Параметри, съотношения и други
Четох, но така и не видях никъде едно стегнато и ясно обяснение за параметрите, чрез които мога да се изчисли климатик с какви характеристики да се закупи за определено помещение :help
Затова ще се опитам да задам въпросите си направо, с надеждата именно за :help
Първо, не разбирам какво означават тези 9-ки, 24-ки. На прима виста включвам, че това е съкратено от BTU, съответно 9 000, 24 000.
След това, какво е отношението между квадратура-кубатура и тези -ци, -ки. Ама казано с цифри.
После, номиналната мощност е много важна величина, ок - но каква е връзката й с отопляемата площ. В цифри.
СОР-а е също важен, но не трябва да е самоцел. В този смисъл (извинете за може би глупавия въпрос, но) кое е по-важно при избора: отопляемата мощност или СОР-а.
За разхода на ел. енергия няма да питам, защото доколкото прочетох всички съвременни инвертор клими над 1500 пари са клас А и осигуряват някаква икономия.
Още, има ли някакви стандарти при избора на точното място за монтаж на вътрешното тяло - доколкото съм запознат обикновено е над прозорец.
За шумовите показатели също разбирам, че е добре да се движат в границите 22-30, ако искам да не се дразня.
А виж от ментетата май няма спасение, и все пак - на кои марки (които са в момента на пазара) може да се разчита, че са произведени в читава държава (не Китай, Малайзия). За момента гравитирам около Daikin, Hitachi & Fujitsu, а Toshiba нещо ме разколеба след някои инфо (но не е отпаднала от списъка, де :)) Прочее, преди години имах много добри наблюдения върху Sharp, но сега не знам какво става с тази марка - читава ли е или?
Изборът на доставчик/монтаж май е друга тема, затова ще разчитам на по-големите имена.
Предварително благодаря на всички отзовали се на поста ми :)
П.С. Мога да попитам и за конкретните стаи (в кв.м.), които ще отоплявам/охлаждам: 25 дневна, 12 спалня и 3 коридор. Нов апартамент с всички изолации, южно изложение
П.С. И какво ще кажете за тези пояснения и цени за монтажа:
http://klimatici.com/shipping.php
Re: Параметри, съотношения и други
за да се изчисли климатик , първо трябва да се сметнат топлозагубите/топлопритоците за температурния диапазон в който мислиш да го използваш . после въз основа на получения резултат и отчитайки намаляването на мощността при работа на климатика при екстремни температури си избираш някакъв който да покрива нужните параметри . например - помещението при -15гр губи 3kW , нужния ти климатик ще трябва да отдава 6kW рекламирана мощност. защото тази мощност е дадена при +8гр а реалната при -15гр. ще е на около 50-60% от рекламираната . освен това тези топлозагуби/топлопритоци не зависят само от площа на помещението. зависят най вече от типа на стените и изолацията , големина и вид на прозорци , изложение , обдухване , съседни помещения , брой хора, уреди в помещението и куп други неща . така , че за еднакви по площ помещения могат да варират в пъти. затова модерните сметки W*m3 са си чиста проба метод на налучкването.
Това ми прилича на принципа тука има-тука нема ...
Четох за тези фактори, които доста изчерпателно си посочил, но някак си не ми се вярва в някакви 20-25 квадрата жилищна площ числото на хората перманентно да бъде примерно 7-8 души, нали? Или пък хола ти да е пълен с фризери и компютри ...
Все пак трябва да има някакви що-годе нормални стандарти, по които поне приблизително да се изчислява.
Точно от това искам да се предпазя - да не попадна на някой "специалист", който накрая ще ми сметне едно към гьотере и ще ме "преоразмери", т.е. набута с пачката :2guns:
най-съществения фактор в тези сметки са стените, прозорците , изложението, обдухването и съседните помещения . хайде за другите работи могат да се приемат някакви средни параметри. вероятността да ти го сметнат едно към гьотере е 99.9999999999999 %. просто сметките отнемат доста време , а никой не е склонен да го плати :) също , ако мислиш да се отопляваш с климата до -15-20 , и се оразмери за такива температури ,нема начин да не е преоразмерен за нормалните . все пак такива температури са рядкост и в повечето време климатика ще работи с по-голяма мощност , при по-ниски топлозагуби. в такъв случай човек трябва да избира между душевен или финансов дискомфорт :)
Цитат:
Първоначално публикувано от perlo
Това ми прилича на принципа тука има-тука нема ...
Четох за тези фактори, които доста изчерпателно си посочил, но някак си не ми се вярва в някакви 20-25 квадрата жилищна площ числото на хората перманентно да бъде примерно 7-8 души, нали? Или пък хола ти да е пълен с фризери и компютри ...
Все пак трябва да има някакви що-годе нормални стандарти, по които поне приблизително да се изчислява.
Точно от това искам да се предпазя - да не попадна на някой "специалист", който накрая ще ми сметне едно към гьотере и ще ме "преоразмери", т.е. набута с пачката :2guns:
По добре да те"преоразмери" за да си сигурен че ще ти върши работа иначе по принцип има таблица по която се изчисляват необходимите киловати за отопление-охлаждане и спрямо получения резултат и техническата спецификация на даден модел се избира мощноста на климатика колкото до марката - японско много трудно ще намериш и цените са безбожни разумен вариан според мен са Фуджи Фуджицу и Тошиба
Цитат:
Първоначално публикувано от lavsho
По добре да те"преоразмери" за да си сигурен че ще ти върши работа иначе по принцип има таблица по която се изчисляват необходимите киловати за отопление-охлаждане и спрямо получения резултат и техническата спецификация на даден модел се избира мощноста на климатика колкото до марката - японско много трудно ще намериш и цените са безбожни разумен вариан според мен са Фуджи Фуджицу и Тошиба
Да беше си преоразмерил и поста с някоя точка,запетая! :RTFM:
Много рядко падат температурите под -7 градуса или ако паднат е рядкос,ще си помогнеш с духалка,вземи някакви средни параметри.КЛИМАТИКА е за пролета,есента и лятото.
Аз пък винаги съм си мислил, че колкото и да има ограничения в температурния диапазон за ползването на климатиците, все пак до минус 20 трябва да издържат ...
В офиса например съм с една малка Midea MSF6-09HR, доколкото се ориентирам това е 9-ка, и с него бичих безпроблемно в студените дни през декември (до минус 15-18 градуса), а лятото също се охлаждах ефективно (до плюс 35-38 градуса).
Помещението е приблизително 28-29 куб.м. - вътрешно, но с доста голям прозорец и мнооо калпава алуминиева дограма, тип 80-те.
Е, колко обаче и сметката за ток не зная.
Така че не знам какво да си мисля за марковите и немарковите машини ...
Излиза, че човек може да се оправи и с куче марките!
Цитат:
Първоначално публикувано от miry
КЛИМАТИКА е за пролета,есента и лятото.
Защо климатика да не е за зимата? Пролетта и есента може въобще да не ти трябва климатик. Аз моите съм ги взел главно за лятото и за зимата.
Иначе по въпроса на perlo. За някаква приблизителна сметка можеш да ползваш нормата 50-80W на куб.м.
Relute
Не е за зимата защото ти трябват около 80 вата на кубик а през зимата номиналната мощнос на климатика пада над 50 % и се губи ефективноста на климатика,а ко пуснеш духалка ще си по ефтино.
абе как ги изчислявате тези ватове за кубик ? че за 9 години учене по тази специалност , така и не разбрах !!!
Цитат:
Първоначално публикувано от peshooo
абе как ги изчислявате тези ватове за кубик ? че за 9 години учене по тази специалност , така и не разбрах !!!
SORI
Говоря по принцип за елементарни неща,просто се опитвам да обесня,че един климатик не отделя постояно едно и същто количество топлина,а количеството топлина зависи от външната температура.При -15 градуса реялно почти едва покрива топло загубите.
Цитат:
Първоначално публикувано от miry
SORI
Говоря по принцип за елементарни неща,просто се опитвам да обесня,че един климатик не отделя постояно едно и същто количество топлина,а количеството топлина зависи от външната температура.При -15 градуса реялно почти едва покрива топло загубите.
прочети пост №2 . там съм го написал достатъчно ясно . а сметките ват за кубик са смешни . нека сравним две помещения с еднаква кубатура
1 . стая на 8-мия етаж със северно/северозападно изложение , две външни панелени стени , огромни прозорци от соц времето и съседи със спряно парно .
2. стая на първите етажи ( защитена от ветровете ) южно изложение , тухлени стени с двойна изолзция , 1 външна стена , pvc дограма с 3-ен стъклопакет к-стъкло и отопляеми съседни помещения .
и двата типа са достатъчно често срещан сценарий . след като са с еднаква кубатура значи ли , че са и с еднакви топлозагуби ??? ако някой успее да го докаже е за нобелова награда .
peshooo,какво предлагаш.Как ние обикновенните потребители на тази техника да се ориентираме в тази лудница?
Цитат:
Първоначално публикувано от KonanVarvarina
peshooo,какво предлагаш.Как ние обикновенните потребители на тази техника да се ориентираме в тази лудница?
А защо му е да се ориентира в детайлите и да знае как да си изчисли необходимата мощност? Не е ли достатъчно да се обърне към специалистите, които да огледат в детайли нещата, да направят необходимите сметки и да му кажат: "В твоя случай трябва климатик с еди каква си мощност". И да го оставят да си избере марката и модела, ако реши да не се доверява на тях. Не може да сме пенкилери.