Здравейте, предстои ми да избирам компютърна конфигурация и тъй като за последно това ми се е налагало някъде през 2006г., наблюденията ми върху актуалните компоненти са поизветрели. Бих се радвал и на препоръка от коя фирма е добре да се поръча компютърът, тъй като гледах различни неща в сайтовете на различни магазини - и като си избера неща от различни фирми, как ще накарам едната от тях да ми го сглоби? Монитор вероятно може да се вземе и от ТЕХНОПОЛИС, предполагам, че там са най-евтини - но за компютър това изглежда е неподходящо. Там гледах някои доста симпатични кутии на конфигурации ACER, малки и компактни (колкото и да е неподходящо откъм охлаждане, едва ли ще слагам кой знае колко много неща в нея). Прегледах конфигуратора на сайта на Плесио, но все се получава скъп резултат, а и не съм убеден, че компонентите, които избирам, си пасват - най-вече дънната платка не ми е ясна. Там кутиите, които гледах, са все някакви скъпи и извратени с какви ли не дупчетини - трябва ми изчистена, сравнително малка и не много скъпа кутия.
Основните насоки са, че искам системата да е с процесор AMD (съответно видеокартата, изглежда, ще трябва да е ATI RADEON - за тях нямам преки наблюдения, но щом AMD ги е купил, би трябвало да се сработват по-успешно). Не е необходимо компонентите да са най-мощните възможни, по-скоро се иска да са над средното ниво и някъде не повече от 600-700лв. обща сума би било идеално. Не се предвиждат някакви професионални софтуери на конфигурацията, горе-долу прилично да вървят съвременните игри (като ориентир). Не искам в никакъв случай нищо на SAMSUNG, ASUS или DELUX.
Насочил съм се горе-долу към нещо подобно:
Кутия - нещо такова: SPIRE SPD1072B, Black, w/o PSU.
Захранване - не знам колко точно вата ще стигнат, ама си мисля, че 350-400W ще е подходящо: SPIRE Захранване 420W. Не знам струва ли си да е FORTRON, че бая скъпо стъпват май - в сравнение с тия фалшивите. Т.е. кое е по-важно за да не думне: да е по-мощно, макар и евтино; или по-качествено (знам, че са и по-тежки дори) но с по-ниска мощност?
Дънна платка: ASROCK FM2A55M-VG3+ /FM2+ или ASROCK N68-GS4 FX /AM3+. Тия ASROCK-ове добри ли са (и уцелил ли съм ги спрямо вариантите за процесор)? Имам наблюдения, че GIGABYTE са добри, но попадам все на интелски чипсети в този сайт...
Процесор: AMD Athlon II X4 740 (4MB, 3.2 GHz) - и кой сокет е за предпочитане, FM2 или AM3+? Kаква е тая схема в описанията им за някакви вградени видеокарти - без видеокарта няма как да се мине, нали?
Памет: CRUCIAL 4GB DDR III 1600 CL11 - ще пасне ли на дънната платка?
Видеокарта: нямам представа, необходимо ми е HDMI за картина към телевизор. На една като че ли видях да пише нещо за някакви 400W - ако е така и са толкова лакоми, захранването само нея не може да изхрани?! Като гледам, виждам, че на някои скъпи пише, че можело да се пуска 3D през тях. Това на мен категорично не ми трябва - коя е най-приемливата без 3D? И все пак в какъв ценови диапазон е - понеже май повече от 200лв. не ми се дават за видеокарта. От друга страна - ако са все кекави като "вградените в процесора" за тия пари - по-добре да пренасоча тази част от бюджета в по-добър процесор, нали? Като гледам честотите на паметта, май повече от 128-bit няма да мога да си позволя. Кое е по-добре - 2GB DDR3 или 1GB GDDR5? И какво значи тая буква "G" преди "DDR"?
Твърд диск: Western Digital Caviar Blue 1TB HDD 3.5" (64MB Cache, SATA III 6Gb/s, WD10EZEX). Обмислях само някакво миниатюрно SSD дискче за компютъра, тъй като имам външен диск на USB, но реших, че няма да стигне за инсталациите и няма да се получи добре при инсталирания на софтуер на дял на външния диск...
Всичко това дотук отива на около 700лв., а и сигурно забравям нещо - процесорът ако не е BOX, сигурно ще му трябва вентилаторче, сглобяването ще струва пари...
ПП: Освен това си търся разклонител, подобен на този: Turbo-X Surge Protector 10 Socket ALU10SP, но го бяха свършили - някакви препоръки за подобен?
Благодаря предварително на отговорилите по темата!