Резултати от 1 до 10 от общо 10

ТНТМ - помощник при разскрежаването на климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    637
    #1

    ТНТМ - помощник при разскрежаването на климатик

    И така,отново ми се иска да поразчоплиме старата тема за работата на климатика при екстремно ниски температури...
    по този повод ми дойде следната идея:
    Както всички знаем, при ниски температури и висока влажност на въздуха, НЕ всеки климатик успява успешно да се размрази и както е писано в предишни теми, започва натрупване на лед по питата на външното тяло, като леда нараства прогресивно. След това е ясно: Кани с гореща вода и други подобни.
    В Практикер и други подобни вериги продават кабели , които служат за размразяване на улуци и подови отопления , с доста ниска консумация на енергия, горе-долу 10вата-1метър, те са непромокаеми на 100%. Електричество им се подава от единия край.
    Та идеята ми е следната: Купувам 6 метров кабел /60вата/, също така купувам един таймер/от тези със седмичната програма ,които издържат до 3 киловата-има ги в Метро и други/. Кабелът се прикрепя по питата на най-уязвимите за заледяване места, като края му завършва в оточника за конденза.
    Таймерът се закрепва при ел.захранването на външното тяло, свързва се с отопляемия кабел , като му се настройва да се включи примерно 2 пъти в денонощието за 1 час.
    По този начин , ми се струва почти невъзможно натрупването на лед по окабелените места, а и консумираната енергия от тази "самоделка" ще бъде смешно малка.
    Дайте си мнението и препоръките за да ги обсъдим и да се види какви са плюсовете и минусите на този мой "Проект"

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #2

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    Струва ми се, че излишно ще си усложниш живота с тези кабели и инсталации. Идеята не звучи лошо, но доколко тези кабели ще топлоотдават на открито и ще помагат за размразяването? После - лятно време няма ли само да пречат за ефективният топлообмен на питата?
    - При големи студове въздухът е сух и питата почти не се обледенява, проблема идва при температури близки до нулата (-5C...+5C примерно) и влажно, мъгливо време.
    - Ако климатика не се изключва, а се оставя да топли с ниска настройка на температурата, примерно +18C в случаите когато в помещението няма хора - той успява да се саморазмразява. Но ползване от типа - влизаш си у дома, надуваш го на +30С, после излизаш и го изключваш - така наистина може и да не се справя с натрупаният лед.

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    637
    #3

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    В предишната голяма тема касаеща размразяването, беше описано следното:
    При влажно и студено време, при много от климатиците,в долната част на питата на външното тяло от размразяването оставало малко неразмразен лед , който след всеки цикъл на размразяване , започвал да се качва все по нагоре и след време се превръщал в стъклен блок който не може да се размрази от климатика.След това се налагало спешно спиране на климатика и обливане с топла вода..... споменаваше се дори и за счупени витла и перки
    Досега не ми се е случвало подобно преживяване, ама затова и пуснах тази тема.... моите климатици имат сносна размръзяваща функция , но още не са подлагани на люта зима, тази година е много топло и ме е яд че не можах да пробвам климатиците на екстремни условия

    p.s. И аз не го правя този номер който си описал за спирането и пускането като се пребереш, климите ми са пуснати от преди зимата и стоят на 20 градуса денонощно от месеци насам

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #4

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    Моето външно тяло е на южна, слънчева тераса и това също спомага за размразяването. Но наистина се е случвало, макар и не много често отворите за изтичане на водата да замръзнат и постепенно в дъното да се натрупва лед. Това е вероятно да се случва след влажно време с по-голямо натрупване на конденз и последвало сериозно застудяване. Тогава кофата с гореща вода и канчето оправят нещата за 1-2 минути. Не ми се е случвало по-често от 3-4 пъти на зима да го правя. И никога не се е стигало до блокиране на перката. Тялото е вдигнато на високо и често поглеждам отворите. Ако има висулки лед на мястото на отворите и с времето се увеличават - гореща вода и това е.

  6. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #5

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    Първо, при много студено време, въздуха е сух. Най-високата влажност и съответно най-тежкия режим за работа на климите е 0+-3 градуса.

    Второ, това с електронагревателния кабел го имаше навремето фабрично изпълнение при SAMSUNG - така наречения "нискотемпературен климатик". Освен това, някои агенти все още предлагат "нискотемпературен кит" който представлява точно такъв кабел насукан на дъното на климатика. Разликата е в управлението. Различните корифеи в областта го правят по различен начин. Например на някои "нискотемпературни" мицубишита им слагат по едно це-ка ключе на вътрешното тяло и те инструктират да дебнеш климатика дали не е заскрежил и да си цъкаш нагревателчето.

    Има само още едно малко уточнение - тези нагреватели са с малко по-голяма мощност - около 300-500 вата.

    Моето лично мнение е, че като ще ползваш печка, по-добре да си грееш стаята с нея, отколкото да си грееш първо външното тяло на климатика, после стаята.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #6

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    Е гати климатиците щом им трябват реотани, не мога да поврярвам, че съществува такава глупост като реотан за външно тяло

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    637
    #7

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    Целта на "самоделката" е в това, че тези кабели , които аз разглеждах не бяха 300-500 вата , а 10 вата на метър. Иначе всичко се обезмисля. Кабелите бяха дебели около 6 мм. и като им се подаде напрежение се затопляха дотолкова , че не може да се държат с ръка. Скъпички са, но изглеждаха доста "фирмени" и качествени. Относно це-ка ключето, ми се струва че не е много добра идея, при положение , че може да се "автоматизира" донякъде.
    blue1, на тебе ще ти кажа, че във форума имаше доста мнения на хора чийто клими не се справят съвсем успешно с размръзяването на питата и особено на оточника за конденза /щуцера/, като стане студено. А това е вариянт, при който щуцера може да си седи на мястото и да отвежда конденза по тръбичка , където трябва. Повечето монтажници не поставят щуцера , защото е с малък диаметър и точно там замръзва. Не знам какъв ти е климатика и дали имаш опит в това отношение , но не ти пожелавам да ходиш с кана с гореща вода да поливаш тук и там за да се размрази. Моите климатици са доста сносни при разскрежаването и засега нямам проблеми с това нещо, но темата е за да помогнем на хората които имат този проблем.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #8

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    Ако са монтирани както трябва щуцерите и климата е нивелирана правилно, никога не замръзва. От 10 години имам климатици никога не са замръзвали и всичките са втора ръка и до един са отводнени в канализацията, в смисъл не течът по главите на хората. Не мога да си представя че някой ще проектира климатик и ще допусне че трябва да му се помага да се размрази, освен ако не говорим за ментетата който продават в България. До службата ми има едно чейндж бюро в което от години има един Дайкин с вътрешно тяло като кутия и имитация на дърво а на външното тенекията му е изгнила обаче работи и не замръзва а е на 20 години машина.

  11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #9

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    @rsvr,
    1) как реши, че точно 60Вт ще свършат работа? С 30Вт няма ли да е по-икономично?
    2) тези кабели, за които говориш, не се продават на метър ! Това са нагреватели за подово/стенно отопление и се продават комплект, напр. 500, 750, 1000 и т.н. Вата.
    3) а пък това:
    Цитат Първоначално публикувано от rsvr
    ... Моите климатици са доста сносни при разскрежаването и засега нямам проблеми с това нещо, но темата е за да помогнем на хората които имат този проблем.
    направо ме уби . Може следващата тема да я пуснеш такава: "Дайте да видим сега как се лющят люти каки. Моята в момента е сносна, ама гледам, че не всеки има тая възможност, та затова да си почешем езиците как да им помогнем!

  12. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    637
    #10

    Re: /ТНТМ/Помощник при размразяването на климатика

    ....ами ходи в практикер да ги видиш , има ги в разновидности както следва:
    20 вата-2 метра
    30 вата-3 метра и т.н. до двадесетина метра..... ако не се лъжа се немски или нещо скандинавско евентуално
    Кабелите ги пишат, че са основно предназначени за размразяване на улуци, но ставали и за подово отопление.
    Естествено, не съм сигурен ,че ще ми стигнат 6 метра ,но и затова пускам темата, за да се изкаже някой ,който е правил подобно нещо и да каже колко метра са достатъчни за да се окабели уязвимото място на питата.

    За последната ти забележка, не мога да я разбера какво му е чудното?? Климатиците ми са нови и работят добре, в предишната тема за касаеща размразяването, имаше доста хора които се бореха с подобни проблеми, то е ясно че не може да се направи климатик, който да работи и при -70, ама защо да не направим опит за някакво подобрение....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. смартфон с гласов помощник?
    От wizli във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 2
    Последно: 11-02-13, 19:47
  2. Отговори: 0
    Последно: 26-12-10, 09:45
  3. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21
  4. Отговори: 10
    Последно: 17-01-08, 01:34
  5. Автомобилни климатици - ТНТМ
    От freelander във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 10
    Последно: 05-07-06, 16:39

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе