Отговор: High COP ... Low COP
Цитат:
Първоначално публикувано от
edi1
1. Oтносно стр.2 долу:
LULEÅ 1,3°C. Årligt energibehov 28000 kWh
Tabellen visar årsvärmefaktorn i COP
Оказва се, че COP е около 2 в реални условия на топ нордик моделите при средна външна температура 1,3°C. Не ми се мисли какъв е COP на нашите low cost модели при подобни средни температури за декември-февруари придружени с мъгли....
2. Сигурен ли си, че това е норвежки SP тест... на мен ми прилича на шведска рекламна брошура на LG ;)
Просто теста го свалих от сайта на норвежкия вносител на LG, затова са добавките за машината им.Иначе го има и на сайтовете на другите вносители за Норвегия на тестваните машини.Има и други тестове, по-скоро оформени по различен начин - http://www.forbrukerradet.no/annet/t...ts=141e0cd4025 това е на сайта на вносителя на МЕ , но нещата са сходни.Иначе теста наистина си го правят шведите, но данните са валидни за всички по-горни страни - http://www.energimyndigheten.se/ .
Гледайки тестовете ми се струва, че при температури около -10°C в реални условия с масово използваните климатици имаме почти нулева икономия на ток?
По тази причина се гледат средномесечните температури за дадено населено място, а при 100% желание за отопление с климатик се гледат и максималните ниски зимни температури измерени зимата за този регион.
Е, тези данни за при 100% натоварване на компресора, при по-ниско натоварване нещата са по-добре.Но чудеса не могат да се очакват, като стане студено.
На втория линк има измервания при два вида натоварвания (за 15400 kWh и 28000 kWh), няма голяма разлика в COP.
Т.е. при -10°C да не си ги мерим във форума, ами да пускаме духалките :Drinks:
е ,зависи от машината но тия модерните 12ки с по 20 кила външно и коп 3.5 при +7 определено трябва да се изключат към -10 дори и да топлят
Тези никой не ги тества ,че кой знае какво ще се получи.:))
КОП или коефициент на представяне, не е мерна единица, а е отношение между две стойности... Едната стойност е консумираната електроенергия във киловати, другата е отдаваната или усвоената енергия от околната среда, пак в киловати, тук прочетете за "ентропията на веществата" и ще разберете, че един литър вода или фреон може да поеме само дадени киловати..
КОП не е константа, понеже варира във високи граници, и има много зависимости, някои от тях са...
Околна температура, по-ниска температура по-лош КОП.
Задръстен топлообменик.. влошен топлообмен лош коп.
Лошо разработен, задрал или износен компресор...
Компресора е сърцето на системата така да се каже..
Той преобразува електричеството в механична работа чрез електродвигател, колкото е по-съвършен този двигател толкова по-малко консумира.
Задръжки във помпената част, колкото по-съвършена механика, толкова по-малко механична загуба, и по-лош КОП.
Повечето,които ги продават са с малък топлообменик със гаден консумиращ енергия ниско производителен компресор, и при -10 вече издишат...
вече не съм сигурен дали е правилната тема, ама тук ще го плясна...
хубав линк : полеви тестове на минисплитове в щатите.
изводите : CARB observed overall COPs ranging from 1.1 to 2.3
None of the ASHPs monitored would have providedoperating cost savings over an efficient natural gas heating system. //знаем ги американците как са надупчили за газ , и през мивките тече не могат да го спрат.
весело е за четене или поне да се прехвърли за обща култура, а и е ново август 2015-та. тествано е на хубави минусови температури с актуални клими на мицубиши и фуджицу.
има скорости на перките, положение на клапи какво влияние оказват...
линк към пдф от сайта че иска рег, но е хубав обзор.
https://drive.google.com/file/d/1Ly8...ew?usp=sharing
и самото проучване
http://apps1.eere.energy.gov/buildings/publications/pdfs/building_america/inverter-driven-heat-pumps-cold.pdf
Някой има ли идея по какъв алгоритъм изчисляват SCOP. Разгледах eurovent и не ми стана по ясно. Следните примери ми се набиват на очи.
LG D12RN SCOP 4.6, +7°С COP 4.1, -10°С COP 2.79; -8°С COP 3.08;
Fujitsu 12LUC SCOP 4.0, +7°С COP 4.3, -15°С COP 2.43; -7°С COP 2.64;
Panasonic 12QKE SCOP 4.8, +7°С COP 4.74, -15°С COP 2.33; -10°С COP 2.58;
И за какво ти е този SCOP?
Дам, колкото е по-голям SCOP, толкова е по-скопен софтуерно климатика. При избора гледайте само COP. Това е реалния показател за икономичност и е пряко обвързан с качеството на изработка и вложените материали.
Sent from my phone.
Това си е много реален показател. Показва цялостен СОР , включително при по малки натоварвания, например сега през лятото, когато климатиците са на охлаждане работят на много ниска мощност, от порядъка на 160 вата, след дълга работа разбира се и темпериране на стаята. Това прави доста висок ЕЕR от порядъка на 7,8,9 на добрите климатици. Същото е през преходните сезони , климатика много рядко работи на номинал , а повече на минимум където СОР е около 5 и повече. Данните в юровент са на максимал без стойността при 7 градуса.