Здравейте,
Не знам дали да мисля че имам проблеми с батерията на лаптопа ми, но това което наблюдавам последно време е че пада изключително бързо и странно. Но първо малко предистория:
Преди точно 2г. си купих Lenovo Thinkpad E540 с Core i5 М и държах да няма видеокарта точно с цел да нямам допълнителни консуматори на ток защото така или иначе ползвам компа предимно за писане на код и браузване. Та ползвам вградения в процесора HD grаphics 4600. Още в самото начало ми направи впечатление че батерията пада бързо 1 - 1:30 мин, въпреки че навсякъде включително на сайта на производителя разгласяваха че тази батерия държи до 6ч. Ясно е че зависи от потреблението но пак казвам нито гледам филми нито някога съм пускал каквато и да е игра на тоя лаптоп. Та свикнал съм аз с това че не държи особено много но днес реших да й пусна някакъв тест на тая батерия и какво установявам. Поразрових се малко и разбрах че Everest има някакъв монитор на батерии и инсталирах Ultimate Edition но установих че тоя мониторинг не дава кой знае каква информация, камоли да тества нещо. От него разбрах само че нивото на износване е 0% ако изобщо това е някакъв резултат или просто го изписва защото не може да го изчисли. Както и да е, продължих да се ровя и попаднах на BatteryMon на PassMark. Пуснах го заредих батерията на 100% и започнах да следя. Искам да отбележа че докато трае теста единственото което правя е да браузвам някви странични и да чета. Нищо повече не правя. Батерията започна да пада по графиката на теста която е предвидена за нормално падане. Между другото започнах да си записвам на един лист стойностите на заряд на батерията и времето за което тя се разрежда. И те са: От 13:15ч. до 14:06 пада от 99% до 68% и изведнъж в 14:08ч пада рязко от 68% на 7% УЖАС!!! След което включвам в зарядното и се зарежда до 99% (не може повече не знам защо) за 50 мин. Въпроса ми е ако има някой който може да ми каже някакъв качествен про-тест с който мога да разбера дали има проблем тая батерия или да ми покаже 100 процентова степен на износване ще съм му благодарен. Убеден съм че батерията има проблем но все пак ако има вариант да повлияя за по-добрата и работа в бъдеще ще се радвам да споделите.
Трябва да Ви кажа че никога не съм държал продължително време зарядното в лаптопа след като батерията се е заредила на 100% това знам че е вредно за нея и винаги съм го спазвал стриктно. Също така в началото като нова и направих едно пълно зареждане за 10 часа. Циклите не знам колко са точно и нито една програма не ми ги показа явно не ги разчита защото получава резултат N/A но ако трябва да се замисля не са повече от 20-30 зареждания защото много рядко го ползвам.
Ще се радвам на всякакви коментари, благодаря предварително!