Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 28
Like Tree12Одобрявам

Препоръка за Рутер 2023г.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на brave
    Тук е от
    Jan 2013
    Живее в
    London UK
    Мнения
    295
    #1

    Препоръка за Рутер 2023г.

    Смених си интернет оператора и от него взех взех един TP Link WR940N, но това е евтин и стар модел рутер, обхвата нее много добър.
    Така новите модели които мисля да си купя са TP Link Archer AX23 или TP Link Archer AX53. Гледам и двата са на добри цени и не са много скъпи.
    Гледам в Емаг много хора са си купили AX23 и само добри отзиви пишат за него. Предпочитам рутери на тази марка, давайте мнения и вие.
    Рутера се намира в Апартамент 90кв. и седи точно по средата, ще е хубаво да има обхват и в съседният Апартамент който се намира на 2 метра от моя.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #2

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    С 2 или повече отделни рутера (следващия като точка за достъп) или специализирана меш система се постига много по-добро покритие от всеки единичен рутер. Сигналът на съвременните рутери се ограничава в доста модели с оглед сигурност. 5Гц сигнал много трудно минава през препятствия.
    kokovox одобрява това.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010
    Мнения
    1,585
    #3

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Oт година ползвам TP Link Archer AX23 в жилище около 100 кв. Добрият обхват зависи къде ще е разположен. Сложен в средата на имота имаше една стая със слаб 5Gh сигнал - една черта. После го преместих в антрето и направи много по-добро покритие.
    Относно работата. С нашето потребление не се товари, не загрява, няма рестарти и подобни.
    Обърнете внимание на несправянето с UHD HDR поток на IPTV през Wi-fi. Не върви гладко - ту върви , ту спира за секунди. Това се отнася за Q6FN и Galaxy S20+ с wi-fi6. Разстояние на 1 метър от рутера. Пробвах всякакви настройки. Възможно е устройствата да са с ограничени карти. По LAN с кабел няма проблем на телевизора. Върви гладко.
    Също така при спиране на тока или махане на захраването, безжичната мрежа трябва да се включи ръчно от копчето на рутера, което е досадно за мен.
    Доволен
    Този пост е редактиран от brotzki; 11-10-22 в 11:04.

  5. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    3,224
    #4

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Пичове вземете си сносни меш рутери. Разликата е огромна със скоростта и покритието. И аз имах не лоши Асус и tplink висок клас единични рутери, но вече събират прах в кутиите си.
    sclera_bg и ccankov73 харесват това.

  6. Member Аватара на brave
    Тук е от
    Jan 2013
    Живее в
    London UK
    Мнения
    295
    #5

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Значи ще се ориентирам към TP Link Archer AX53 който би трябвало да е малко по-добър от AX23. И стига с тези меш системи, покритие ми трябва само за 90кв. другото е бонус.
    Също така и AX73 е много добър рутер като му гледах ревютата но е малко скъп.
    Давайте мнения за още по-нови рутери ако има в ценови диапазон до 150 лева.
    То е ясно де, тези са последните на 5GHz., следващите ще са на 6Ghz. с обозначение AXE - от 2023г.
    Всички нови модели рутери от 2023г. ще са на 6Ghz.
    И малко информация до двамата колеги дето са писали за меш системите: Всички тези рутери на TP Link за които аз пиша поддържат функцията OneMesh, която позволява да здвоим Рутера с други Рутери на TP Link за да се създаде разширена мрежа.
    Този пост е редактиран от brave; 13-10-22 в 17:12.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010
    Мнения
    1,585
    #6

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Тези дни минах на бюджетен китаец 4А Gigabit втора употреба за 25 кинта от битака. Предстравя се идентично с TPlink АX23 по обхват и скорости за моето потребление. Много важно че нямало wi-fi 6, мимо, бибо, мех и разни други ненужни технологии.

  8.  
     
  9. Member Аватара на brave
    Тук е от
    Jan 2013
    Живее в
    London UK
    Мнения
    295
    #7

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Тук говорим за нови модели от магазина, не ни интересува стари модели или пък втора употреба. Също така аз съм се насочил към TPlink АX53 който е по-добър. Или някой по-нов модел ако пуснат.
    И като говориш за Китаец, всеки месец харча много пари в Алиекспрес , тоест Китай, но не ме интересуват рутери от там.
    Даже са почнали да ми дават по 1 лев всеки ден като влизам да гим разглеждам сайта, супер яко. Account - My Coins - Colect Coins.
    Този пост е редактиран от brave; 22-10-22 в 00:53.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,170
    #8

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Ей това не можах да разбера . Защо TP LINK мери обхвата на рутерите си в зависимост колко спални(1 ,2 3 или повече) има в къщата.
    Рутери Range 3+ Bedroom Houses
    brave одобрява това.

  11. Senior Member Аватара на AntrAcsA
    Тук е от
    Jul 2014
    Мнения
    1,043
    #9

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Здравейте искам да споделя впечатления от TP-Link Archer AX55, AX3000, който го взех миналата година през черния петък за 120 лв и мога да кажа че съм доволен. (Мисля си че този черен петък пак бе на тази цена, но в момента в който пиша поста е доста скъп, виждам цени от 190 до над 200 лв, и не съм сигурен че тази цена е оправдана)

    Сигнала е приличен, живеят в 4-ри етажна къща, като рутера е на втория етаж и сигнала стига до всеки един от етажите, разбира се скоростта и сигнала няма да е такъв ако си на същия етаж където е рутера но се представя прилично.
    От 6 месеца имам WIFI6 телефон и вече изцяло мога да се му се насладя, също така и за PS5-та много помага, особено когато се налага да я разнасям по стаите. Чрез мобилното приложение инсталацията на самия рутер е "idiot prove " а и доста лесно следиш и контролираш случващото се в мрежата си, дори дистанционно защото качват рутера ти на техния облак (може вече всички правят това)

    Надявам се по бързо и телевизори да интегрират WIFI6 , защото наистина разликата е огромна, дори и при 2.5Gz wifi6 сигнала е доста по добър от АС примерно.

    Друго което ми харесва много на този рутер е възможностите които ти дава с портовете, DNS-те и т.н. има доста полезни опции, може би това са базови функции за повечето рутери но на скоро се зарибих много с NAS устройства. Направих едно старо РС на Synology NAS сървър, който освен за мултимедия го ползвам и като експериментален личен webhosting + това от TP-LINK имам безплатни DNS-и което е супер удобно за тестване на сайтове преди да ги кача на основния ми webhosting.

    Само да добавя че имам и TP-LINK
    Deco E4(3-pack) с три устройства, пръснати по цялата къща, това което написах до момента важи само за AX55. Ако трябва да направя кратко ревю и на DECO меша работи страхотно, малко кофти че не може да разделиш 2.5Ghz и 5gz сигнала, ползва смарт функция която сменя чeстотите от силата на сигнала, да, може да настроиш мрежата за гости да е примерно само 5Ghz а основната 2.5Ghz , и пак ще имаш и двете мрежи по отделно, ... ме мързи и за сега карам така.

  12. Banned
    Тук е от
    Mar 2006
    Живее в
    https://t.me/pump_upp
    Мнения
    30
    #10

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Aз взех Asus tuf ax3000 v2. За около месец ползване съм много доволен. Определено wifi е доста по-добре от стария Archer C8. Софуера е Asuswrt - и е пълен със всякакви чудесии, гледам, че може да се зареди торент клиент направо в рутера. Абе супер доволен съм засега. Цената му беше 189.
    Този пост е редактиран от sasso; 29-11-22 в 10:38.
    AntrAcsA одобрява това.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2017
    Живее в
    София
    Мнения
    118
    #11

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Цитат Първоначално публикувано от kokovox Виж публикацията
    Пичове вземете си сносни меш рутери. Разликата е огромна със скоростта и покритието. И аз имах не лоши Асус и tplink висок клас единични рутери, но вече събират прах в кутиите си.
    Напълно подкрепям. Преди седмица си взех Wi-Fi Mesh Mercusys Halo H50G(3-pack) за 130лв и вече из цялата къща сигнала и скоростта са супер. Дори и бойлера в мазето е "на линия" постоянно. А ползвм само две от устройствата /взех ги трите защото цената на две беше 149лв./

  14.  
     
  15. Member Аватара на sclera_bg
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    475
    #12

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    От десетина дни ползваме у дома двойка Halo H50G и не мога да се нахваля . Става дума за тристаен (три стаи + кухня) панелен апартамент в който преди това ползвах един старичък DLink плюс Range Extender - пак на DLink. Сравнението е изцяло в полза на MESH системката.

    Едното Halo е свързано към DOCSIS модема, свързано е с кабел с второто (в друга стая) и подава интернет на един десктоп - и трите LAN порта се ползват. Второто е вързано само с един суич захранващ друг дестоп. Как се осъществява backhaul-а - дали по кабела или безжично - не знам и не мога да го контролирам. Използвах такава схема за да мога да имам LAN в две стаи. В резултат всичките ми устройства са в една мрежа и мога да ползвам (почти) пълните скорости на интернета от А1 (200 Mbps доставени чрес DOCSIS) След промяната имам стабилно WiFi покритие в целия апартамент (какво е Боложението при съседите не знам ) със скорост мерена с телефоните около 180-185 Mbps. LAN-а си е гигбитов.

    Приятно ме изненада процеса на инсталация и настройка на домашната мрежа - изключително лесно, с чудесна локализация на приложението (става само чрез смартфон) и възможност за отдалечено администриране, добавяне на администратори и т.н. (напреднали юзъри сигурно биха искали повече настройки, на мен са ми предостатъчни и отгоре). Не мога да кажа какви са възможностите на системата при стриймване на контент, на телевизорите (два броя) се гледа телевизията от кабела или най-много HBO MAX (по мрежата), но за HBO и предишното оборудване вършеше работа.

    Досега изобщо не бях чувал за Mercusys, исках да взема някое от по-достъпните DECO на TPLink, но след като попрочетох и изгледах туй-онуй реших да взема Halo-то и изобщо не съжалявам. Всъщност съжалявам защото при румънците имаше един период в който двойката струваше 124 лева, а тройката - 150; полакомих се да взема комплект от три - не че изобщо имах нужда от тях - но докато се натуткам и цената стана друга. Успях да намеря продавач с по-демократични цени и взех комплекта [от 2] за 130 лева, което напълно ме устройва. Гледах ревюта и клипове за MESH системите на ASUS, обаче там нещата стават много сериозни (откъм пари и възможности за администрация). За нуждите на семейството ми в момента тази система е повече от достатъчна и (според мен) върши работа като 5-6 пъти по-скъпите си "братовчеди".

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,605
    #13

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Едно пояснение - хората, които се надяват с покупката на един уж нов и модерен рутер да постигнат по-голям обхват на сигнала се лъжат. Поради ограничения за сигурност от здравно естество, производителите са длъжни да намаляват силата на излъчвания сигнал в съвременните рутери. Съответно може да се получи уж парадоксалната ситуация нов рутер да е с по-малко покритие от много стари такива. Има някои изключения с модели за китайския пазар, с китайски фърмуери, които излъчват по-силен сигнал.
    Модерният начин за постигане на по-добро покритие е с няколко устройства - било няколко рутера в mesh, било рутер и допълнителни устройства като рипийтър или аксес пойнт.
    Аз съм с 2 Xiaomi Mi Router AX1800 в Mesh и съм доста доволен след 2 месеца употреба. Цената, за която ги взех беше по 88-90лв. ОС на базата на OpenWRT. Може да се настройват от РС и от приложение на телефон. Става сравнително лесно и има прилични възможности. Добавянето на втория в Mesh режим стана за минута и почти автоматично.
    Има и по-добър, но и по-скъп вариант с модела Xiaomi Mi AIoT Router AX3600.
    Който държи на добро рутиране, сигурна и стабилна работа, много възможности за настройка и функции най-добре някой Микротик - примерно hAP ax2 или hAP ax3 . Само в WiFi покритието може да е по-слабо, но вече писах по-горе за това.
    Този пост е редактиран от VanDan; 01-12-22 в 12:43.
    vencifcl одобрява това.

  17. Member Аватара на Shimbadze
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    286
    #14

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    Хвърлил съм око на хап3 и ще го добавя в колекцията от микротици.
    Преди година-две докопах за по 30 лв. едни бесни каратеки: YouHua WR1200JS.
    Железни, особено след като премахнах китайските троянски коне с преинсталация на чисто OpenWRT.

    При мен основен принцип при избор на рутер е да видя дали OpenWRT го поддържат.
    Чак после проучвам характеристики и цена.
    VanDan и Under666 харесват това.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    145
    #15

    Отговор: Препоръка за Рутер 2023г.

    И аз гледам дали се поддържа от openwrt преди да купувам. Сега съм с Belkin Rt3200 един от най-добре поддържаните от openwrt wifi6 рутери и със samba сървър, adblock, sqm и други допълнения рядко минава 0,05 натоварване. Горещо го препоръчвам.
    А относно wifi меш системите, всеки рутер подържащ openwrt може да се върже в меш . Просто започнаха много да използват тази терминология за маркетингови цели, а протокола съществува от 10тина години.
    Поздрави

    Sent from my SM-G980F using Tapatalk
    VanDan одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Препоръка за Рутер
    От Dominator във форум Общ - хардуер
    Отговори: 34
    Последно: 27-07-21, 20:45
  2. Отговори: 22
    Последно: 05-02-21, 10:07
  3. Препоръка за рутер
    От Tyna във форум Мрежи
    Отговори: 7
    Последно: 09-08-10, 15:34
  4. Препоръка за безжичен рутер!
    От teoget във форум Технологии
    Отговори: 3
    Последно: 02-10-08, 13:37
  5. Моля за препоръка за безжичен рутер.
    От fiorino във форум Мрежи
    Отговори: 4
    Последно: 01-08-08, 03:22

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе