здравейте,
имам няколо въпроса за 21 инчов монитор
първо - от къде във Варна може да се намери читав такъв на разумна цена []
второ - какъв да е - какво се гледа при покупката на такъв [?]
благодаря ви предварително []
здравейте,
имам няколо въпроса за 21 инчов монитор
първо - от къде във Варна може да се намери читав такъв на разумна цена []
второ - какъв да е - какво се гледа при покупката на такъв [?]
благодаря ви предварително []
1. Във Варна мониторите са скъпи до небесата. И аз търсих преди месец и нещо. По-добре иди до София.
2. Има много работи, които трябва да се гледат. Марки и модели - много. Най-добре вземи някой, коийто разбира или с монитора си вади хляба. Така има по малка възмижност да си вземаш боклук, а такива има много.
Ето някои неща, за които се сещам в момента:
Яркост и контраст - когато са намалени докрай, екрана трябва да е абсолютно черен.
Цветове - цветовете трябва да се "живи". Всеки отделен цвят трябва да е ясен, без по-тъмни или по-светли петна.
Фокус - трябва да е еднакъв по целия монитор напр. даден текст (при него най-много си личи) трябва да се чете без да се размазва, и по краишата и в центъра на монитора.
Геометрия (в повечето случаи се оправя от настройките на монитора, но не всеки път) - не трябва да има изкривявания когато гледаш хоризонтални и/или вертикални линии. Най добре се забелязва в краищата на монитора.
Кинескоп (то всичко дотук е свъразно с кинескопа) - не трябва да има нищо "останало" по екрана, когато монитора е загасен. Разгледай го да драскотини по стъклото. Повечето монитори имат специално покритие на екрана - прегледай го. Трябва да е синьо - лилаво на цвят и не трябва да е на петна, дори след като си го почистил.
Резолюция и честота на опресняване (май така се казваше :-) )- монитора трябва да поддържа оптималната си резолюция. За повечето 17" тя е 1024х768@100Hz, за другите не се сещам. По принцип, колкото е по-голям монитора, толкова по голяма резолюция трябва да "държи".
Гаранция - ако монитора е добър ще има по-голяма гаранция.
Аз съм вземал монитори от Варна - от Optima (http://optima.hit.bg/monitors.htm) и съм доволен