Кое определя кога да се прави дефрост?
Чудя се как климатизатора взема решение да се размразява. Температурен датчик на външното тяло ясно но само с него едва ли.
Питам защото моето GC35 сега в студовете се размразява ненужно често - през 2-2.5 часа за по 10 минути. Питата обаче не е обскрежена, количеството вода което изкапва е минимално. Та се чудя има ли начин да го накарам да прави по рядко дефрост?
Re:Кое определя кога да се прави дефрост?
Няма начин, пък и 2 часа и половина не са много чест дефрост.Ако видиш по другите теми за какви периоди на ненужен дефрост става дума............
Цитат:
Първоначално публикувано от milenjs
Та се чудя има ли начин да го накарам да прави по рядко дефрост?
Разбира се че има. Намали с 1-2 градуса зададената вътрешна температура и ще видиш, че дефроста става по-нарядко. Просто преценяваш кое ти е по-некомфортно - тази температура или спадането с 5 гр. за 10 мин. по време на дефрост.
Не мога да си позволя по-ниска температура вътре - с малко бебе сме. Оставил съм го на 23гр., потдържа ми 21.5-22 гр. в помещението. По време на 10-те минути за дефрост вътрешната температура спада с 0.5-0.8 градуса но за жената е повод за паника че ще изстине малката. Това спадане с 5 гр. вероятно е правописна грешка на колегата, не вярвам да има помещение което да изстина за 10 мин. с толкова.
Идеята ми беше че в този сух студ дефроста е безсмислен ама климатизатора не може да го разбере ;) Та се чудех дали не мога да го забраня или забавя с подходящо вмешателство по датчиците, затова търся и алгоритъма за започване на дефрост...
изключвай го от напрежението през час и така ще се изтрие показанието на таймера за времето, което е работил, тъй като при първия дефрост обикновено фактора време обикновено е по-голям, отколкото след първия и т.н. дефрости
друг вариант е да се опиташ да поддържаш по-висока от измерената температура на външния топлообменник, което означава да сложиш микронагревател около температурния датчик на външния топлообменник, който да включваш в такива периоди на "недоволство" и да изключваш в периоди на нужда от нормален дефрост
и все пак трябва да знаеш, че този модел е шампион по пукнати топлообменници от натрупан лед в тавата и че подобни експерименти може да са скъпи ремонти в последствие...
тази марка, която първа разреши на своите клиенти да "бърникат" в параметрите на климатика и в същото време го направи достатъчно устойчив на такива интервенции ще избие рибата от продажби в България, но още всички се мислят за много велики
Това с изключване от мрежата май не ми върши работа, едно че контакта е малко трудно достъпен, второ че понякога с изключване и последващо включване решава че първо ще се разскрежи ;)
Мислех си точно за манипулация на някой от датчиците. Сега разгледах сервизното описание - на външното тяло има 4 теrmistora - двата ясни - темп. на въздуха, темп за дефрост. Другите два - discharge и fin temp. thermistor каква им е ролята?
Ако определящ е термистора за дефрост и е с положителен темп. коефицент работата лесна - добавям един резистор последователно и с едно ключе в паралел на него и при такива ситуации го включвам. Гледам че е и на достъпно място - до крановете които пък ми са до терасата.
Обледяването не ме притеснява - тялото е на достъпно място а и втора зима от както го ползвам не съм видял да е събирало кой знае колко лед в тавата.
P.S. Сега видях и графиката на термистора за дефрост - NTC е но доста нелинейна. Нямам идея при каква стойност се задейства цикъла на дефрост, ще пробвам да го измеря което ще ми е малко трудно, или пък ще му шибна едни 50к в паралели да видим как ще дефроства. Лошо че днес взе да се стопля (за пробата деІ
Цитат:
Първоначално публикувано от climamarket
тази марка, която първа разреши на своите клиенти да "бърникат" в параметрите на климатика и в същото време го направи достатъчно устойчив на такива интервенции ще избие рибата от продажби в България, но още всички се мислят за много велики
Това е много лесно и евтино за производителя.Просто ще предвиди няколко(например три ) алгоритъма на работа в режим отопление -за умерен климат, са субумерен за субполярен и дефроста на отделните алгоритми и оборотите/производителността да е събразена с тези климатични пояси.По този начин потребителя ще може сам да избира алгоритъма на работа подходящ за неговия географски район и климатични условия.Според мен дефрост на по-малко от 2 часа и 30 минути е пълна глупост, но съм уверен че до 10 години от днешна дата с бурно навлизащият в живота ни интернет ще започнат да прозвеждат "умни" климатици които чрез връзка с интернет ще "знаят" във всеки един момент какво е времето в мястото в което са инсталирани и ще "нагаждат" работата и алгоритъма си на работа според подадените им данни за времето в района. не бих се учудил ако се появи алгоритъм при климатиците както при автомобилите(които се нагажда към начина на шофиране и темперамента на водача) който събира данни след монтажа за климатичните условия и времето и се "самообучава" как да работи най-ефективно.
И двете хипотези са възможни.
Хубаво ровиш у климатика, ама то не е баш така работата. Външния датчик не определя кога, а колко време да размразява климатика. Има климатици които нямат външен датчик . Колко често размразява определя по скоро вътрешния датчик за температура на топлообменника, чиято манипулация би ти създала доста главоболия и би объркала тотално работата на климатика, при което честото размразяване би ти се сторило " бял кахър" :) Един вид когато температурата на фреона не е достатъчно висока, или трудно се достига нужната температура на топлообменника, климатика отчита че е замръзнал но причината може и да е друга,студено време както в твоя случаи, задръстен външен топлообменник, повреда...
Тъкмо се зарадвах...явно няма да го ровя. Аз си знам какво е решението - още един (този път ще пробвам 100В машина) и без това е голямо помощението (~90м3) та като дефроства в студовете единия другия да компенсира с по-висока мощност в този момент. Стига да не се синхронизират и да почиват заедно :)
"и без това е голямо помещението (~90м3) "
Още една причина да размразява често.
Днес по думите на главния наблюдаващ - жената че е закотвена с бебока цял ден е размразил един път за 12 часа - от 5.30 до 17.30ч. Сутринта беше минус 4-5, през деня стигна до 2-3гр. Явно няколко градуса (5-6) нагоре и дефроста става друга бира...
Е ви си купихте климатик и телевизора май стана излишен а? Гледате климатика. Жената хвърчи да гледа ту бебето ту климатика дали размразява . Като се прибереш пък сте на смени. :) Много ясно, когато е по топло по лесно достига необходимите температури, през датчиците за температура информацията се пресмята и решава че няма причина да размразява машинката. И довечера да не го изтървете ей.... :D
Цитат:
Първоначално публикувано от climamarket
изключвай го от напрежението през час и така ще се изтрие показанието на таймера за времето, което е работил, тъй като при първия дефрост обикновено фактора време обикновено е по-голям, отколкото след първия и т.н. дефрости
друг вариант е да се опиташ да поддържаш по-висока от измерената температура на външния топлообменник, което означава да сложиш микронагревател около температурния датчик на външния топлообменник, който да включваш в такива периоди на "недоволство" и да изключваш в периоди на нужда от нормален дефрост
и все пак трябва да знаеш, че този модел е шампион по пукнати топлообменници от натрупан лед в тавата и че подобни експерименти може да са скъпи ремонти в последствие...
Е това е сигурен начин да се сдобие с леден блок...:)