... за очите
Кой от двата типа екрани е по щадящ за очите, ме интересува...
... за очите
Кой от двата типа екрани е по щадящ за очите, ме интересува...
На практика всички дисплеи са вредни за очите, макар и в различна степен, твърдят специалисти.
Инфо www.zdrave.bg и тук.
Първоначално публикувано от PPPoE
Айде като пишете поне се обосновавайте. Иначе става като на пазара, всеки вика, никой не слуша.Първоначално публикувано от hecoat
По-малко вредно за очите е TFTто. При CRT технологията се налага пушките да рисуват по луминофора всяка секунда по няколко десетки пъти картината (спрямо честотата на опресняване) човешкото око вижда това трептене и след няколко часа работа очите стават като на осветен заварчик , при TFT мониторите не е така , там единственото което може да се усети като трептене е от лампите които осветяват матрицата.
което е точно 50 пъти в секундатаПървоначално публикувано от stenly
дето се вика, 50Hz....
да ама образа не мига а само подсветката и не дразни толкова колкото CRTто, а и при CRTтата като се разфокусира малко и става веселба.
За очите е най-добре да не ползваш компютърПървоначално публикувано от gggggg
![]()
Подкрепям Дора
(мен от LCD-то понякога ме боли глава с CRT-то нямах проблеми... е то беше само 19", TFT-то е 24)
За да е мах. безопасен един монитор трябва да е:
1. Качествен
2. Над 100Hz ако е CRT
3. В native-резолюцията ако е TFT
4. Добре балансирани Яркост и Контраст
5. Филми на които пише CAM, TS и т.н. да не ги гледате на този монитор![]()
Първоначално публикувано от stenly
То хубаво, само дето не ми е ясно как го виждате това 50 херцово трептене. Инверторът ( обикновенно boost-converter ) на лампата преобразува DC->AC като изхода в зависимост от вида лампа е 1000-1500в и честота на преобразуване 30-60кHz. Източникът на напрежение е напрежението на батерията на лаптопа, кето всеки ще се съгласи е необременено от всякаква мрежова честота. И ако понякога се улавя някакво трептене то това значи, че имаме или неправилно работещ инвертор или некачествена лампа или и двете.Първоначално публикувано от FearMe
По принцип говорихме за стационарни монитори, и ефекта на трептене е рядък но го има. Сега се сетих и нещо друго , често когато монитора е с аналоговият си кабел може да се случи Auto Adjusta да не се справи с настройката на образа и да излгежда все едно част от буквите треперят по екрана. Което се оправя лесно с повторното натискане на бутона или ако монитора или компютътра имат възможност с преминаването на DVI-D.
ей го отговора миПървоначално публикувано от stenly
Първоначално публикувано от DeathKnight
Зависи от монитора, идеален вариянт няма. смених 2 TFT вкъщи от евтините за да се върна на CRT 21" Хитачи на 10 години. Боляха ме очите и понякога глава при по продължителна работа пред ТФТ. Прекарвам около 6 часа пред ТФТ с PVA матрица на работа и около 6 часа вкъщи на CRT нямам оплаквания.
Много важно е екрана да е настроен на максимално тъмни нива при е което обектите се различават без усилие. Ако картината е прекалено ярка все едно гледате лампа, а с това увреждате очите си.
Държа си монитора минимум на 85Hz вертикална честота, за TFT няма значение.
ПС: Скапания Самсунг 19" TFT който ползвах светеше като нощна лампа в тъмното, въпреки че му намалях яркоста докрай. Правеше ми очите като на заварчик![]()
У дома SONY Trinitron G200 17" 1152X864 100Hz,
безпроблемно 12 часа пред него.
На работа IBM , незнам си ко си там , чисто нов . Два часа = главоболие.
въпросът не е кой какво има в къщи а кой монитор е по безопасен за очите.
Иначе съм напълно съгласен с Colonelo, за яркостта аз доста съм я намалил на моя,просто яркостта на един CRT е по различна и някак си по мека не дразнеща очите ,както при LCD-тата.