Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 24 от общо 24

Помощ за избор на конфигурация

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    9
    #16

    Помощ за избор на конфигурация

    AMD platforma. Celeron 1700Mhz vs AthlonXP 1700+ e looser.

    pomislete za 512MB ram

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    23
    #17

    Помощ за избор на конфигурация

    )))

    zaz Celeron-a dobyr izbor specialno v tazi sfera e po-dobyr... za VGA-to syshto obache monitor ?? tam izbora e slojen zashtoto kachestvenite monitori na pazara v bg sa adski malko da ne kazvam nqma gi. Za kolegata koito e kazal che MAC e nai-dobria izbor vqrno e no iskam da mi namerish i neobhodimiq software za nego i ako namerish obadi se shte ti namerq klienti)

    abe hora mishkata ..... egati ami ima BTC i Maxxtroo koito sa na syshtoto nivo kato Logitech i Microsoft.

    Dynoto po-dobre (ne chak tolkova) e Gigabyte nai-dobre malko poveche pari i Asus vse pak tova shte e pc koeto shte se pyrji non stop i za ramta 512 mu stigat

    a sega zaza privyrjenicite na amd adi kolegi moi slojete memtest na edno amd i na edin celeron i vijte kakva e razlikata "skapaniq" Celeron e 2-3 pyti s po golqm transfer za ostanaloto ne govorim zashtoto tova e nai vajnoto pri upotrebata na Photoshop


  4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Мнения
    101
    #18

    Помощ за избор на конфигурация

    Coulthard, един тест процесор не прави. Нищо, че "това е най-важното при употреба на Photoshop".

    Silvina, тоз' твой познат, работа ли ще върши, що ли?

    По-добре е, да се бръкне малко по-дълбоко, за да не се бърка после непрекъснато...

    Щом има вече монитор, да мисли за по-голам хард и повече RAM (512 му стигат, ако няма да му се налага да сканира) и да си измисли добра мишка. Това е. И наистина AMD платформа, защото разликата в цената може да бъде превърната в по-качествени (или с по-голям обем) компоненти. Пък остави Coulthard с "2-3 pyti po-golemia transfer" на Celeron-а си да се гърчи с 256 RAM и 40 GB диск и да стиска А4 мишок в артритните си пръсти. Той вече ще е научил, че колкото и да е бърз трансфера на шината, когато нямаш RAM, скоростта се определя от харддиска. Е, ако и хардиск-пространство нямаш (защото си направил компромис в името на така желания Celeron) и харддиска ти е 5400rpm (по гореописаната причина), единственото, което ти остава, е да си пускаш тестове на паметта...

    Поздрави!

  5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #19

    Помощ за избор на конфигурация

    за комфортна работа при предпечат, реклама и design трябват минимум 1g ram ( благодарете на photoshop-a за това []). аз лично бих препоръчал 2*60g или 2*80g hdd. amd на колкото и да е ще е по-добре от този celeron, а за дъното - asus a7v333 (вече е безобразно евтино, а е много стабилно и производително, ако се намери). мишката вече е по избор и лични предпочитания, видеото е добре. иначе може да помисли за 400w захранване ( за всеки случай ). един ups е препоръчителен, но и без това надхвърлих сумата.

  6. Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    166
    #20

    Помощ за избор на конфигурация

    мисля че можеш да увеличиш хард диска , с един на 80 разликата в цените не е голяма []

  7. Junior Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    32
    #21

    Помощ за избор на конфигурация

    Предварително се извинявам за дългия постинг, който следва, и се надявам да имате търпение да го изчетете целия. Благодаря предварително.

    Днес бях в двете пловдивски фирми, на които имам най-голямо доверие, и ги питах за конфигурация. Ето какво ми предлагат те:



    -- Кутия: или кутия Sunny Color със захранване 300W, не знам каква марка, или к'ва да е кутия със захранване Codegen 300W. Нямат нито 350W захранвания, нито Q-Tec, нито други маркови захранвания.

    -- В кутията мисля да сложа два допълнителни вентилатора по препоръка на един колега - единият, за да издухва топлия въздух навън, а другият - за да вкарва студен въздух отвън. Във втората фирма ще ми ги сложат без протест, в първата казват, че няма смисъл да си давам парите за допълнителни вентилатори. Има ли наистина смисъл и от тези перки, при положение, че няма да правя овърклок нито на процесора, нито на видеокартата, нямам претенции към шума, който евентуално ще издава PC-то, но е възможно по-късно да добавям още карти в PCI слотовете?

    -- Дъно: за тези пари - или ASRock K7VT-4X, или ASRock K7S8X.

    -- Процесор: предполагам, че тук на някои от вас ще им стане особено смешно, но не съм запозната добре с новите процесори на AMD, така че питам. Исках Athlon XP 1800+. В едната фирма го водят AMD Athlon XP 1800+ 266 MHz Throroughbred и го продават за $59,50, в другата - AMD XP 1800/1.53 HGz Throughbred S.A за $60,80. Това един и същи процесор ли е? Освен това, бях чувала, че съществуват премаркирани процесори на AMD, но не помня точно за кои ядра ставаше дума. Има ли опасност да ми продадат нещо по-нискокачествено и ако да, каква трябва да е маркировката на този процесор, за да бъде той действително Thoroughbred 1800+? (Ако имате само линк с маркировките и с инструкции къде по процесора да ги търся, той ми стига - оттам нататък сама ще се ориентирам, стига да не е на някой много екзотичен език. Помня, че някога някъде четох нещо такова, но... само толкова. Вече пробвах да търся в Google, но все не попадам на това, което ми трябва.)

    -- Вентилатор Titan ball bearing - тук мисля, че няма какво да се обсъжда. Взимам го.

    -- RAM - 512 MB DDR333 или DDR400. Не гоня високи резултати от бенчмаркове, искам компютърът просто да върши работата, за която се купува - уеб дизайн и предпечат. Няма разлики в цените между двете, но се получава така, че DDR400 ми предлага фирмата, от която не съм толкова склонна да купя. Струва ли си да купя цялата конфигурация от нея (не ми се занимава с взимане на компоненти оттук-оттам, предпочитам всичко да е от едно място) само заради DDR400? Има ли той големи предимства пред DDR333 и ще се усетят ли те на това дъно?

    -- Флопи 1.44. Тук също няма коментар. Някои хора ми предлагат да взема USB устройство вместо него, но ще се налага да се работи именно с дискети, така че флопито остава.

    -- Твърд диск: ExcelStor 60GB 7200 rpm ATA100 с 2 год. гаранция или Maxtor 40GB 7200 rpm ATA133 с 1 год. гаранция. Струва ли си да взема по-малък диск само заради ATA133 (и в двете фирми нямат Maxtor на 60GB)? А ExcelStor, като се има предвид, че да бивш завод на IBM, и като се знае, че IBM дисковете често гърмят, има ли опасност също да си замине преждевременно?

    -- Видеокарта: най-слабата, която имат и в двете фирми, е ATI Radeon 9200 с 64 MB RAM. Мисля, че е достатъчна. В едната фирма се води AGP 8x 64 DDR ATI Radeon 9200 Axle TV на цена $62,80, a в другата - ATI 9200SE 64 DDR 8x TV за $53,50. За 8x и TV - ясно. Това, което ме притеснява, е SE при втората карта. Във вестник "Компютри" и май и в един форум бях чела, че SE картите са безобразно бавни. Вярно ли е това или нещо греша? Освен това, първата карта не е маркирана като SE. На тази цена, възможно ли е да не е SE? А ако и тя е, колко би струвала някоя, която да не е SE, и има ли смисъл изобщо да я взимам или и SE ще ми върши работа?

    -- Клавиатура - к'ва да е, стига на човека, който ще работи, да му е удобна. Ще се пробва на място.

    -- Мишка - Logitech PS/2 или оптична noname. Ако предполагате, че нямат оптични маркови, познахте!



    Ще се радвам да ме насочите кои компоненти да избера. И в двете фирми предлагат само гаранция на частите като отделни компоненти, не като цяла конфигурация, и съответно няма да запечатват кутията.

    Между другото, двете фирми са "Д и Е" и "Ера компютър". По-склонна към да купя от "Д и Е" - от тях купувам чаркове от години и досега нищо не се е прецакало, но все пак такава голяма покупка от тях не съм правила. Другата фирма също е сериозна, отдавна е на пазара, но не съм купувала от тях. Така че, ако някой от Пловдив е работил с която и да е от двете фирми (а и с двете - още по-добре), моля да сподели впечатленията си, независимо дали те са добри или лоши.

    Предварително много благодаря на всички, които ще пишат, както и на тези, които имаха нервите и търпението да изчетат целия този постинг.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    374
    #22

    Помощ за избор на конфигурация

    Ще коментирам някои точки, това е съвет, а не поредния дебат AMD vs Intel



    -- Кутия

    От всички кучи захранвания, codegen са най-читави така да се каже, въпреки че няма филтри (това се вижда лесно като се погледне захранването през дупките с фенерче - вместо филтри има мостчета).

    Марковите захранвания няма да коментирам защото почват от $40.



    Ламарината на кутията е добре да бъде по-дебела, за да не резонира и за да отвежда повече топлина от твърдия диск. Диска трябва да може да се завива и от двете страни, а не само от едната. Добре е кутията да има прозорец както е модерно сега, за да се следи състоянието на вентилаторите вътре.



    -- В кутията мисля да сложа два допълнителни...

    Задължително е да сложиш поне един изсмукващ вентилатор на кутията защото този на самото захранване смуче много слабо за да е тих. Добавянето на допълнителен вент обаче създава проблеми:

    1. Дупките/решетката на кучите кутии (също и на някои по-маркови) са прекалено гъсти, с малки отвори. Слагайки вентилатор, той създава голямо налягане, което не може да излезе от кофти решетката и се връща обратно през лопатките. Т.е. вентилатора може да изпомпа много въздух, но решетката не му позволява. За това те съветвам просто да отрежеш цялата решетка отзад пред вентилатора. Така отвеждането на топлия въздух ще става МНОГО по-ефективно.

    2. Titan са некачествени вентилатори, без значение какъв модел е. Просто трябва от време на време да се сменя. Човека трябва да следи като почне да бръмчи, купувате нов и сменяте. Евентуално удилжаване на живота на такива вентилатори е, да се купи вент с променливи обороти на titan (+$2), но такъв може би няма да намериш. Той се върти бързо само когато се налага и по този начин се хаби по-бавно. Случайно ако намериш SUNON вентилатори - те са световно известна фирма за вентове.

    3. Поставянето на 3-ти вкарващ вентилатор по-скоро ще усложни ситуацията с топлия въздух в кутията. Този трети вентилатор трябва да се закрепи под самия твърд диск, духайки директно в диска (чрез двойнозалепваща лепенка, пистолет за топло лепене). Обикновено предния капак на кутията е отворен отдолу, но е затворен отгоре. Това създава условия за вихър от топъл въздух отгоре зад cdrom-a. Това може да се провери, като пипнеш работил компщтър по ламарината. Ако е топла, въпреки монтираните вентилатори, значи потока на въздуха вътре кофти. Няма да се впускам в повече подробности, препоръчвам компа да работи с 1 отворено 5.25 гнездо или да го надупчиш с бормашина, а 3тия вентилатор да не вкарва възух, а само да обдухва диска.



    -- Дъно: за тези пари - или ASRock K7VT-4X...

    Предварително уточнявам, че нямам голям опит с AMD платформа, но аз лично бих заложил на sis chipset от предложените две платки. VIA винаги са имали проблеми с чипсетите си, както и проблемни драйвери. ASRock за цената си предлагат чудесни екстри и добра стабилност, но не перфектна естествено. Смятам, че това е добър избор, но не мога да коментирам как ще се държи спрямо аналогичните модели на GIGAByte. Принципно съм за ASUS+Intel чипсет, но това е неприложимо тук.



    -- Процесор: предполагам...

    Тук естествено съм с две ръце за Intel платформа от една страна заради по-добрата съвместимост на платформата като цяло, от друга страна Intel процесорите се държат несравнимо по-добре при прегряване и спиране на вентилатора на CPU. Също оригиналните Intel вентилатори са едни истински вентилатори. Нямат нищо общо с Titan и подобните. Естествено с всичко това идва по-висока цена, така че стига толкова... До сега съм имал само печален опит с AMD платформи... компромиси, забивания... Аз разглеждам нещата от гледна точка проблеми/стабилност, а не ценова ефективност. Предполагам, че тук много АМД фенове ще се намръщят. Мисля, че повече памет с по-бавен процесор ще свършат по-добра работа. преди 2 години, когато комповете нямаха и 1ГХз пак се работеше на Фотошоп и главния проблем си. Единствен Flash се явява максимално придирчив към процесора.



    -- RAM - 512 MB DDR333...

    По-важен е timing-a на паметта. т.е. CL2, 2.5, 3. Вземи по възможност маркова памет с по-малък timing. Но да купуваш цял комп от кофти фирма само заради DDR400 НЕ!! DDR333/400 е последния показател който трябва да гледаш. Много по-важена е обема памет. Ако можеш вземи даже 1GB 266MHz.



    -- Твърд диск: ExcelStor 60GB 7200 rpm...

    Тук бих препоръчал Seagate диск поради авангардните технологии, с които са оборудвани тези дискове. Например хидродинамични лагери - не съчмени, те са много по-устойчиви на удари и износване, не шумят. Seagate имат вграден температурен датчик, който може лесно да се следи с програми като HDD Temp. Диска е най-чувствителния на прегряване компонент в компютъра. IBM дисковете наистина са най-печалните дискове, аз също имам горчив опит с тях - едни и същи проблеми, винаги въпроводени внезапна загуба на ~100% от данните, износване на лагерите... Може би другата така не-лоша марка са Maxtor. Разликата между АТА100/133 е незначителна (както по-горе въпроса с DDR паметта). Аз купувам само СЕАГАТЕ.

    Какъвто и диск да вземете, помислете за някакъв backup. CDRW примерно, или още един диск...



    -- Видеокарта: най-слабата, която...

    Гледай картата да е с пасивно охлаждане - само радиатор, без вентилатор. Така няма да създава проблеми и няма да се налага постоянен ремонт. Също е добре ATI-то да е от някоя не съвсем куча марка, за да изкарва качествен образ. Също така смятам, че за това, закоето ти трябва, колкото и бавна да е картата, по никакъв начин няма да се отрази на работата на PS.



    -- Клавиатура

    Имай предвид, че на logitech клавиатурите (32лв) клавишите не са в една равнина. На мен лично така ми е по-удобно. Повечето други марки са прави като дъска.



    -- Мишка -

    Не съм сигурен, че noname-то ще свърши работа. Аз лично предпочитам MS оптичните мишки, logitech optical са ми неудобни. До голяма степен зависи от текстурата на повърхността, по която ще я движиш. За механичната... като се изцапа почва да прескача и да работи зле... Аз имам механична logitech, която работи по-добре от всяка друга оптична мишка, която съм пипал. Въпреки това седи в шкава за резера.

  10. Junior Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    32
    #23

    Помощ за избор на конфигурация

    Много 10х на всички, които писаха! Вече поръчах РС-то. Ще ми го доставят в сряда и тогава ще разказвам по-подробно.

  11. Member
    Тук е от
    Sep 2001
    Мнения
    167
    #24

    Помощ за избор на конфигурация

    Евала за постинга. Наистина го изчвтох целия. Това, което мога аз да ти кажа е следното. Графиката разказва играта на компютъра като цяло. Съвета ми е зимай, скъпо дъно. Правил съм и трансперанти 4:3 метра и файлове по 800МБ и знам какво е да ти увисне компютъра. Знам че е практически неизпълнимо при нашите условия, но ще ти кажа максимата на Photoshop за памет: Обема на файла да е 30-50% от РАМ-а. Така че РАМ,РАМ,РАМ, дъно и процесор.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. Помощ за конфигурация :)
    От Anuwar_ във форум Общ - хардуер
    Отговори: 17
    Последно: 31-07-12, 19:33
  2. Помощ за нова PC конфигурация
    От InternetZombie във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 26-03-09, 09:14
  3. Избор на конфигурация - помощ
    От kiko1987 във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 01-10-07, 21:57
  4. Помощ за една конфигурация!!!!!!
    От kiril във форум Общ - хардуер
    Отговори: 12
    Последно: 14-04-07, 15:39
  5. Помощ за избор на конфигурация
    От BlazE във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 0
    Последно: 09-05-06, 23:19

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе