място) и се е преминало в 9-пиновата версия (като масата на корпуса на накрайника се явява десета жичка)

// Междувременно забелязвам още една неточност, трета, и тя е свързана с понятието cross-over.
    За да свържеш два компютъра ти трябва cross-нат кабел. При тоя кроснат кабел са кроснати сигналите
    TX <-> RX
    RTS <-> CTS
    DTR <-> DSR

// (*) Всичките тия глупости с RS232 нямало да се случат, ако навремето е имало Интернет. Хората тогава са имали достъп до документации и спецификации само във фирмените библиотеки и архиви и затова се е стигнало до тези извращения относно предназначението на сигналите.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 17:48
  2. Търся филма "Чия е тази песен" , "Whose is this song" на Адела Пеева
    От monto във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 3
    Последно: 25-05-12, 12:23
  3. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  4. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 18:53
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 11:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе