Здравейте,
Искам да си ускоря малко старата машина. Към момента съм сменил процесора с AMD Athlon 64 X2 5200+. Стария беше Sempron и беше много слабичък. Добавих и една плочка RAM 4Gb 800Mhz, а преди бях с 1Gb. Смених си захранването с по-тихо с перка 120mm.
Дъното ми е ALiveNF6G-DVI и използвам вградената видео карта, която мисля е доста слабичка и влачи цялата машина. Поддържа слотове 1 x PCI Express x16 slot, 1 x PCI Express x1 slot.
Не разбирам особено много от хардуер и за това моля за съвет - какво да добавя?
Мисля си да добавя някаква по-читава видео карта и по-бърз хард диск. Правилно ли съм се насочил.
Ако може препоръка с какво видео ще усетя осезаема разлика. Предполагам трябва да търся PCI-E поне 512Mb.
Мога ли да си сложа някакъв SSD-диск на това дъно? Примерно SanDisk X110 128GB. Притесняваме съвместимостта между SATA III на харда и SATA2 на дъното. В сайта на Сандиск пише: backward compatible to SATA Revision 2.0 (3 Gb/s) and SATA Revision 1.0. Това означава, че ще стане, нали? А дали ще се разпознава тоя диск от WinXP.
120 GB би трябвало да ме устроят. Необходими са ми около 100 Gb за Win, вероятно ще са ми достатъчни и за Win7 или 8. И още 20 GB за Linux. Често тествам различни Live Linux-дистрота от флашка и забелязвам, че скоростта е супер. Това ме наведе на мисълта, че един SSD-хард ще освежи доста системата.
Бюджета ми е около 200-230 лв.
Извинявам се, ако въпросите ми са лаишки!
Предварително благодаря за съветите и идеите!