И така,отново ми се иска да поразчоплиме старата тема за работата на климатика при екстремно ниски температури...
по този повод ми дойде следната идея:
Както всички знаем, при ниски температури и висока влажност на въздуха, НЕ всеки климатик успява успешно да се размрази и както е писано в предишни теми, започва натрупване на лед по питата на външното тяло, като леда нараства прогресивно. След това е ясно: Кани с гореща вода и други подобни.
В Практикер и други подобни вериги продават кабели , които служат за размразяване на улуци и подови отопления , с доста ниска консумация на енергия, горе-долу 10вата-1метър, те са непромокаеми на 100%. Електричество им се подава от единия край.
Та идеята ми е следната: Купувам 6 метров кабел /60вата/, също така купувам един таймер/от тези със седмичната програма ,които издържат до 3 киловата-има ги в Метро и други/. Кабелът се прикрепя по питата на най-уязвимите за заледяване места, като края му завършва в оточника за конденза.
Таймерът се закрепва при ел.захранването на външното тяло, свързва се с отопляемия кабел , като му се настройва да се включи примерно 2 пъти в денонощието за 1 час.
По този начин , ми се струва почти невъзможно натрупването на лед по окабелените места, а и консумираната енергия от тази "самоделка" ще бъде смешно малка.
Дайте си мнението и препоръките за да ги обсъдим и да се види какви са плюсовете и минусите на този мой "Проект"