Направих този уикенд ъпгрейд - смених дъно, процесор, памет и видео. Дъно Asus P5Q (P45 чипсет), процесор Q6600, памет 4x1 GB DDR2-667 Samsung с Elpida чипове, видео ATI HD 2400 Pro. От старият компютър останаха SATA HDD Segagate 500 GB, IDE DVD-RW LG, флопи и захранване.
Проблемът е - 3DMark03 и PCMark05 не работят. Просто не тръгват. Показват първия splashscreen и толкова. Ако изчакам няколко минути, 3DMark03 дава грешка (стандартна Windows грешка - illegal operation and needs to close) и затваря като Windows ме пита дали да праща репорт. PCMark просто си стои на първия екран и нищо - товари процесора на 25% (100% на ядро, като постоянно го върти между четирите ядра). Колкото и да го чакам, си стои така.
Всичко друго си работи повече от прекрасно. От тестовете Everest и Sandra, както и 3DMark2001, от игрите само Quake 2 съм пробвал в Default OpenGL режим. Филми, музика - ОК. VMWare, MS Virtual PC и MS Virtual Server - също ОК. Само 3DMark03 и PCMark05 не работят.
Няма разлика дали овърклоквам или не. Температурите, волтажите и оборотите на вентилаторите са ОК. Пробвал съм с Windows XP 32bit Corporate със СП2 и със СП3, с или без текущите windows updates. Пробвал съм с драйверите, идващи с дъното и видеото, както и с последните версии на драйверите от Интернет. Изтеглил съм последните пачове за 3DMark03 и PCMark05. Пробвал съм и само с 2 модула памет.
Единстената особеност може би е, че видеото не е retail, а е извадено от Dell Optiplex 745. Ама си е стандартно PCIe видео, произведено от AMD/ATI за Dell. Пробвал съм с драйвери от Dell, както и с драйвери от AMD/ATI - никаква разлика.
Някакви идеи?