Да се изключва ли климатик (не е инверторен) вечерно време през зимата ?
Имам огромен спор с шефа си в офиса!
Според него нашият климатик Haier 10-ка (не е инверторен) трябва да се изгася вечерно време за икономия :RTFM: Аз мисля,че не трябва да се гаси..оставям го на 16 цяла вечер и сутрин като дойда в офиса си го пускам на 22 и си топли през целият ден. Когато, обаче не е работил вечерно време...(Понеделник винаги ) през целият ден духа повече студено от колкото да топли. Постоянно си цъка нещо ..изгася се и започва да духа студено...и не е ефективен изобщо..едва когато е работил цял ден към края на работния ден започва да става топло.
Отговор: Да се изключва ли климатик (не е инверторен) вечерно време през зимата ?
Отговор: Да се изключва ли климатик (не е инверторен) вечерно време през зимата ?
Кажи на шефа да се застреля някъде на тъмно и хладно.
Онзи ден вечерта вместо да намаля градусите съм изгасил климата в офиса на другия ден до обед ми беше хладно и ръцете ледени. Извода е не ги гасете.
Щом той дава парите има право да казва какво и как да става. Само ако студа оказва влияние върху ефективността на работа на служителите чак тогава трябва да се мисли, ако не оказва влияние няма и основание за промяна.
Преди климатиците в офиса работеха непрекъснато, сега ги нагласяме да се включват 2 часа преди започване на работния ден (в понеделник- 4 часа). Ако климатиците затоплят бързо помещението не виждам смисъл да работят 14 часа дневно в повече (+ 48 часа за почивните дни).
Без да съм специалист, ми се струва, че въпросното Хайер-че едва се справя. И на напълно изстинало помещение му трябва много време да навакса. Но както и преди мен писаха - който плаща сметката, поръчва музиката.
Събота и Неделя по принцип не работи климатика изобщо. Когато външната температура нощно време е около 7 8 *C и вечерта климатика, ако е спрян на другият ден затопля горе долу бързичко...но ако температурите са както сега няколко часа направо си духа хладно.(особено ако не е работил 2 дена) ..да не говорим като стане навънка -10 и е бил спрян нощно време.Помещнието е 90кв.м
Споря главно с шефа, защото не само той дава парите (няколко съдружника са и единият е на моя страна :) )
Haier 10-ка (не е инверторен) , в студено помещение с площ 90кв.м :yikes, да не са кубика? - вие му вземате душичката направо, че викаш и топли някой път. - нямам думи.
Продават вентилаторни печки 2kW за по 17 лева. Да я ползваш за подпомагане на климатика сутрин.
Моето "куче" (Chigo 12ка) го пускам един час преди да се прибера и в стаята става баня... Така, че лично аз го изключвам когато няма кого да топли.
И аз моята Мидея като навън са + температури я правя 1 час преди да станем да се включи и в стаята е 23-24 градуса сутрин.
Като стане студено не я спирам само я намалям вечер.
Re: Отговор: Да се изключва ли климатик (не е инверторен) вечерно време през зимата ?
Този спор съм го имал и е много трудно да се убеди технически неграмотен човек... аз във нас си правих експерименти и вече никога не го изключвам моя. Засякъл съм и съм си доказал, че за моя апартамент дали ще е включен или изключен през деня във рамките на месеца е една и съща консумацията. Принципът е, че докато навакса температурата в помещението хаби повече. Некомфортно е, че после ми е студено докато навакса и си казах не мерси... при такива като твоя шеф е психологичен проблема.
Това може да е вярно при много ниски температури. При тазгодишната зима със сигурност не е вярно. Проверено с уред за отчитане на консумацията за конвенционален климатик 12-ка в продължение на 1 седмица с изключване и 1 седмица с постоянна работа. Помещение 20 кв.м. ги затопля доволно за 20-тина минути, като преди това е бил изключен 6 часа.
Най-малко харчи изключения климатик!!! Това се отнася и за инвертора-проверено при температури до -5 гр.
Това не е вярно и при изключително ниски температури, няма място за спор тук.Точно при най-ниските температури икономията е най-голяма.
Но тази икономия води до дискомфорт, през времето за затопляне климатика може да духа с температура усещана като хладна, а от експлоатационна гл.точка он/офф работен режим, особено на конвекционален климатик, при минусови температури носи рискове за машината.При 50лв месечен разход за 20кв помещение в което се живее, да икономисаш 10-15 лв, нека са 20 , но за сметка на елементарен комфорт, ми се струва неоправдано.
Но точно при офисите има място за подобна икономия, особено ако климатика е по-мощен.
- - - Обновено - - -
Цитат:
Първоначално публикувано от
zhelko
Преди климатиците в офиса работеха непрекъснато, сега ги нагласяме да се включват 2 часа преди започване на работния ден (в понеделник- 4 часа). Ако климатиците затоплят бързо помещението не виждам смисъл да работят 14 часа дневно в повече (+ 48 часа за почивните дни).
Това е експлоатацията, която наистина дава икономии.