Може ли някой да ми разясни на практика разликата? Ако турбината е с AC мотор, нали пак работи на различни степени? Има ли разлика в шума или къде точно е разликата?
Може ли някой да ми разясни на практика разликата? Ако турбината е с AC мотор, нали пак работи на различни степени? Има ли разлика в шума или къде точно е разликата?
Конвенционалните или инверторни климатици с АС мотор на вътрешният вентилатор при повечето модели имат ли скорост която да се води супер ниска - нямат.
Диапазона за регулиране на оборотите при AC моторите е ограничен, а също колкото са по-ниски оборотите толкова и ефективността на мотора е по-малка, за разлика от DC моторите. Инверторните климатици почти през цялото време работят на ниски натоварвания, ако са правилно подбрани като мощност за помещението.
В общи линии заради това ги ползват DC моторите, като имат и други предимства свързани с натоварването, но при турбината на климатиците кой знае какво натоварване няма.
Много странно.
В Тошиба инверторите от нисък и среден клас (Авант и Сузуми) се влага AC мотор на вътрешното тяло модел AFN-220-20-4D. Води се "AC motor with 145° thermo fuse". Т.е. е 220 V, 20 W, 4D не знам какво значи в случая с термо защита на 145°C. И тези климатици имат дадени в сервизните 3 степени на шум (low/med/high), на дистанционното има настройка за 5 степени, а по сервизно имат общо 8 скорости на вентилатора (примерно 500, 760, 850, 870, 960, 1040, 1170, 1210 rpm). Значи и AC мотор може да има много скорости на въртене.
Toshiba RAS-10SKVP2-E - Super Daiseikai 6
Мотор модел MF-340-30-3, DC310V, 30W - 6-ст ръчно задавани скорости на вътрешният вентилатор от дистанционното, 15-сет скорости в автоматичен режим, диапазон на промяна 500-1430 rpm.
В случая за скоростите най-ниските са еднакви, като плюс остава по-високата ефективност при ниски обороти на DC трифазните мотори с постоянен магнит.
Значи климатик с AC мотор няма да е по-шумен от климатик с DC мотор?
Висока, висока... колко да е висока тая ефективност. DC-то 30w, а AC-то 20w.Първоначално публикувано от valen1
Дидо, не се втелявай за някакво моторче... Гледай комплексните показатели на машината.
В зависимост от мотора и производителя AC моторите имат средна производителност 60%, а DC моторите 95%. Инверторният климатик има 3 мотора работещи предимно на ниски обороти: 5W от вътрешното тяло + 10W от външното тяло + 55W от компресора и ето на събраха се 70W на час х 24 часа х 30 дена = 50kW х 0,18 лв. = 9 лв. загуби на месец от ниска ефективност на моторите, ако не са DC и климатика работи без да се изключва.
За шума по принцип дават DC моторите да са по-безшумни. Мотора на вътрешното тяло на климатика ми е AC и правя сравнение при първоначално тръгване има звук от наемане, който го няма при DC моторите.