Дадоха ми едно HDD Maxtor 20GB, което имало проблем, че забивало... да, ама не... Това животно не само се разпознава, ами веднага след POST PC-то умира. "Unknown Flash Type"... с повече късмет тръгва зареждане на Windows, но само формално... BIOS-ът е презаписан, въпреки забраната за това. При рестарт вече PC-то бутва като 286 (минават 1-2 мин, докато си разпознае HDD/CD-тата, както и след това останалата периферия). Като цяло PC-то върви през bootCD или флопи, с помощта на които успях да вляза в нета, да дръпна BIOS и да го флашна (всичко това вече без въпросното HDD), след което нещата са си ОК.
Въпросът е как и какво може да се направи с това HDD при положение, че при самото му включване в системата тя умира. Ясно е, че го е ударило вирус от рода на CIH, но все пак какво може да се направи?
Пробвай като го сложиш в BIOS-a задай "NONE" device, т.е. да не го detect-ва автоматично.После използвай мисля, че актуалната версия на MAXBLAST-a е 3 виж на сайта на MAXTOR.Тя ще го види и ще те пита дали искаш да го форматираш или не, дали да му запишеш параметрите в BIOS-a и др. подобни опции.
имах един познат направил си вирус и като решил да го премести от desktop-a в мойте документи ГОЛЯМА ГРЕШКА без да искал цъкнал два пъти.И след два дена си купи нов HDD.Та това което описваш много ми прилича на неговия случаи при него по същия начин се скапваше всичко
Аз бих пробвал с "топло" (при заредена система) включване под WinXP. Задължително ъпдейтнато и с инсталирана антивирусна програма (също ъпдейтната). Ако не друго поне ще разбереш дали е вирус и доколко върши работа антивирусната която ползваш. Ако се окаже ,че не е вирус сложи Partittion Magic и провери с него да видим какво ще каже.
Такаа, значи с None или без None, когато харда е включен winXP все пак успява да се зареди след около 5 мин. След това слагам MaxBlast, пускам и той едвам крета, но уж прави нещо... Накрая го намира, форматира го, рестарт и пак няма никой. МaxBlast нищо не е направил. Влизам в ДОС, fdisk, харда го има без партишъни. Ако реша да създам нов, при "Verifying drive integrity" още на 0%казва "No space to create a DOS partition". fdisk /mbr също не помага. Иначе в Windows харда се разпознава в началото, но в Disk Managment след 5 мин. сканиране на IDE-тата не го намира. И сега какво?
според мен pat има право пробвай както той казва защото на мене един път не искаше да ми слага ХР-то накрая като го закачих към друг PC Partiotion Magic-a показа един голям лош сектор(целия хард) от там натакък вече беше ясно защо ХР не е е искало да се запише.
Едвали е вирус (и все пак не го изклъючвам напълно) щот поне щеше да може да се форматира под DOS като се абстрахирам от вируси като CIH и сие които поразяват в различна степен. Може да е някой токов удар който да е скапал по-голямата част от секторите по HDD-то. Ама каквото и да е според мен на тоя хард му е време за пенсия.
Въпросът е как и какво може да се направи с това HDD при положение, че при самото му включване в системата тя умира. Ясно е, че го е ударило вирус от рода на CIH, но все пак какво може да се направи?
Благодаря
<div align="right">Originally posted by Gadget*-*22/01/2004*:* 03:38:51</div id="right">
[/quote]
Гаджет , ако можеш да ми го пратиш - имам един подобен , а и една програмка ми попадна скоро- мога да копирам лоадера на моя работещ хард и да го запиша на твоя - проблема е със служебната информация на диска
Първо обяснението на проблема е объркано. Второ видях само едно полезно и нормален и полезен съвет
"breiii Posted - 23/01/2004 : 04:57:36
Пробай на някое старо дъно с нормален кабел (формат от биоса), или на някой райд контролер - също има формат някакъв"
1 защо да не се форматира с формат на ниско ниво от биоса???
2 какви са тия съвети за hot swapping на win xp с хард закачен на обикновен ide контролер.
И най - вече този проблем може да се получи от: лош кабел, неправилно конфигуриране на иде устроиствата, лоши тоци, грешно позициониране на главите на харда, повредена електроника на харда, Red Hat7.3 и някой версии на win 2000 i xp, повредена логическа файлова таблица( с последните две визирам 5 минутното зареждане), Вирус, не забравайте че харда може да е сдал багажа просто