Здравейте,
Надявам се да ми помогнете с мнения по моя казус с отопление на къща до София, без външна изолация (на този етап поне).
В къщата има локално парно (камина с водна риза + радиатори), която за съжаление не може да топли качествено цялата къща, много трудоемко е и не на последно място безобразно скъпо, при цената на дървата. Необходими са около 25 кубика *80лв грубо, или около 2000лв на сезон. Хубаво, ама за 2000лв. температурата в къщата не се вдига над 16 градуса
Инсталирах 2 климатика Gree в две от стаите, които са постоянно обитавани и засега резултатът е ОК - по около 50лв на климатик през студените месеци.
Сега планирам да се преместя в тази къща - има още 4 неотопляеми стаи (без климатици), 2 бани и коридори и търся различни варианти:
1. Ако сложа термопомпа въздух - вода има ли шанс да се топля през радиаторите на вече изградената система - идеята е термопомпата да действа постоянно, а в най-студените периоди да се подпомага от камината с водна риза, т.е. да работят паралелно и двете;
2. Предполагам, че ще се повиши ефекта, ако сложа водни конвектори вместо радиаторите, ама те са по 500лв единия и като сметна цялата сума и се чудя дали не е по-добре просто да сложа климатици.
Знам, че с подово отопление и нискотемпературна термопомпа е най-добре, ама всичко е ремонтирано и не ми се разбива грам.
В единия случай разхода с климатици ще ми излезе 4000лв (4 стаи*1000лв.за средна хубост Gree)
С термопомпа 6-7хил лв помпата и 7 конвектора по 500лв - около 10 000лв. , с допълнителните разходи, които неминуемо ще се появят около 12 000лв.
Та в крайна сметка въпросът е дали си струва да платя 3 пъти повече и да се занимавам с тези термопомпи, конвектори, монтажи или е по-добре да се мятам на климатиците?
Благодаря на всички отзовали се, надявам се на добронамерено отношение, като към лаик в тази сфера