Четох, но така и не видях никъде едно стегнато и ясно обяснение за параметрите, чрез които мога да се изчисли климатик с какви характеристики да се закупи за определено помещение
Затова ще се опитам да задам въпросите си направо, с надеждата именно за
Първо, не разбирам какво означават тези 9-ки, 24-ки. На прима виста включвам, че това е съкратено от BTU, съответно 9 000, 24 000.
След това, какво е отношението между квадратура-кубатура и тези -ци, -ки. Ама казано с цифри.
После, номиналната мощност е много важна величина, ок - но каква е връзката й с отопляемата площ. В цифри.
СОР-а е също важен, но не трябва да е самоцел. В този смисъл (извинете за може би глупавия въпрос, но) кое е по-важно при избора: отопляемата мощност или СОР-а.
За разхода на ел. енергия няма да питам, защото доколкото прочетох всички съвременни инвертор клими над 1500 пари са клас А и осигуряват някаква икономия.
Още, има ли някакви стандарти при избора на точното място за монтаж на вътрешното тяло - доколкото съм запознат обикновено е над прозорец.
За шумовите показатели също разбирам, че е добре да се движат в границите 22-30, ако искам да не се дразня.
А виж от ментетата май няма спасение, и все пак - на кои марки (които са в момента на пазара) може да се разчита, че са произведени в читава държава (не Китай, Малайзия). За момента гравитирам около Daikin, Hitachi & Fujitsu, а Toshiba нещо ме разколеба след някои инфо (но не е отпаднала от списъка, де Прочее, преди години имах много добри наблюдения върху Sharp, но сега не знам какво става с тази марка - читава ли е или?
Изборът на доставчик/монтаж май е друга тема, затова ще разчитам на по-големите имена.
Предварително благодаря на всички отзовали се на поста ми
П.С. Мога да попитам и за конкретните стаи (в кв.м.), които ще отоплявам/охлаждам: 25 дневна, 12 спалня и 3 коридор. Нов апартамент с всички изолации, южно изложение
П.С. И какво ще кажете за тези пояснения и цени за монтажа:
http://klimatici.com/shipping.php