Hi на всички! Един колега ме помоли да му съставя конфигурация на компютър за предпечат и уеб дизайн: за работа с CorelDRAW, Photoshop, Quark XPress, Dreamweaver, Flash. Човекът има CD-RW устройство, модем и монитор, така че тези неща няма да се взимат предвид при съставяне на конфигурацията.
Разпитах из пловдивските компютърни фирми (компютърът ще се купува в Пловдив) и ето какво се откроява като цена:
Дъно EliteGroup P4S5A
Процесор Pentium 4 Celeron 1.7 GHz box
Кутия ATX noname с 300W захранване
RAM DDR 256 MB 333 OEM
Флопи 1.44 MB
Твърд диск Maxtor 40 GB 7000 rpm
Видеокарта ATI Radeon 9100 с DDR
Клавиатура PS/2 noname
Мишка PS/2 noname със scroll
Има и вариант да се вземе същата машина с дъно Gigabyte 8SG800. С него цената й е 350 USD, а с дъното на EliteGroup - 320 USD. И двете цени са без ДДС, но на човека не му трябва фактура. Дават ми гаранция 1 година за целия компютър, като няма да запечатват кутията.
Въпросите ми са:
1. Удачно ли са подбрани компонентите, така че компютърът да бъде максимално производителен? Ако не, приемам всякакви предложения за подобряване на нещата, но без системата да се оскъпява много. Горната граница е 350 или в най-най-краен случай 400 USD.
2. Какво повече ще се получи, ако сложа дъното на Gigabyte? Има ли смисъл да се дават допълнителни пари за него?
3. Ако сте чували за някакви проблеми с конкретни компоненти от тези, които смятам да сложа в PC-то, тук е мястото да се оплачете от тях. Ще ги прочета с интерес.
Благодаря предварително за всички отговори.