Препоръчайте ми рутер за апартамент 120м2, хващан от която и да е стая
Ще стои в единия ъгъл на хола и трябва да бъде хващан в отдалечена стая - разстояние около 10м, поне две стоманобетонни стени. По това растояние има друга техника (виж подписа), която може да заглуши сигнала
Моля за препоръки за това, което е стабилно и ще свърши работа без да бъда "хващан" от половината блок
Re:Препоръчайте ми рутер за апартамент 120м2, хващан от която и да е стая
http://www.pazaruvaj.com/ruteri-c314...-eu-p38246140/ мисля трябва да свърши работа но стоманобетона е най-големия враг на ви-фи-то.
п.с. има само 1 лан порт обаче.
п.с2 гледаи да е линксис ако ще е друг знам че те държат най-голямо разстояние.
Re:Препоръчайте ми рутер за апартамент 120м2, хk
Аз бих заложил на TP-LINK TL-WR340G . А това дали ще го хваща целия блок(и дали ще те боли главата) зависи от позиционирането...
Излъчването е едно и също... Но въпроса е на къде ще бъдат насочени вълните... :)
Между другото при голям апартамент, къща, хотел не е важно да го сложиш в единия ъгъл на крайната стая, а да го сложиш в средната стая (в центъра на зданието)...
то е йелателно рутера да не е в стая в която има често присъствие или поне кадето се спи а относно тъп линка за вършене ще върши но несъм очарован от тях изобщо.
Аз пък съм очарован от TP-LINK TL-WR340G :) Не знам колко съм монтирал до сега, но където съм сложил върши работа и е нямало оплаквания...
Няколко примера - стара къща със каменен зид на 3 етажа :), малък семеен хотел - пак 3 етажа, панелен блок 5 етажа - хващат от първия до петия етаж на входа...
Едно "За" и от мен за TP-LINK-а.
Линкси-ите с които съм имал вземане-даване се нуждаеха от рестарт през месец-два,
най-старият TP-LINK който пробвах е вече на 2,5 год. 24/7 режим без рестарт.
Относно обхвата-TP-LINK може да се конфигурира с допълнителни антени с по-големи dBi и така да се реши проблема.
абе колеги вий тези тепелинги дето хвалите правили ли сте сравнение с друга марка рутери. Тепелинга си е бавен рутер. То и цената му показва. Линксис си остават водещи. А рестарта зависи от доставчика. А за 2 месеца все ще се намери да изгасни тока.
Цитат:
абе колеги вий тези тепелинги дето хвалите правили ли сте сравнение с друга марка рутери. Тепелинга си е бавен рутер. То и цената му показва. Линксис си остават водещи. А рестарта зависи от доставчика. А за 2 месеца все ще се намери да изгасни тока.
Рестарта не е от спиране на тока или нета на доставчика, рестарта е от забиване на рутера... Още помня когато едно време един ми доставяше интернет с антена на покрива и един линксис, как съм се катерил в 12 посред нощ да го рестартирам :))
Та кое му е бавното, 54Мбпс като пуснеш криптирането 1.2, 1.4 държи по Wireless...
Цената показва, че е бюджетен, не че е бавен, но никъде в условието не се споменава, че се търси супер скорост, а и не вярвам да мислиш, че линксиса дето рутира 100Mbp/s по LAN ще рутира 300 по wireless... Пък от къде ще ги вземеш тези мегабити е друг въпрос...
Не-казвам, че TL-WR340G е най-добрия рутер, а, че така както е описал колегата задачата, ще му свърши работа...
Една подсказка - модела е с Atheros чип. Които му говори нещо ще се сети... ;)
За мен бързия рутер е едно BSD със еи тази карта TP-LINK TL-WN350G (пак TP-LINK :)) колкото му пуснеш, толкова ще прекара (в рамките на спецификацията и възможностите на процесора :)
Тия дни съм пак на вълна рутери, че ми писна от забивания и от това което чета по форумите, май наистина с най-стабилен и добър сигнал от ниския клас под 100 лева е тъплинка и аз съм с такъв, но вече го ползвам само за суич с WiFi, а рутера ми е на виртуалка в компютъра. На 15Мб нет съм и като пусна няколко торента с много сиидъри и спича. На четвъртия етаж съм и сигнал има до парка зад блока иначе. С dd-wrt фърмуей работи доста по-стабилно и има и регулиране на силата, но пък се ебава форвардването на портовете и от това което чета по форумите, за този клас са си най-доброто за цената си, особено 1043nd.
Моето мнение е, че ако ти трябва нещо колкото нет да има до компютрите взимай този модел, а ако ти трябва за по-сериозни работи, качвай едно pfSense на виртуалката и вземай най-евтиния за 25-30 лева за суич с вифи.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1318457682[/time]_________________________________________________
glowndark, поддържам мнението ти за бсд-то, но тази карта струва колкото най-евтините рутерчета дето са толкоз и рутери, но за суич без пппое-та и само вифи ще вършат по-добра работа!
Благодаря на всички за мненията.
Още веднъж ще се опитам да опиша точно нещата и приключвам. Домашното ПС (там ще бъде и рутера) стои в ъгъла на една стая 6.5/4.5м. По-диагонал, в срещуположния ъгъл са разположени компонентите на АВ системата, да речем на 7м разстояние. Продължаваме този диагонал и след 3м и две стоманобетонни стени има спалня, съответно лаптоп.
Идеята е да се ползва този лаптоп, както и когато се мести по други стаи (но там вече и разстоянието и стените за преодоляване са по-малко, т.е. по-благоприятни за сигнала условия).
Лаптопа не винаги ще е там, неговото предназначение е единствено като пишеща машина и скайп.
Затова и не съм посочил специални изисквания и т.н. Просто нещо стабилно и да върши работа. Мога да си позволя и висок клас рутер, но ми се вижда безмислено. Та затова се консултирам с вас.
Оформи се мнение, че посочения ТП става. Един тук ми предлага Linksys WRT54GL за 60 лв, но ми се вижда старо моделче, дори не знам дали работи
"вземай най-евтиния за 25-30 лева за суич с вифи." - не съм много съгласен... При варианта с рутер , bds то само ще рутира, а рутера ще прави всичко останало, включително и криптирането... А проблема на рутерите не е толкова рутирането а по-скоро криптирането. Като изключиш криптирането горе-долу си поддържат зададената скорост, още повече, че нямат нито шеипър нито нищо което да товари допълнително. Взима интернета от WAN и го разпръсва по Wireless as is...
Ако пък под най-евтиния не става въпрос за конкретния модел, тогава вече нито обхвата ще е такъв нито, стабилността.
И още едно предимство на картата има възможност за външна антена, на другия модел антената не се маха :) (не че това е особен проблем де...)
П.С. Ти наистина ли си пуснал PFSence виртуална машина :) или просто теоритично говориш....
Цитат:
Първоначално публикувано от glowndark
П.С. Ти наистина ли си пуснал PFSence виртуална машина :) или просто теоритично говориш....
Мдаааа! Гепи малко туториали http://timita.org/wordpress/2011/07/...m-for-pfsense/ и http://doc.pfsense.org/index.php/Ins..._under_Windows , но при мен е на Линукс(убунту 10.04) във виртуалбокс. Ако те интересува повече, дай скайп и ще ти пратя готови виртуалки на всичките версии и да обменяме опит, че аз пък съм малко бос по нагласянето на мрежата и с англииския хич ме няма и я разучавам още.
Аз виртуални ползвам само в краен случай, предпочитам реалните...
Но ми стана интересно за шеипъра в виртуална машина, пък ако забие виртуалната оставаш без нет... Абе странна работа...
Сега още повече ме застреля :)) под виртуална машина на линукс, пускаш BSD за рутер :) Линукса има достатъчно добри фукции за рутиране...
Само ми стана интересно, микротик дали си пускал на виртуална ?! :)
Аз пък съм с 740н тъп линк и откакто го имам на ден поне по 2-3 пъти ми спира нета за 1-2 минути и тотлно съм вдигнал ръце от него да не говорим че около мен има още едно 10-15 рутера и като се понапълни един канал и пшочвас мизериите така че несъм доволен от него.
Написах го, но пак ще повторя, че говоря за TL-WR340G а не за нещо друго... На които както каза един колега може да се сложи и Open WRT макар, че и с заводския firmware върши супер работа....
Ето едно мнение конкретно за твоя модел - https://forum.setcombg.com/index.php...html#msg519324