Здравейте! Става въпрос пак за стария ми компютър или по-точно за стария ми процесор Pentium MMX 166 MHz (шина 66 MHz, множител 2.5). Реших да го клокна. Джъмперите на дъното ми позволяват да кача шината на 75 MHz и множителя на 3.5. Информацията, която имам обаче е следната. Еверест ми казва, че чипсета (интелски) поддържа максимална скорост на шината 66 MHz. Няколко човека ми казаха, че множителя на процесора ми е фиксиран.
Реалните резултати при клокването обаче са следните. Първо увеличих множителя от 2.5 на 3.0 – тактовата честота на процесора се промени от 166 MHz на 200 MHz. После увеличих и скоростта на шината от 66 MHz на 75 MHz – тактовата честота се промени от 200 MHz на 225 MHz. Това на практика би трябвало да означава, че нито множителя е заключен нито чипсета поддържа максимална скорост на шината само 66 MHz. Ако е така:
1. Има ли опасност процесора да прегрее и да се развали, ако увелича множителя до 3.5, а шината остане 75 MHz? Така честотата на процесора би станала 263 MHz, т.е. с около 100 MHz повече от нормалното. Процесорът ми се охлажда само от едно вентилаторче (няма радиаторче), което е закрепено за него неразделно, т.е. не може да се сменя.
2. Трябва ли да увелича напрежението (волтажа) при така увеличената честота на процесора? Някъде четох, че за да се увеличи стабилността на компютърната система би било добре волтажа да се увеличи с до 15 %.
Между другото не знам защо, но при последното угасяне на компютъра той се шът даунва много бавно – може би около 1-2 минути. Това не ми се беше случвало досега. Дали причината е от промяната на тактовата честота на процесора или от това, че днес увеличих рам-а от 64 MB на 128 MB. Паметта я взех на старо. Забравих да наблегна на марката, в резултат на което ми пробутаха някаква измислена марка, която чувам за пръв път.
Благодаря ви предварително за съдействието!
* Една от програмите, които ползвам за анализ на компютъра си – PC Wizard 2007 - показва две противоречащи си неща:
www.geocities.com/gnhbgbg/001.jpg
Хем множителя бил заключен, хем тактовата честота се променя, когато го увелича чрез джъмперите (виж маркираното на горепосочената уеб страница), защо така? А защо има разлика между двете честоти обозначени като Throttle и Real Frequency?