Вързах си електромер на климатика. Сега ще превключвам от климатик на Смядовския радиатор да видим какво е това COP и има ли то почва в параметрите на климатиците.
Вързах си електромер на климатика. Сега ще превключвам от климатик на Смядовския радиатор да видим какво е това COP и има ли то почва в параметрите на климатиците.
Да ама следи температурата в стаята да е една и съща желателно да е 21 градуса.
Мене на 21 ми е студено - поддържам 24Първоначално публикувано от Julian
Следи и външната температура - и тя трябва да е една и съща за 2-та вида измервания. Същото се отнася и за относителната влажност на въздуха.Първоначално публикувано от Julian
ако примерно работи 2 часа климатика и веднага след това 2 часа радиатора и това се повтори няколко пъти според мен ще успее доста точно да хване СОР-а за рогата...
(дано радиатора има някаква изключвалка, когато достигне 24 градуса)
Yas,Първоначално публикувано от Yas
Това дето го казваш е толкова вярно, колкото идеята, че в Алианц ще ни вземат по 90лв догодина за гражданска
Този експеримент би трябва да се направи в различни денонощия, ако не и през 1 ден от двата дни.
Първо виж къде ще измерваш температурата на стаята, ако е близо до радиатора ... няма да са коректни резултатите. Но пък при криматика изстива по-бързо помещението /ако не го топлиш постоянно/.
А другия въпрос как ще намериш 2 еднакви дни? Ще затъмниш помещенията по цял ден, за да няма слънце и ще изереш сух ден за климатика ???
Няма да има голяма точност експеримента, но щом вече си навързал електромера - давай. ще е любопитно за всички.
В другата тема видях вече измерване на инверор за 17,5 часа изхарчил 7,8кв/ч ток. , което е средно 0,445кв/ч разход, не е зле.
Ами смядовеца докато загрее,ще мине половин час и повечеПървоначално публикувано от Yas
@Yas
Щото всички мнения тук водят до идеята за равни условия, което не можеш да постигнеш - ще имаш много сериозни разлики /като %/ дори в два последователни дни, да не говорим по-часове...
Затова и ти дадох примера с Алианц - някой дядо в Ямбол ~90лв, а аз в София - към 400, доколкото разбрах, но никой не ми го казва от телевизора, нали?
За да получиш сносни резултати с твоите методи - пробваш в 2 последователни години за целия сезон и се надяваш годинитие да си приличат - само тогава факторите се изчистват достатъчно!
ми нека го включи половин час преди началото на експеримента в съседната стая
и след края на експеримента да го изтъркаля пак в друга стая...
така става ли?
Е дааа, ама ако се прибера вкъщи при студ -10 кой ще го "изтъркаля" загрят???
това смяташ ли го също
"експеримент" може и да не, но поне може да се развенчае на практика митът на СОР-а на климите.
вярно е, че няма да е абсолютно точно, но нали се очаква разликата да е поне 2-3 ПЪТИ. така че ще добавим/извадим различията накрая. ок?
за Ечо!Първоначално публикувано от echo
Виж ся:
Примерно днес пуска климатика да му бачка от 12 до 14 часа и да му крепи 24 градуса...(това ясно ли е?)
От 14 до 16 часа пуска предварително загретия радиатор и го настройва да се изключва на 24 градуса (има разни терморелета - повечето са ментаци, но да пробва).
От 16 до 18 часа пак климата и т.н.
Ако иска може да намали интервала за работа на климата и смядовеца и увеличи броя на експериментите (може на следния ден да размени интервалите на работа, ако му се занимава де).
Така, че не ми разправяй, че трябват 2 еднакви зими (каквито няма)за такива "аритметики". Ако има достатъчно дълга редица от числа(записи) няма проблем да се направят съответните изводи. В някои от интервалите ествествено , че ще има промяна на условията, но има ли повече записи мисля, че грешката ще намалее.
Най-точно и лесно ще е с 2 ЕДНАКВИ помещения.
Това май е най-разумно.По-нататъшни хипотетични спорове са безсмислени.А и как ще затопли един Смядово(дори загрят) 20 кв за 5-10 минути?Първоначално публикувано от echo