ЦПУ overclock frequency ми е от 0 до 250 седи ми на 0
PCIE ми седи на 100 всичко друго е на ауто.
други обции не виждам нито PCI нито нищо не знам какви са тия 33мхз.Mерси за помоща
ЦПУ overclock frequency ми е от 0 до 250 седи ми на 0
PCIE ми седи на 100 всичко друго е на ауто.
други обции не виждам нито PCI нито нищо не знам какви са тия 33мхз.Mерси за помоща
Виждам много малко опции в биос-а направо не знам какво става.
FearMe,
извинявай забравих, че си най-компетентния човек на планетата по всички възможни въпроси.
Не знам дали разбирам но моят Athlon64 3000+ си работи на 2650 MHz от 1800 MHz стандартни вече година и половина. В момента е 32 градуса на ядрото.
Не намирам съветите за "глупави, опасни и всичко гореизброено" след като са верни и публикувани на милиони места по интернет дори и в дадените по-горе линкове ама кой да чете. Но това със сигурност е вярно за твоите "бисери" нацвъкани не само тук. Твоите съвети не могат да бъдат наречени никак, т.к. те просто липсват. Не мога да проумея защо се напъваш да пишеш абсолютно навсякъде при условие, че нямаш какво смислено да кажеш. Кой какво разбира се вижда пределно ясно дори и в тази тема. Ако такива "професионалисти" са и в компютърните фирми - да ни продават или сглобяват компютрите, Господ да ни е на помощ.
temuchin,
виж на http://www.overclockers.ru/cpubase/ какво можеш да очакваш от процесора и дъното.
За EPOX MF4 Ultra3 намира 1800 (200 x 9.0) - 2700 (300 x 9.0) с BOX кулер.
Така, че за ужас на Всезнайко точно на това дъно този процесор си върви на 300 шина дори с оригиналния си кулер. Поне до 2500 би следвало без проблем да докарваш.
Действително има малко настройки. С риск съветите ми да бъдат наречени отново "глупави, опасни и всичко гореизброено" от майстора на късия разказ, според мен :
0. Разгледай по другите менюта за HT или HTT или "Hyper Transport". Ако намериш такова го намали /примерно от Auto на 3/
1. Намаляш типа DDR на минимум - memory clock 400
2. PCIE Clock на 100mhz
3. AMD k8 cool n quiet - disable
4. CPU Clock ratio сложи го колкото е при теб множителя. Предполагам 9. Това би следвало да е максималното число при разпознат процесор.
5. CPU Voltage на максимума или по-добре вдигай плавно при нестабилност. /Разумните значения би трябвало да са заложени вече в биоса за всеки тип процесор и няма да му стане лошо от това, точно обратното/.
6. CPU frequency вдигаш плавно нагоре /през 10 или 5/ и гледаш до къде работи стабилно компютъра и ни пишеш къде е тавана. Според него може да се сметне дали паметта да се върне към по-висок тип и точно до колко. След като намериш този максимум може да си поиграеш с намаляне на CPU Voltage и да видиш до къде ще е стабилен компютъра, както и да се включи AMD k8 cool n quiet. Останалите настройки за сега не ги пипай.
Или с други думи абсолютно същото което писах и по-горе.
КТТ, мерси както го каза така и стана сега сам на 2000+MHz и всичко е ОК
Разгледай и по другите менюта за HT или HTT или "Hyper Transport". Ако намериш такова го намали /примерно от Auto на 3/ и продължавай.Първоначално публикувано от temuchin
Давай по-смело. 2000 MHz e много малко.
Успех.
КТТ, виждам, че отново си набрал скорост, затова ще ти задам няколко въпроса като от некадърник на професионалист - всеки ли 3000+ може да държи 300 шина? има ли разлика между clawhammer, winchester и venice ядрата? какво точно според теб те е послушал temuchin, след като:
1. при DDR2 800 типа памет е 400 (нищо не се е налагало да пипа)
2. PCIE е 100 (нищо не се е налагало да пипа)
3. default-a на q'n'q e disable (нищо не се е налагало да пипа)
4. default-a на cpu ratio е колкото е на самия процесор, т.е. 9 (нищо не се е налагало да пипа)
5. директното вдигане на волтажа на процесора води първо до по-висока температура и се прави след достигане на нестабилност, а не преди това, с последващо сваляне надолу
6. това е и нещото, което съм казал в първия отговор на въпроса на temuchin, което повтаряш по-късно и ти, като аз съм спестил съвети да оставя default-ите на default (каквито са твоите съвети от 1 до 4).
ако нещо съм засегнал твоите огромни знания - покажи ми къде съм сбъркал. порови се малко (би трябвало да е лесно, щом са толкова много) и ми изрови някой от моите многобройни "бисери", с които съм навредил на последвалите съветите ми.
ааа, и би ли споделил с нас огромния си опит с компютрите, о/с на cpu и видео и т.н., и т.н., защото явно моят опит (вече почти 20 години) явно е по-малък
FearMe, Ще ти отговоря:
- когато ти отговориш конкретно на въпроса на човека, който пише вече в N-ти форум и нула конкретни съвети. В случая му беше нужно да му се каже само 1, 2, 3... за да добие малко увереност.
- когато ми обясниш какво глупаво и опасно намери в поста ми и реши, че нищо не разбирам при условие, че казвам стъпка по стъпка какво конкретно следва да се пипа на едно дъно с nForce4 а и не съм го измислил аз. Плюс това съм го правил не на един компютър и не веднъж. "Глупави, опасни, съвети, нищо не разбиращи" - ще обидиш милиони твои колеги по света.
Каквото и да си писал явно така качествено си се изразявал /като мен в първия пост/, че той не е разбрал никой от нас. Ето в случая на мен на два пъти каза "благодаря, стана".
Дали ли всеки ли 3000+ може да държи 300 шина? Би следвало сам да знаеш отговора на въпроса си. Естествено, че не. Но около 300 / в двете посоки/ - да. Ако не знаеш къде да четеш - питай ще помагаме. И последно въпросът ти за максималната му честота ли е или за шината. Защото има и множител този процесор.
Гледам, че си си коригирал леко постовете. Така звучат малко по-малко зле.
Относно вдигането на волтажа на процесора при клок последно зад какво становище ще застанеш. Един път каза, че е ненужно, втори път че е опасно а трети път, че е необходимо ама да се правило плавно.
Относно въпросът ти за DDR /мой 1./ помисли още веднъж много много много здраво дали смяташ да ми го задаваш.Да не изпаднеш в неловка ситуация. Не случайно два пъти го маркирам с червено. Защото само от едно изречение - "само" 2 незнания не звучи добре.
И като за финал - ако никога не си клоквал дъно с nForce4, което явно е факт, поне не пиши и не давай съвети, когато те питат точно за това. А още по-малко да обиждаш. Дори от предходният ти пост продължава да лъха незнание на материала и объркани мисли. Като за подсказка - при nForce4 има само 3 задължителни /и елементарни/ настройки /без шината/ да се пипнат за успешен клок. От тях ти не спомена нито една. А аз ги описах и в двата си поста и въпреки това съветите ми за теб се оказаха "глупави опасни и двете" и "не разбираш". Нещо не се вързват нещата май. А? Хем задължителни, хем глупави и опасни. И кой е неразбиращия в случая.
Ето ти и "бисерите". Напъни. Тъжното е че е писано милион пъти за това и го има във всеки "учебник" за овърклок на nForce4.
Човекът искаше помощ по конкретен въпрос, получи я, доволен е.
Как оценяваш своя принос за това? 0,1,..6. И тук ще ти подскажа - 00.
За мен темата е приключена ако temuchin няма повече въпроси. Очаквам от него да каже до къде стигна, т.к. имаме още една математика и настройка да направи/м/ за финал.
Cега е на 2339MHz и няма проблеми.http://img.data.bg/i.php?show=220613&ctrl_id=j9ba6h#img
Добре е но може още доста. Не си вдигнал напрежението. Защо? Не ми отговори за Hyper Transport дали намери.Първоначално публикувано от temuchin
И ако нещо се случи и блокира и не ще да пали, не се панирай. Предполагам, че знаеш, но да ти кажа профилактично.
1. Спираш захранването за няколко минути от ключето на захранващия блок или от контакта /220 V/;
2. Ако горното не помогне се вади батерията на дъното за няколко минути / и ако имаш джъмпер до нея, той се превключва за известно време и връща обратно/. Би следвало да го има описано в книжката.
И не забравяй за математиката.
HT e 3 волтажа на колко да го направя?
Ето това е приказка вече.Първоначално публикувано от temuchin
CPU Voltage [+0.35v] е доста. Повече не вдигай според мен.
Остави го или го намали /примерно до +0.30v и даже по-малко. Нормалното е до към 1.65 v. Т.е ако е било 1.40 по дефоулт - до +0.25v, ако е било 1.35 по дефоулт - до +0.30v/ и виж до каква максимална честотата ще стигнеш. Ще го разбереш по саморестартирането на Windows-а и преминавай към вкл. на Cool@Quiet и намалявай волтажа много плавно като търсиш стабилност /без да намаляш честотата повече - това ще е финала/. 2700 е също много добро постижение . Все пак търсим баланс между клок, стабилност и разумна температура. Рекорди не ти трябват. По-добре по-ниска достигната честота с по-ниско напрежение и приемлива температура. Погледни температурата на ядрото колко е. Не забравяй, че си с BOX а не с як кулер. Speedfan е добра програма за това.
Ами, нямам никакви проблеми .Всички тестове са ОК.Вече навлизам в матеряла МЕРСИ ПАК!!!