Резултати от 1 до 3 от общо 3

PIII

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    1
    #1

    PIII

    значи пичове имам едно старо катмаиче на 533 със заключен множител как може да се отключи и може ли 10х

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    315
    #2

    PIII

    Не, множителите на Pentium-ите не могат да се отключват. Само на някой модели на AMD може.

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2001
    Мнения
    781
    #3

    Re: PIII

    Освен това и кеша на Katmai пречи да се клоква добре...Прави проблеми при пускането на по-големи честоти (принципно).
    Ето ти една моя статия-превод от 2000 година :

    --------------------------
    Автор: DarkRose (---.bkltd.com)
    Дата: 14-08-00 00:33

    Na tova miasto shte predstavia edna moia statia, s materiali ot saitove estestveno, ne moga da si pozvolia da testva 30-na procesora vse oshte...
    kakto i da e, materialite sa vzeti ot http://www.tomshardawe.com , az sum ia prerabotil, prevel i na mesta doutochnil za po-goliama razbiraemost ot po-shirok krug ot chitateli.
    tova e.


    ----begin----
    Здравейте на всички.
    От доста време вече на компотърния пазар се прелагат различни рановидности на Pentium III, но на колко то и места да попитам , на никое не успяха да ми кажат защо едните чипове са с 256 kb cache, а другите с 512 kb cache и каква е точно раликата между тях и по-специално нещо за техните характеристики, и съответно за изобора между Slot 1 ili Socket 370. Нека колегите от компютърния бранш не се обиждат, може на такива фирми да съм попаднал, но както и да е - поразрових се из Интернет и ето какво намерих относно този въпрос - настоящата статия е превод с леки изменения от моя страна за по-лесно възприемане на материала и по-обективното му възприятие за по-широк крък от читателите.


    На това място ще се опитам да разясня каква е точно разликата между различните модели Pentium III, какви рановидности може да намерите и съответно какъв слот може да се изере, подходящ за съответния процесор, техните характеристики, добрите и лошите страни на различните модели.

    Името CopperMine е малко объркващо по начало (буквален превод, Медна мина ), тъй като не се използват медни връзки в производството на самия чип. По долу са осножните характеристики на двата модела : Katmai и Coppermine :

    |-------------------------------------------------------------------------------
    | CPU Katmai Coppermine
    | (Pentium III) (Pentium IIIE)
    |-------------------------------------------------------------------------------
    |FSB - 100 MHz 450, 500, 550, 600 550E, 600E, 650,
    | MHz 700, 800, 850 MHz
    |------------------------------------------------------------------------------
    |FSB - 133 MHz 533B, 600B MHz 533EB, 600EB, 667, 733,
    |("B") 800, 866, (933), 1000 MHZ +
    |-------------------------------------------------------------------------------
    | L2 Cache 512 KByte 256 KByte
    |-------------------------------------------------------------------------------
    |L2 Cache Interface 64 Bit 256 Bit
    |-------------------------------------------------------------------------------
    |L2 Cock Speed Half CPU speed Full CPU speed
    |-------------------------------------------------------------------------------
    |L2 Associativity 4-way set 8-way set
    |-------------------------------------------------------------------------------
    |CPU voltage 2.0 V 1.65V (1.7V at 1 GHz)
    |------------------------------------------------------------------------------

    Буквата "Е" след самият процесор означава, че използва ядро Coppermine.
    Буквата "В" след самият процесор означава, че работи на 133 MHz системна шина (FSB)
    Pentium III, базиран на ядро Katmai и работещ на 100 MHz системна шина (FSB) няма никаква буква след името си
    Pentium III, базиран на ядро Coppermine и работещ на 133 MHz системна шина (FSB) е наречен "ЕВ".
    Тъй като всички процесори, работещи на честота на 600 MHz използват ядро Coppermine, Intel не слагат буква зад тяхното означение.
    Доста объркващо...

    Когато са двата процесора са базирани на Slot 1, Katmai, т.е. "По-стария" има два допулнителни чипа на самата платка, които всъщност са неговия кеш (cache).

    Coppermine е с по малък размер, което отново прави възможно производството му в версия Socket 370.
    (сравнението е на база Celeron Slot 1 - Celeron Socket 370 )
    Основната причина за възраждането на Socket-а е малко по-евтиното производство, освен това дънните платки, базирани на същия са също по-евтини за производство, отколкото тези базиране на Slot 1 и това поевтинява още малко като цяло самата система.

    Рано или късно, се предполага, че FCPGA-Socket370 ще замени изцяло сегашния Slot 1. В днешно време всички Pentium III, които използват ядро Coppermine, Giga-Pentium се предлагат и могат да се намерят във версии за FCPGA-Socket370 и Slot 1. Единственото затруднение е, че Intel не могат все още (засега) да задоволят глада за по-бързи процесори и по-бързите модели доста често първо трябва да бъдат заявени и поръчани, а не могат да се намерят в наличност. Това се очаква скоро да бъде преодоляно, както и очакванато от всички (които планират закупуване на Pentium III) спадане на цените.

    Когато закупувате трябва много да се внимава и да се знае, че Pentium III - 533, 550 и 600 MHz се намират в две разновидности с различно ядро (Katmai и Coppermine). Отново - Pentium III с ядро Katmai няма след името си "E", а неговата разновидност за 133 MHz FSB има "В" .

    Предимства на Coppermine пред Katmai.

    Съдейки по таблицата по-горе може да обобщим следните преимущества :
    - намаленото захранващо напрежение на ядрото води до по-ниска консумация, така че Coppermine работи по "студено", т.е. работи на по-ниски температури. Използването на 0,18 микронна технология за производството му, води до доста по-мали рамери, отколкото 0,25 микронната при Katmai. Това намалява производствените разходи и позволява производството на повече бройки.
    - кеша на Coppermine работи на пълната честота на процесора - това значително увеличава производителността спрямо Katmai - грубо около 10%.
    - оптимизицията (на) забавянето на кеша (latency) и повишаването на връзката с кеша още повече повишава производителността, особенно като се използва 256 bit широка шина към него.
    - Coppermine е доста по-добър за overcloking. Чиповете с кеша на Katmai няма да понесат повече от приблизително 300 MHz ( 600 MHz честота на процесора), докато повечето чипове на Coppermine са на най-малко 650 MHz.


    Обобщение :
    Ако планирате закупуването на нова система Pentium III, то няма никакъв смисъл да избирате базирана на Katmai ядро, освен ако тази система е доста по-евтина от аналогичната но с ядро Coppermine на една и съща честота на процесорите.

    Може ли все пак Katmai да бъде по - добрия избор ?
    Съдейки по техните характеристики и възможност - категорично НЕ. Но една от тях винаги е блиа критична и особено важна - захранващото напражение на самият процесор. Почти всички Slot 1 или Socket 370 дънни платки, закупени през последните 12 месеца би трябвало да поддържат това намаляне на захранващото напрежение до около 1.3 V. Ако вашата дънна платка е по-стара от 12, 18 месеца, то най-вероятно това няма да бъде възможно, т.е. регулаторът за волтажа няма да може да осигури необходимите 1.65 V за Сoppermine. това се отнася за почти всички дънни платки BX както и VIA, ALi или SYS чипсети. Ако Вие бихте желали да направите обновяване (upgrade) на вапият процесор и да си запазите дъннатa платка, то Вие трябва да закупите Pentium III Katmai (макс. на 600 MHz).




    Дънни платки : Slot 1 ili Socket 370

    Много от Вас, които имат Slot 1 дънна платка (вкл. и аз), които биха искали да си вземат по-бърз процесор не желаят да правят отново смяна на същата. На тероия не е проблем , на компютърния пазар има доста най-различни преходници и адаптори от различни компании - Slot-to-Socket. Повечето от тях позволяват да избирате захранващото напрежение между 1.3 и 2.5 V (понякога и повече), но едва ли ще можете да попаднете на такава, оято да си има свой собствен регулатор на напрежението. Възможността да се настройва напрежението би била чудесна за overcliking, но това също не е подходящо за upgrade, понеже все пак напрежението се подава от вашата дънна платката. това означава, че ако тя не може да подаде по-ниско напрежение (например 1.65 V) тя все пак няма д е особенно подходяща за Сoppermine процесори.
    Много хора се питат кои са по-добри : Slot 1 ili Socket 370 ? Производителността не важи тука, тъй като разлика между тези джа интерфейса по принцип няма. Просто положението е следното :
    От една страна, Slot 1 базирана дънна платка е иделания избор като се има впредвид няйната гъвкавост и съвместимост. Както споменах по-горе, ня е проблем със преходник да се сложи и работи Celeron ili FCPGA Pentium III.
    От друга страна, Intel искат Slot 1 дънните платки да изчезнат ( изненадващо нали ? ). Те виждат в Socket 370 бъдещето за Coppermine, докато не се появи Willamette с изцяло новия Socket423. Дотогава ще Вие възможно да използвате Pentium III, Celeron или новия процесор на VIA - Cyrix III.
    някои прелагат като решение да се избере по-евтиният вариант. Ако желаете да закупите Celeron например, имаики предвид неговата цена (макар, че напоследък нещо му се вдигна цената...) и да направите upgrade към Pentium III по-късно, FCPGA базирана платка - ще бъде по-добрият избор. Ако бихте желали да си вземете сега Pentium III - погледнете цените на настоящите модели и сами си преценете кое решение ще бъде по-добро за вас.

    ВНИМАНИЕ !!!
    Ако използвате Pentium III FCPGA CPU -
    Бъдете много внимателни с охладителя (това разбира се е за хора, които разбират и си сглобяват компютрите сами, или при смяна на същия).
    Повечето охладители за Socket 7 или за Celeron не могат да бъдат използвани поради факта, че Pentium III не е толкова висок (има се впредвид дебелинaта на самия чип).
    Трябва да сте абсолютно уверени и сигурни, че охладителят има оптимален контакт с повърхността на процесора. Това обикновено не може да бъде постигнато със старите охладители, понеже самото стягане на повечето от тях е твърде слаб за да прилепне плътно към процесора.

    Също така отново внимавайте, flip-chip package (FCPGA) процесорите: това означава, че вие поставяте охладителя ДИРЕКТНО върху силиконовия чип на процесора. НЕ ГО ПОВРЕЖДАЙТЕ!Натискането или търкането на охладителя върху процесора може евентуално да доведе до нарушаване ан горния слой на краищата на процесора. Това определено може да доведе до разрушаване на скъпия процесор. Охладителите, направени за FCPGA процесорите обиновено не могат да охладят достатъчно процесора, понеже те се допират със него само от едната му страна, но освен това те носят голям риск, понеже може да се повреди тази страна на процесора и да доведе до неговото изгаряне. Отчупването на краищата или ръбовете на силиконовия чип по невнимание или правенето на драскотини по него може да доведе до неговото изгаряне.


    По отношение на съотношение цена/качество е лесно да се прецение, че процесорите с по-ниски работни честоти са с по-голям показател от тези с най-високи честоти - те просто са прекалено скъпи и рядко оправдават средствата, които са хвърлени за тях, най оптималните вариатни в сегашни дни е може би границата 550-667 MHz.



    VI.2000
    ------------
    В основата си този материал е в превод от западени сайтове, като е обработен преведен и на места леко видоизменен за по-добро възприятие от по-широк кръг публика


    Автор : DarkRose
    ----------------------------------

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Продавам PIII 2 бр 933/256/133
    От alexx във форум Продава
    Отговори: 4
    Последно: 27-08-07, 22:38
  2. PIII vs celeron
    От toofy във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 6
    Последно: 25-05-04, 15:11
  3. Laptop Gateway 9300 / PIII - 650
    От Chipsy във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 30-09-02, 10:21
  4. PIII vs. P4 !?!?
    От krasi във форум Общ - хардуер
    Отговори: 20
    Последно: 20-02-02, 19:00
  5. geForce2 MX + PIII@500
    От DIL във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 5
    Последно: 12-06-01, 22:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе