Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 21 от общо 21
Like Tree1Одобрявам

Въпрос за рендериране

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #16

    Отговор: Въпрос за рендериране

    Цитат Първоначално публикувано от XIIID Виж публикацията
    Понеже гледам малко накриво тръгнала темата, да натъртя:

    За финалното ренде, че и за междинните проби - процесор, процесор и пак процесор. Най вече брой реални ядра, после поколение архитектура, после честота, и чак накрая - професионален ли е, сървърен ли, бебешки ли е, колко канален мемори-контролер, кеш, меш - все тая. За ядрата - амд-тата от булдозер насам делиш наполовина, примерно 8-ядрен ще рече само 4 блока с плаваща запетая, 6:2=3 и така. i7-цата я смятай нещо като 5-ядрена i5-ца, виртуалните ядра помагат само на 20%.

    РАМ - най-важно да стига, другото не. Ако следиш натоварването й в процеса на работа, имаш добра представа колко ти трябва. Оттам нататък излишъкът не ускорява нищо. Мое правило - по 1.5-2 Гиги на ядро,

    Видеото - тука споровете са два. Единия има ли файда от "профи" картите с оптимизираните си драйвъри за конкретния софт, другия - ще се ползва ли GPU-рендъринг. И двата въпроса опират до софта, а тук не е уточнено какъв е. Повечето профита чувам не ползват гпу-рендета поради все още капризния им характер и непредвидимите резултати, демек 99% от случаите - cpu. От quadro / firegl полза предимно във wireframe кадрите във вюпортовете чувам, но пък откъм брой видеоядра за гпу ренде са бая по-немощни от геймърка на половин цена. Лично аз предпочитам солидна гейм-карта среден клас и нагоре вместо маса пари за куадро, 10млн полита си ги врътка с лекота при работа, вюпортовете в макса хардуерно си ползват видеото за осветление и материали, ако ще и радеон да е.

    Та затова и наблегнах на cpu, понеже темата е стриктно за "ренде". Иначе в най-общ план естествено, че скороста на работа не е само чакане да се изренди, ясно е че голям и втори монитор и бърза карта, че и читава мишка ще дръпнат доста напред! За по-конкретни насоки добре е да се пита в 3dbg.com, те там малко с геоложки темпове се точат диалозите, ама пък патилото си е патило, ако ще и да не отбира много от хардуер
    РАМ-а ми стига общо взето - следя я и остават около 1,5Гб свободни, но процесора е на 100%. Софта е ArchiCad18, вече и 19, като в последните две версии рендер машината им стана много добра, но и доста сложна с много настройки. Последно правих една жилищна сграда, бая голяма - примерно 70/24м и на 10 етажа. Един изглед/перспектива/ го прави около 60 часа.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #17

    Отговор: Въпрос за рендериране

    То всеки производител на сериозен софтуер дава минимални и препоръчителни хардуерни изисквания и може би вече има пробойна по някой от показателите. Не съм запознат с ArchiCad.

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #18

    Отговор: Въпрос за рендериране

    Е, по принцип изискванията са доста по малки от това с което разполагам - може би ще трябва някоя двупроцесорна машина. Проблема идва може би от това, че трябва да се изкара много добро и сравнително голямо изображение -3000/1600; 300dpi, което след това ще се увеличи още повече и ще трябва да се запази качеството. A бе картинката накрая трябва да е с размери 1.8м/0,9м.
    Този пост е редактиран от tony34al; 07-01-16 в 19:35.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #19

    Отговор: Въпрос за рендериране

    Сега като се загледах процесора е от 2009г. 4-ядрен с триканална памет.Видеокартата е от 2010г. с 600GFlops производителност(колкото имат вградените графики на съвременните процесори)..То всеки нов компютър ще облекчи работата.

  6. Member Аватара на XIIID
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    Burgas, Bulgaria
    Мнения
    829
    #20

    Отговор: Въпрос за рендериране

    60 часа сметки?! за 3000/1600? Нещо кардинално не е у ред или търсиш десетпроцесорна машина! Не съм наясно с архикад, но такива времена са недопустими - или настройките са безумни, или рендерът не струва (по това, което съм виждал през годините - по-скоро 2-то) "Големината" на сградата не е оправдание: архитектурните модели като правило са с малко полигони поради равнинния х-р на повърхнините... повече полита може да глътнат дръвчетата, тревичките, количките наоколо или някой балкон от ковано желязо... но така или иначе говорим за няколко милиона полигона - сцена която мойта 4-годишна щайга ще нацвъка под mental ray за 3-4 часа най-много, а може да слезе и до час.

    При това положение хардуерът ти е последния дерт. Или разучаваш настройките за рендване и облекчаваш каквото там - GI, брой фотони, пасове на отскачане, интерполация на размитите сенки, АА, обемни сенки и лъчи квито чудесии има там, или ако така и така започваш от нулата с настройки за ренде се насочваш към утъпкания път 3dsmax+vray примерно - програми, успешни от години, а не "започнали да задобряват от последните 1-2 версии насам" и уроци в мрежата бол. В такъв случай примерно може и да не се чудиш как ъпгрейдваш дърта 4-ядрена щайга, а да сглобиш нов и да смятат разпределено в мрежа заедно.

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич
    Мнения
    4,810
    #21

    Отговор: Въпрос за рендериране

    ОК, ще помисля!

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе