Re: Що е то ОБЕЗСКРЕЖАВАНЕ и има ли то почва у нас?
напълно нормално е при температури под 0 градуса да включва в режим на обезскрежаване. Както стана на въпрос по-горе, микропроцесора съди дали да обезскрежава или не по температурата на външното тяло. Само дето при температура на въздуха 0 и под нулата, влажността е 0% - въздуха е абсолютно сух и няма какво да се налепва по питата.
Просто няма начин микропроцесора да разбере дали питата е с темп. -5, защото е заскрежена цялата и задръстена, въпреки че на вън е +2 градуса или си е наистина -5 градуса темп. на въздуха. Предполагам, че биха могли да слагат хигростати и разни други стати и влагомери, но тогава забравете за евтините климатици.
И още нещо, много важно - когато се цитира COP на дадена машина в режим на отопление, най-често не се взима предвид това, че на всеки 50 мин има 10 мин обезскрежаване, което реално изважда топлина от стаята за да стопли външното тяло ;)
Идеята на този метод е предположение за най-вероятно наличие на скреж.Може и да няма.Конкретно за твоя модел ми се струва че е така заложена логика.
Все пак не мога да бъда категоричен без да разполагам със севизната документация.
Но ако е така --Извини ме доста за неласкавите слова които ми идват наум по отношение на производителя
Благодаря и на двама Ви (@TazmaniaK и @badr) за бързия отговор :). Че Осаката не е върха на сладоледа ми е пределно ясно, но когато го купувах преди 3г. нямах знанията за климатиците (които имам сега благодарение на Вас и други участници във форума), а и цената все пак имаше значение :coolsmiley: То с много пари и баба знае какво да си купи ;)
За сега климатичето си работи добре (да чукам на дърво :)), доста по безшумен е от Hair-a на комшията, а и зимата до около -5 - -10 градуса си поддържа +20 в помещение 30кв.м. без проблем.
Благодарско още веднъж :Drinks:. Поне ще знам че не е дефект, а конструктивен недостатък.
Аз не бих го нарекъл конструктивен дефект, а по-скоро избор на по-малката от двете злини: по-добре да прави излишни обезскрежавания, отколкото да прави недостатъчни обезскрежавания и в крайна сметка да замръзва :Drinks:
Аз обаче го наричам конструктивен дефект.Спокойно може при -7 -8 и по ниски температури да не се позволи цикъл на разкрежаване
Цитат:
Първоначално публикувано от badr
Аз обаче го наричам конструктивен дефект.Спокойно може при -7 -8* и по ниски температури да не се позволи цикъл на разкрежаване
Съгласен съм с теб : производителя може да си направи математичен модел на процеса и само с измерването на температурата на външната пита, температурата на външния входящ въздушен поток и температурата на външния изходящ въздушен поток, да разбера че топлинното съпротивление е по-голямо от теоретично преснетнатото. Тогава и само тогава трябва да се стартира процес на обезскрежаване.
Цитат:
Първоначално публикувано от TazmaniaK
Просто няма начин микропроцесора да разбере дали питата е с темп. -5, защото е заскрежена цялата и задръстена, въпреки че на вън е +2 градуса или си е наистина -5 градуса темп. на въздуха.* Предполагам, че биха могли да слагат хигростати и разни други стати и влагомери, но тогава забравете за евтините климатици.
Смятам, че и проста система от кондензатори ще може да свърши доста добра работа
Цитат:
Първоначално публикувано от freelander
Смятам, че и проста система от кондензатори ще може да свърши доста добра работа
Не схващам какво имаш предвид :undecided:
За съжаление, каквито и датчици да накичим, без бъркане в software-то нищо не правим, а там за сега не можем да пипаме... :unk:
Цитат:
Първоначално публикувано от llll
За съжаление, каквито и датчици да накичим, без бъркане в software-то нищо не правим, а там за сега не можем да пипаме... :unk:
... някои не могат, други си играят с PIC контролерчетата и май успяват ;)
Цитат:
Първоначално публикувано от alexi_dobrev
... някои не могат, други си играят с PIC контролерчетата и май успяват ;)
Технически не е трудно, логиката ти ли ще я измислиш по- добре от производителя?
Цитат:
Първоначално публикувано от llll
Технически не е трудно, логиката ти ли ще я измислиш по- добре от производителя?
Защо не. Бих се пробвал на една система с три термометъра, обаче вече си имам Panasonic E12 и Panasonic PW9 и почти не виждам смисъл да им оправям почти перфектната система за размразяване. :yahoo:
Приятелски съвет бате Алекси.Дори на сън да не ти идва тая идея,ако климатика е инвертор
Цитат:
Защо не. Бих се пробвал на една система с три термометъра, обаче вече си имам Panasonic E12 и Panasonic PW9 и почти не виждам смисъл да им оправям почти перфектната система за размразяване.
А би ли споделил каква е температурата на изходящия поток на Панасониците, щото ми се струва че в това направление са далеч от перфектността!* ;) И ако наистина е така, може ли да се въздейства върху управлението на климатика за да стане ПО-ТОПЛЕЩ??? :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Съгласен съм с теб : производителя може да си направи математичен модел на процеса и само с измерването на температурата на външната пита, температурата на външния входящ въздушен поток и температурата на външния изходящ въздушен поток,* да разбера че топлинното съпротивление е по-голямо от теоретично преснетнатото. Тогава и само тогава трябва да се стартира процес на обезскрежаване.
О, ето че отново навлизаме в сухата теория. Аз като един Енженер с икономическо образование обръщам всичко в парички. Значи, при този вариант правиш 3 измервания и то само на външното тяло. После още 1-2 иззмервания на вътрешното. Това е О.К. - 4-5 сонди не струват кой знае колко пари. Ама колко по-скъп е един контролер с 4-5 аналогови входа сравнен с контролер с 1 аналогов вход (ако има само 1 сонда на вътрешното тяло)? Естествено, че може да бъде направен ПЕРФЕКТЕН климатик. Ама кой би дал примерно 5000 кинта за една девятка? Номера е да се постигне оптимален ефект с оптимални средства. Когато средствата са минимални - ефекта също е минимален.