Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 41

Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2002
    Мнения
    304
    #16

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    К*р за МакДоналдс оле!

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    265
    #17

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    И аз си мислех че са страшни на дизаин и естетика, като ги гледах по нета преди време. Но живата действителност излезна съвсем друга. Като изключа powermac-a, лаптопите и лампите хич не ми харесаха. За моя вкус направо са безлични. За работа не знам, не мога да кажа нищо, защото освен проби по изложения и магазини друго не съм правил.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    1,594
    #18

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    Абе то да сравняваш маковете с пц-та си е срамота :Р се едно че да се опитваш да сравниш windows и linux. DeathKnight изобщо не си прав за това че маковете са неудобни за работа. Може би малко непривични, но категорично не са неудобни. За мен това са перфектните юзърски машини - захора които се занимават с дизайн, предпечат и графика. Причината е проста - вземеш ли си ПЦ искаш или не ти се налага да почнеш да разбираш от него - налага ти се да преинсталираш примерно и всякакви такива дивотии. Във всеки случай дори и да не ти се наложи да преинсталираш почваш рано или късно да поназнайваш нещо справяйки се с хилядите дребни бъгчета, проблемчета, етц. При маковете такъв момент няма - даваш на някой дизайнер машината (междудругото е ама наистина МНОГО по-лесно да научиш някой който нищо не разбира как да прави основни неща на мак от колкото под win напр.) и тя си работи и той е щастлив. Абе за работа каквато върша аз категорично не стават, но си има ситуации в които вършат перфектна работа. А да и за еднобутонната мишка :-) трябва да видиш какъв купон настане когато янкой изцяло МАК юзър който не е работил на win седне пред компютър с трибутонна мишка (представям си акво ще е ако има и някое джъмп меню). За него това е много по-неудобно от колкото за теб еднобутонната мишка. Абе въпрос на навик.

    И акто за финал мога да спомена един пример

    Има една редакция където са десетина МАК-а където техния компютърен специалист минава веднъж на 3 месеца да каже едно здрасти и да прегледа машините за всеки случай. Просто нищо не се скапва.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    3,368
    #19

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    Fori, за мишката имах предвид Аз Vs Някой Маc-джийя той с единбутонна а аз с моята 5 бутонна мишка кой по-бързо ще свърши някоя операция. Не е въпрос за удобство а скорост на работа.



    Колкото до скапването, дизайнерската машина съдържа определен брой специализирани програми, не знам на колко време минава тяхния специалист, но съм сигурност че на една Pure-Intel система с WindowsXP няма да минава по-често. Mac системата се разработва от един производител има точно 5-6!!! различни конфигураци(може да е малко пресилено казано, но като гледам сайта на Apple си е точно така)! Е КАКВО ДА МУ СЕ СКАПВА НА ОС Х.

  6. Novice
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    3
    #20

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    Не слушай старило, а патило!



    Аз работя на Мас OS X. Домашния ми десктоп също е на Мас OS X. Проблеми нямам - работи бързо и е изключително удобна и лесна за използване OS. Проблеми има само ако си свикнал с идиотщините на Win-интерфейса (като мен, щото аз дълги години се тормозих с Win). Очакваш нещо да се прави по някакъв малоумно сложен начин, обаче на Мас-а то става супер лесно - толково лесно и просто, че свикналия с Win не може да включи. Обаче един начинаещ юзър (като сестра ми) може да прави на втората си седмица на Мас всичко, което един дългогодишен РС-юзър прави на Win.



    Имам си двубутонна мишка с ролче Logitech. Никога не съм я инсталирал - само а включваш в USB и забравяш за проблмите. Всъщност никога нищо не съм инсталирал под Mac OS - само включваш и устройството се инсталира само. А бе дори инсталира е силно казано - то направо си почва да работи. Така е и с мониторите, и с принтерите, ис клавиатурите и т.н. Само някои скенери, например, изискват third party драйвер.



    Знаете ли как се прибавя Мас към мрежа от 10 Wintel машини със сървър на Linux? Ами след като го включиш имаш само 3 (три) кликвания на мишката. Без рестарт. Ами друг Мас, дето е в мрежа с Windows 2000 - Лесно се намериха в мрежата, обаче windows-а на всеки няколко дни при включване отказва да си разпознае мрежовата карта. Не знам защо става така, а и не искам да знам! Обаче Мас-а е железен - винаги е в мрежата, дори когато Win2000 се дърви с картата си. Е, кажете ми сега, коя OS е мрежовата OS? А, щях да забравя - Win 2000 има същия проблем с кабелния модем и ше зема да сложа модема на Мас-а за постоянно, щото той винаги си го разпознава. Ама винаги!



    Да кажеш, че дизайна на Мас е лош или неергономичен - е, тва е пълна идиотщина!



    Многократно съм се убеждавал, че Мас-а е по-бърз почти вав всикчо от РС на същата процесорна честота. Доста по-бърз при графиката и предпечата. Лошото е, че няма Мас на повече от 1,25 Ghz.

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    674
    #21

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    ако можех бих си взел и Мак... [:D]

    преди няколко години - в добрите стари времена като бях в даскалото имахме макове - наистина старички обаче бяха много готини. fori е прав че за начинаещи е доста по-добре и наистина като си работил на win ти изглежда различно но не по-лошо. А на експото сигурно сме били на различни Макове щото експлоръра си го отвряше доста бързичко - обаче за дизайна и графичната среда нямам думи - супер е - направо се кефиш - как само се минимизира експлоръра... - кеф [:D] пс-то има по-голямо разнообразие от програми, по-лесно се намират и е по-евтино, но това не прави маковете боклуци - наистина трябва да поработите за да разберете - както казах в началото - ако можех щях да си взема И Мак. [:D]

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    3,368
    #22

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    Lord Adder и Mitsy всичко хубаво .... Но да ви осветля.

    1. Как се добавя USB мишка под Windows - по същия начин, аз моя Explorer го слагам и USB и тръгва.

    2. Как се пуска мрежа под WinXP, ми слагаш кабела в хъб-а и върви... (какви 3 цъкания, всичко си е в настройка на сървера)

    3. Човек какви компоненти имаш в 2000 система ? Събрани от чаркове от тайванси производители,какви компоненти имаш в МАС-а? Всичко марково APPLE? С какви очи си тръгнал да ги сравняваш тогава, и с какви очи ми сравняваш OS X с 2000 като имат технологична разлика от няколко години?

    4. Не споря че нещата "може и да са така" но е това начина по който трябва да ги представяш.

    5. Кой ви излъга че MAC-вете с по-скъпи [] много са по-евтини, там целия ти софт влиза в системата.



    Както се казва на едните е проблема че не са вижвали хубаво PC, на другите проблема е че не са виждали MAC. А на трети (като мен) е че не искат да виждат MAC [][][]



    Lord Adder имам към тебе само един въпрос: "Имаш ли команда MOVE?"

  10. Novice
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    7
    #23

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    Хора, слушайте DeathKnight, един е той и аз съм неговия пророк!



    Сега сериозно. От повече от половин година работя на MacOSX и за това време стигнах за себе си до следните заключения:



    1. Не знам защо хората въобще използват Mac-ове - аз лично ако не работя правя всичко на PC-то си!



    2. На външен вид Mac-ът е красив и ми харесва повече от PC-тo ми, но за разлика от Mac-а при РС-тата изборът е огромен и съм виждал много по-красиви PC-ta от него.



    3. Мишката с един бутон за мен е някакво недоразумение. В никакъв случай не е по-удобно и това не зависи как си свикнал просто защото цялата ти ръка е заета само с един бутон. Трудно ми е да си представя как се играят игри с такава мишка



    4. Mac-овете според мен не са по-надеждни от PC-тата. Не си спомням MacOSX-а да е забил докато съм го ползвал, но мога да твърдя същото и за Win2000 който е на PC-то ми. Затова пък досадни бъгове не е като да няма, а и Apple редовно ги доставят с ъпдейтите си. В момента след поредния ъпдейт не мога да използвам няколко неща под Jaguar и се налага да ги правя под десятката където вървят и при това става дума за програми които Apple разпространяват. Що се отнася до хардуер не може да се сравняват асемблираните от Apple Mac-ове с жълтите РС-та, а ако РС-то е марково не мисля че ще е по-ненадеждно.



    5. Мас-ът ми е G4 800MHz и на него нещата работят като че ли малко по-бавно отколкото на РС-то ми, което е Celeron на 700 и нещо MHz с Win2000. Иначе обаче Mac-ът е малко по-бърз, така че това явно се дължи на софтуера.



    6. GUI-то на МасOS-а определено е по-красиво от това на Win-a. Тук Microsoft има върху какво да поработят!



    7. Удобството при работа е нещо много субективно и зависи най-вече от навиците, но лично за мен Мас-ът е по-неудобен въпреки че вече свикнах с него. Липсата на изконни човешки радости като PgUP/PgDown, преместване на файлове, свестен Maximize, недъгавия drag&drop, който не винаги сработва и още един куп такива неща, за които в момента не се сещам, според мен не са субективни и не ми харесват.



    8. Мас-ът е по-user-friendly. Струва ми се, че за напълно dummy user ще е по-лесно да свикне с MacOSX, отколкото с Windows. Когато обаче понатрупа опит трябва да се погледне точка 7



    9. Доколкото знам Maс-овете се използват повече за дизайнерска работа и обработки на видео, като това което съм чувал е, че софтуерът за тия неща е по-добър. Вероятно е така, защото иначе просто не виждам защо Apple още не са фалирали (обърни се към точка 1)

  11. Member
    Тук е от
    Jan 2002
    Мнения
    112
    #24

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    Za men lichno PC + Linux e nai dobroto. No i Mac + OSX ne e zle vse pak hubavoto v computera ne e samo hardware.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    11
    #25

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    DeathKnight

    1. Lord Adder имам към тебе само един въпрос: "Имаш ли команда MOVE?"

    - mv file /dir/file

    - drag file to another location (в един дял от диска)

    - <Command>+drag (за различни дискове)



    Razer

    1. Не знам защо хората въобще използват Mac-ове - аз лично ако не работя правя всичко на PC-то си!



    Интересно нещо даваш една камара пари за MAC а работиш с PC ! Аз лично имам PC, ама го ползва изключително дъщеря ми /8 год./ да си играе игрички докато ме няма.. Интересното е, че като се прибера с PowerBooka забравя за PC-то !



    5. Мас-ът ми е G4 800MHz и на него нещата работят като че ли малко по-бавно отколкото на РС-то ми, което е Celeron на 700 и нещо MHz с Win2000. Иначе обаче Mac-ът е малко по-бърз, така че това явно се дължи на софтуера.



    Правил съм тестове.. Примерно Bryce5. един и същи файл на G4/450MHz се рендира за 4:03 мин а на PIII/800MHz за 5:02 мин. Иначе изглежда по-бавно, заради мазния интерфейс "Aqua".





    7. Удобството при работа е нещо много субективно и зависи най-вече от навиците, но лично за мен Мас-ът е по-неудобен въпреки че вече свикнах с него. Липсата на изконни човешки радости като PgUP/PgDown, преместване на файлове, свестен Maximize, недъгавия drag&drop, който не винаги сработва и още един куп такива неща, за които в момента не се сещам, според мен не са субективни и не ми харесват.



    PgUP/PgDown - ако искаш може да ти направя снимка на Apple Keyboard



    преместване на файлове - погледни най-горе



    недъгавия drag&drop - ????? Всеки MAC User дотолкова е свикнал с това, че го смята за нещо съвсем нормално !

    Пример: Mac потребител сяда на PC и се опитва да архивира файл с Winzip.. Доста време се опитваше да влачи файла с мишката и да го дропи в/у иконата на WinZip-a. И беше страшно възмутен, че гадния файл вместо да се архивира се връща обратно.



    Като заключение да кажа следното:

    Хубавото на MAC-a в момента е, че MACOSX съвместява 2 различни неща, които много трудно се постигат на PC !

    Office work and FUN vs. UNIX work!

  13. Novice
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    7
    #26

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    the_shaman:



    1. Няма нищо толкова необичайно - по принцип работя на РС, но в момента разработваме проект за Мас и затова имам 2 компютъра на работното си място На мен обаче наистина ми е нтересно защо другите хора са готови да изсипят купчини пари за Мас, освен ако той не им трябва за нещо много тясно профилирано за което е по-добър от РС. А децата на шарено се радват - ако дъщеричката ти можеше да играе толкова игри на Мас-а колкото на РС-то, сигурно нямаше да се отлепи от него!



    2. Аз лично не съм правил тестове за скорост и имам впечатления само от това как вървят двете ОС. Колеги обаче пускат през нощта разни програмки на доброволни начала от сорта на SETI, които товарят здраво CPU-то и резултатите са, че МАС-ът е малко по-бърз от Celeron при еднакви честоти. За рендерирането може и да си прав, не съм пробвал, но нека не излизаме с номера от сорта че нещо само "изглежда по-бавно", а всъщност лети! )



    3. PgUp/PgDown че има на клавиатурата - има. Само че аз със същия успех мога да си нарисувам два такива бутона на дистанционното на телевизора! За толкова време не съм открил как мога с тях да преместя курсора в някой документ, а както се сещаш обикновено не ми трябва само да разглеждам другите страници. Ако пък все пак има някакъв начин, който аз не съм открил, може би трябва да се преразгледа дали Мас-ът наистина е по-интуитивен!

    За преместването на файлове - същата работа! Не че няма, но е толкова неудобно че по-добре да не го ползваш. Командата mv не заслужава коментар - не само че в Win-a отдавна никой не копира с copy от Command Prompt, но си мисля че и в MacOSX не би трябвало като замисъл да се ползва често. Що се отнася до drag&drop-а аз не съм успял да преместя нещо във folder, който не се вижда в момента в същия прозорец на Finder-а, което за мен е меко казано неудобно.

    За drag&drop-a като цяло не си ме разбрал правилно. Имах предвид че той е така направен, че повечето пъти не сработва ако не задържиш за момент мишката преди да започнеш да drag-ваш и този проблем не съм го изпитал само аз. Пример: РС юзър иска да премести нещо - селектира файловете, натиска бутона на мишката и веднага започва да драгва. Резултатът - nothing happens и юзърът е unhappy, защото не е дал достатъчно време на Finder-а да разбере за какво иде реч!



    Като заключение мога да кажа че Мас-ът не съвместява нищо като хората и не виждам смисъл да се ползва от непрофесионалисти - за тях почти всичко в РС-то е по-добре направено.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    11
    #27

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    1. В момента Apple са по-подходящи за домашна и офис употреба (въпреки, че има доста професионални приложения).

    iMac и eMac са идеалните компютри за луксозен офис и дом ! Имат си и всички офис приложения, iLife прложенията (iPhoto, iMovie и iTunes) са нещо невероятно ! даже някой да не е сядал на компютър през живота си може да се справи с тях



    2. За скоростта - няма какво да кажа... Apple определено изостават. единственото, което със сигурност знам е, че при една тактова честота MAC-a е значително по-бърз от PC ! Проблема е, че най-мощният MAC e 1.25GHz (dual) а PC-тата гонят 3 GHz



    3. PgUp/PgDown - за да не пиша наизуст досега си играх с тия бутони ! работят си без проблем !!!



    колкото до Move ! направи един експеримент и ще видиш кое е по-удачно !

    На PC си направи един файл на десктопа и се опитай без да имаш отворени никакви приложения да го копираш примерно във d:/installs/games/arcade

    /няма да описвам как става това на PC - предполагам, че го знаят всички/



    как става move na файл при MAC от desktop-a на друг диск в папка Arcade, която е подпапка на Installs / Games



    хвщаш файла и го влачиш в/у иконата на диска. задържаш малко /може да се нагласи времето/. диска автоматично се отваря и виждаш всички папки в него. отиваш в/у "installs" задържаш малко и тя се отваря... и т.н докато стигнеш подпапката, която ти трябва.

    Тогава ако искаш да преместиш натискаш <command>, ако искаш да копираш просто отпускаш бутона на мишката.. и това е !



    И още нещо !

    При PC-тата има click, double click, right click

    При MAC-a поради естеството и броя бутони на мишката има още нещо "Click and hold" т.е. трябва да се задържи малко !




  16. Novice
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    7
    #28

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    1. Защо по-точно мислиш че Мас-овете са по-добри за домашна и офис употреба? Честно казано аз не съм ползвал да речем аналога на MSOffice под Мас, но пробвах да слушам mp3-ки с iTunes и мога да кажа че има сигурно десетки програми за РС които са много по-удобни и красиви. А за интуитивността не споря po default



    2. За скоростта явно зависи от приложението, защото и аз мисля че Мас-а би трябвало да е доста по-бърз, но се оказва че не е. А че ОС-ът му въобще не върви по-бързо при еднакви честоти мога да гарантирам!



    3. Може би не си ме разбрал какво искам да кажа. PgUp/PgDown си работят, но поведението им не ми харесва. На РС като натиснеш някои от тези бутони страницата се сменя и курсора се премества на текущата страница, докато при Мас-а си остава там където си е бил и каквото и да натиснеш след това се връщаш обратно на старата страница. Това поведение поне на мен ми е адски неудобно и затова почти не ползвам тези бутони.



    4. За move примерът е удачен. Лично на мен ми е най-удобно да копирам(местя) с copy(cut)/paste и съм сигурен че по този начин процесът е по-бърз и по-сигурен, отколкото с drag&drop на Мас-а. Всъщност аз копирам с copy/paste и на Мас-а, но много ми бърка в здравето че не мога да премествам така.



    5. Ами да си сменят мишката от Apple! И без това първата работа на всеки нормален юзър на Мас е да хвърли еднобутонната мишка и да сложи нормална на нейно място



    Бтв тия дни се сетих за още 2 неща, които ме дразнят в MacOSX-а, а постоянно ги ползвам. Едното е, че май не може да се изключи използването на Trash-а и всеки път като трия нещо извършвам две операции - полезно за dummy user-и, но иначе много досадно! Другото е, че като browse-вам мрежата за да ползвам някакъв share-нат ресурс трябва задължително да го map-на, което значи че за да обходя 10 shared folders трябва да направя 10 map-а, което също е страшно тъпо! Бих споменал, че до скоро не можех да търся в конкретен folder, защото търсачката трябваше преди това да го индексира, а тя отказваше когато ми е трябвало, но айде, това вече е оправено в Jaguar. Абе като цяло Мас-ът е изпълнен с такива дребни неудобства, но аз вече доста му свикнах и не се сещам изрично за тях - за мен обаче е факт че Apple имат още много краставици за изправяне в MacOSX-a.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    11
    #29

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    Мдааа... вече станах и "ненормален"

    Пробвах с всякакви съсли ! ама Apple Mouse ми е най-удобен. Така и така лявата ми ръка винаги е на клавиатурата и не ми пречи да натисна "Ctrl" когато трябва да натисна нещо, което отговаря на Right Click.

    PgUp/Down по принцип не ги ползвам - но например в Офис пакета на Micro$oft си работят по същия начин като при PC



    Колкото до неудобствата... Когато свикнеш с нещо всичко друго ти се струва неудобно.. Ако си свикнал да работиш на MAC ще ти се сторят неудобно доста неща при PC-тата

  18. Member
    Тук е от
    Feb 2002
    Мнения
    226
    #30

    Хм... РС vs. MAC(Доналдс) ;)

    dotuka mnogo mi haresaha minusite i pliusovete na dvete operatsionni sistemi MacOS i Window$. poneje ne sam rabotil na MacOS, dokarvam si ideia doniakade kak sedi vaprosa tam. oba4e mi se struva 4e temata be6e "РС или МАС", ne "Win ili MacOS". ta v taia nasoka: daite da ne zabraviame, 4e tuka stava vapros za <font color="red">64 bitovi</font id="red"> protsesori sre6tu <font color="red">32 bitovi</font id="red"> protsesori!!!!!! parva to4ka za mac... da vzemem primerno edin G4 proc i edin P4(Northwood)-L1 cache: 64K v polza na G4(32xdanni,32xinstruktsii) vs. 8K ot strana na P4(4data 4instr. predpolagam ama ne sam siguren)-vtora to4ka... G4 se nujdae ot 4 takta na ineger-operatsia i ot 7 za floating point takava, P4 20 na 20... treta to4itsa... predstaviam si kak 6te mi izleti SuSE-to na edna takava ma6ina, kato i se ima vpredvid, 4e linux poddarja 64bitova arhiterktura (window$-ne ;o)... nagore niakade DeathKnight be6e dal edin link kam edni PowerMac-i G4... mi tia ma6ini niamat udarjane be hora (s pravilnata OS de)... to e o4evadno prosto tova... neznam dali M$ niama da zapo4nat otnovo da proizvejdat mirizlivata si OS s poddrajka na po-dobrite processori (ima NT za mac ama po-natam ne6to sa se uspali ne6tata) ama mai niama 6ansove...

    kakto i da e. misalta mi be6e, 4e mi e vse edno na kakvo mi prili4a pc-to poglednato otvan. ne sam s 4ak tolkoz iztan4en vkus. vajnoto e, 4e pc-tata nikoga niama da postignat mo6tnostta na motorola-processor baziranite kompiutri. li4no az sam re6il ako triabva 5 godini da ne si pipam teku6tata konfiguratsia i da sabiram $$$ za edno ne6to kato PowerMac G4 naprimer. A, zabravih, viarno e, 4e kogato 4ovek tragne da upgrade-va edna takava ma6ina stava malko po-slojno v sravnenie s pc-tata, no spored mene tova ne e ot koiznae kakvo zna4enie. 4ovek ne up-va vseki den vsepak. [:-fight]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе