Резултати от 1 до 5 от общо 5

Клокване на стария ми процесор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    21
    #1

    Клокване на стария ми процесор

    Здравейте! Става въпрос пак за стария ми компютър или по-точно за стария ми процесор Pentium MMX 166 MHz (шина 66 MHz, множител 2.5). Реших да го клокна. Джъмперите на дъното ми позволяват да кача шината на 75 MHz и множителя на 3.5. Информацията, която имам обаче е следната. Еверест ми казва, че чипсета (интелски) поддържа максимална скорост на шината 66 MHz. Няколко човека ми казаха, че множителя на процесора ми е фиксиран.

    Реалните резултати при клокването обаче са следните. Първо увеличих множителя от 2.5 на 3.0 – тактовата честота на процесора се промени от 166 MHz на 200 MHz. После увеличих и скоростта на шината от 66 MHz на 75 MHz – тактовата честота се промени от 200 MHz на 225 MHz. Това на практика би трябвало да означава, че нито множителя е заключен нито чипсета поддържа максимална скорост на шината само 66 MHz. Ако е така:


    1. Има ли опасност процесора да прегрее и да се развали, ако увелича множителя до 3.5, а шината остане 75 MHz? Така честотата на процесора би станала 263 MHz, т.е. с около 100 MHz повече от нормалното. Процесорът ми се охлажда само от едно вентилаторче (няма радиаторче), което е закрепено за него неразделно, т.е. не може да се сменя.

    2. Трябва ли да увелича напрежението (волтажа) при така увеличената честота на процесора? Някъде четох, че за да се увеличи стабилността на компютърната система би било добре волтажа да се увеличи с до 15 %.



    Между другото не знам защо, но при последното угасяне на компютъра той се шът даунва много бавно – може би около 1-2 минути. Това не ми се беше случвало досега. Дали причината е от промяната на тактовата честота на процесора или от това, че днес увеличих рам-а от 64 MB на 128 MB. Паметта я взех на старо. Забравих да наблегна на марката, в резултат на което ми пробутаха някаква измислена марка, която чувам за пръв път.




    Благодаря ви предварително за съдействието!



    * Една от програмите, които ползвам за анализ на компютъра си – PC Wizard 2007 - показва две противоречащи си неща:

    www.geocities.com/gnhbgbg/001.jpg

    Хем множителя бил заключен, хем тактовата честота се променя, когато го увелича чрез джъмперите (виж маркираното на горепосочената уеб страница), защо така? А защо има разлика между двете честоти обозначени като Throttle и Real Frequency?

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #2

    Re: Клокване на стария ми процесор

    значи какво мога да кажа - махни радиатораи кажи какво пише на процесора

    съмнява ме че или е бил пентиум 200 ммх , или е Пентиум 166MMX Overdrive ( използваше се за лаптопи и бе с отклчен множител и наистина се клокваше много добре
    Този резлутат е много добър бих казал - От 166 на 225. ТОва си е добър процент на тези процесори и бързодествието е скочило. Това със забавянето е заради клока
    просто не може да свари да насмогне на шината

    няма какво да счупиш - така че споко !

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Re: Клокване на стария ми процесор

    точно по времето на 166-200-233 имаше зверски глад за тези процесори, и поради високата цена на 233, за да не се загубят клиентите първо се говореше, но после се и доказа, че на пазара се пускат кадърни 233 като 200 (вероятно е имало и като 166). същата "традиция" се запази и малко по-късно с 333,366 и 400 селитата.

    иначе резултатът ти наистина е чудесен, още повече че говорим за стар и ползван процесор

    кажи какво точно е дъното, че ми стана любопитно. да видим джъмперите колко и как са.....

    за "счупването" обаче не съм много съгласен, защото тези процесорчета си топлят. може да не е като пресХотите, ама съм виждал изгорял от прегряване точно 166MMX

  5. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    21
    #4

    Re: Клокване на стария ми процесор

    Както вече писах процесорът ми няма радиатор, има само вентилатор. Проблемът е, че не зная как да го откача от него. Почти съм сигурен, че не може. Пробвах вече с дърпане и т.н. Преди това поогледах дали няма някакъв специален механизъм за прикряпане, но не открих. Може би единственото по-странно нещо е т.нар. "45 degree Index corner". Информация за него можете да намерите на: http://geocities.com/gnhbgbg/5dtx0100.pdf, page 13. Фактически това представлява една бяла точка, с която нищо по-специално не може да се прави. Мисля, че процесора и вентилатора са застопорени фабрично, тъй като на самия вентилатор пише Pentium.

    Този компютър навремето баща ми го купи от един негов приятел. Не вярвам той да го е излъгал за реалните му възможности. Няма ли някаква програма, която да показва какви са нормалните параметри на моя процесор? Тези програми, които имам показват на каква честота работи процесора в момента, т.е. след като е клокнат.

    А иначе, на вас това ви се струва много. Какво ще кажете да пробвам да кача множителя от 3.0 на 3.5? Не съм пробвал, защото ме е страх, че като превключа на пълния капацитет, който ми позволява дъното може да се скапи процесора. Вие какво мислите? Би било добре да мога да сменя вентилатора с по-мощен такъв + радиатор, но не би. Всъщност тези стари процесори със сокет 7 поддържат ли и радиатори или вървят само с вентилатори, какъвто е и моя случай? Ако това, което си мисля стане, то процесорът ще тръгне на честота от около 263 мегахерца, което би било с около 100 мегахерца повече от нормалното.

    Трябва ли да увелича напрежението (волтажа) при така увеличената честота на процесора? Някъде четох, че за да се увеличи стабилността на компютърната система би било добре волтажа да се увеличи с до 15 %.


    * Една от програмите, които ползвам за анализ на компютъра си – PC Wizard 2007 - показва две противоречащи си неща:

    www.geocities.com/gnhbgbg/001.jpg

    Хем множителя бил заключен, хем тактовата честота се променя, когато го увелича чрез джъмперите (виж маркираното на горепосочената уеб страница), защо така? А защо има разлика между двете честоти обозначени като Throttle и Real Frequency?

  6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #5

    Re: Клокване на стария ми процесор

    gnhbgbg, трябва сам да решиш какво искаш

    от една страна, цялата тази процедура е само в "името на спорта", защото и х10 да го пуснеш, все тая - няма да стане за нещо сериозно. от друга страна пък, с един такъв огромен страх се отнасяш към него, сякаш опазването е най-важното нещо на света.

    дали е добър резултат се замисли сам - преди време скоковете в честотите бяха по 13mhz (120->133), по 16mhz (150->166), което си беше МНОГО. така че ако е било толкова лесно да качваш по 100mhz производителите са щели да ги пуснат в продажба като hyper-high-end. след като работи на 225 - честито!

    ако искаш да го гониш на 266 - дерзай, но колкото повече го вдигаш - толкова повече му скъсяваш живота. и за разлика от сегашните нови процесори, които имат пред себе си доста живот, колкото и да ги клокваш, твоят е вече стар процесор и наистина след клока животът му може да се сведе до броени месеци

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Продавам стария си компютър
    От tadata във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 21-08-11, 16:53
  2. Задача 234 (стария роднина)
    От Key във форум Логически задачи
    Отговори: 14
    Последно: 25-04-05, 16:03
  3. клокване на Р166 - почти невъзможни резултати!?!
    От метъл Джума във форум Овърклок
    Отговори: 11
    Последно: 28-12-03, 02:56
  4. Нов живот за стария компютър
    От Bloody във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 07-09-03, 03:23
  5. Клокване на 2400+ ???
    От janko във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 6
    Последно: 29-05-03, 18:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе