Вграденият райд контролер и при 3те дъна все си е интелски. Аз доста време бях в RAID0 (на ICH9R) преди да го разкарам. Като цяло това което имаме не е истински хардуерен райд но пък върши работа.
Вграденият райд контролер и при 3те дъна все си е интелски. Аз доста време бях в RAID0 (на ICH9R) преди да го разкарам. Като цяло това което имаме не е истински хардуерен райд но пък върши работа.
Всичко зависи не от чипа а от smd елементите до него, както от всичко останало на дъното
РАИД съм правил с много дъна , все интел или асус - без проблем.
Но с Асрок съм сърбал веднъж попарата.
Аз съм с дъно АСрок: 870 Extreme3
http://www.asrock.com/mb/overview.as...870%20extreme3
и съм го закичил с контролер на адаптек 1220SA в РАИД 1 http://www.adaptec.com/en-us/support...ii/aar-1220sa/
..и съм повече от доволен. Ъпдейтнах му фирм-а и го тествах с 2х3ТБ Хитачи ( само за проба).
В момента е с 2х1,5 ТБ WD green, работи си на шест, като проблем мога да посоча единствено бавния ребилд на райда - около 6 часа.
Но това не пречи докато ребилдва да правиш разни манипулации с тези хардове.
Е то в случая Адаптека ти върши цялата работаПървоначално публикувано от oddi
Това го дадох като пример, че цената на контролера и хардовете и затова за което ще ги ползвам ми върши екстра работа.
Слагал съм контролери от 200 до към 2000 лв.с райдове 0,1,5,10,01, но това вече зависи от клиента и колко си държи на информацията.
Моето мнение е, че на LSI мегарайдовете се държат най-добре, ама и цената им е убийствена.
RAID 1 не е нищо особено. Просто информацията се записва на двата диска едновременно. Ще се справи вградения контролер, дори и на Asrock.
Разликата ще е малко по-бавен трансфер и по-голяма утилизация на процесора.Първоначално публикувано от tahumba
Лошото е, че за с 775 дъна с раид не са останали... Така че отиваме на 100$ процесори 1156 или 200$ 1155
Според мен кометирането на RAID контролери без батерия е несериозно. При достатъчно големи масиви - 10 и повече ТВ в RAID5 ребилдването е направо отчайващ като времетраене процес... Разбира се, ако няма такива изисквания, се минава на решение за домашния сектор - контролера на дъното, разчитащ на коректността на енергото
Е, за 10 TB и RAID5 сигурно е така, ама за RAID1 е съвсем друга работата.
Може да се използва и някаква конфигурация с АМД, нали все още нищо не е купувано...
glowndark, във форума ни в момента се продава едно жестоко дъно за LGA775.
Казвам го от личен опит (моето което ползвам и сега е предният модел DS5)
https://forum.setcombg.com/index.php...html#msg485414
Малко му е височка цената но си струва.
Това на което се спрях за момента е интелско дъно и 1155 процесор. Малко скъпичко, но си струва всяко левче. РАИД-а ще е 2х500ГБ (и даже са много). Но заради цената не си струва да се взимат по-малки...
Наистина по складовете не успях да намеря старо дъно 775 с раид функция (търсих Интел, Асус и гигабайт)...
до 80 лв намирам дъно , до 80лв намирам и процесор , до 60лв и рам към него
с остатъчна гаранция, но както си решиш.