Отговор: Избор на инверторна 9-ка за отопление-спалня....
Вече няколко зими изкарах с една конвенционална Мидеа, която сега искам да сменя.Стаята трябва да е топла през цялото денонощие,не само вечер.Поради правилно избраното място на климатика течение не се усеща въобще. Проблемът е шума на вътрешното тяло, особено след дефрост и при стартиране за нов цикъл на отопление,когато всеки път тръгва на макс, а на всичкото отгоре движи и клапата за хоризонтално разпределение до пълно затваряне/отваряне и се чува още повече.С инверторен тези проблеми мисля изчезват.
Вратата ще се държи предимно отворена към коридора.
А с конвектор не знам дали няма да излез по-солено откъм сметка за ток.Не съм навътре в нещата,но правейки едни бакалски сметки излиза следното. 750вата,да кажем че работи 50/50 са 375 вата на час.При усреднена сегашна цена на киловат/ч около 0,20лв. за едно денонощие излиза следното:
0,375*0,20*24ч - 1,80 на ден, на месец около 55лв. Все ми се струва много за едни 10кв.м. Пък и силно се съмнявам в истинска зима да работи 50/50 вкл/изкл.Да не говорим,че още при първото търсене в нета за помещения от 9-10кв.м мощността на препоръчания конвектор тръгва от 1000-1200 вата. - http://konvektori.bg/adax/seriya-sta...-za-10kvm.html
Една 7-ца LMCA мисля ще изгори поне наполовина ток. Иначе Сузумито 10-ка също ме грабна,просто не знам да не е прекалено мощно за помещението.Алтернативите му засега са 25PPB и 7/9 LMCA.
Не знам дали ще можеш да намериш 07LMCA в България. Добър модел е и MH SRK/SRC 20ZM/J/-S за малки помещения, а и става с REECL.
Предполагам и при нея разликата в цената с 9-ка е 20-30лв. :)
Уф,много четене ще падна... Понякога не е добре човек да е преинформиран.
Накрая правя томболата с 4 листчета и което излезе....
Fujitsu LMCA 7/9
Hitachi 25PPB
Toshiba 10 Сузуми
MHI 20ZM-S
Разиките в цените не са големи, идеята е да има по-голям комфорт. Изберете си доверена фирма и вижте те какво мислят по въпроса?
Цитат:
Първоначално публикувано от
luka
Реално помещението трябва да се загрее вечер, след това да се поддържа по-ниска температура цяла нощ и на сутринта да се спре.
Климатикът означава да се грее нон стоп. А конвекторът - да се включва на макс в началото, да се намалява после, но пак страда конфортът.
Тъпото е, че при ремонта не предвидих подово са спалнята защото не планирах да се отоплява постоянно. Сега имам нискотемпературен източник(термопомпа) за другите стаи, а в спалнята не мога да сложа и радиатор, защото ще е огромен:(
Комфортът не страда от конвектора, той го създава. Разбира се, намеса от страна на задконвекторното устройство винаги може да обърне нещата. Има тънкостенни конвектори с малки мощности и термостат, които перфектно решават проблема, ако са монтирани на стената, под прозорец..
Това с конвектора съм го играл в детската преди 6-тицата. Определено не беше добре за джоба.
Преди климатиците и аз бях на конвектори. Да, малко по-комфортно е с тях, но доста по-скъпо от климатиците.
@Mega, разликата между детска стая и спално помещение 10 кв.м. е огромна. Между двете няма абсолютно нищо общо, що се отнася до хигиенните изисквания за температура. Човекът търси комфортен и евтин начин за отопление на изолирано миниатюрно спално помещение, в каквото аз преживявам всяка година и в каквото отивам други ден. Конвекторът от около 750W с терморегулатор е правилния отговор.
Сега виждам,че моделът на Мицубиши е 7-ца или 8-ца, а не 9-ка,което мен идеално ме устройва. Май ще бъде той в такъв случай.
20-ката на MHI се представя идеално. Много тиха и деликатна машина.
Аз ако бях на тебе ,щях да сложа един триъгълен Samsung ,да го държа на тих режим със 16 дб и няма да има нито шум,нито вятър и ще те топли с разход между 220-300 в /час.
Цитат:
^Rokera^
Аз ако бях на тебе ,щях да сложа един триъгълен Samsung ,да го държа на тих режим със 16 дб и няма да има нито шум,нито вятър и ще те топли с разход между 220-300 в /час.
Не знам при окачен таван възможен ли е такъв въриант.
Все пак може ли линк към модела.Благодаря!
Цитат:
^Rokera^
Този разход за подобно помещение е доста срамен?
Shift, за подобно помещение като Вашето, бих препоръчал нещо с подобни параметри:
Параметри на климатизатора при 35°C външна температура (27°C в помещението):
Охлаждаща мощност: 2.2 kW (0.7 ~ 3.1), 7509 BTU (2389 ~ 10580)
Консумирана електроенергия: 600 W (160 ~ 860)
Параметри на климатизатора при 7°С външна температура (20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 2.2 kW (0.7 ~ 3.9), 7509 BTU (2389 ~ 13311)
Консумирана електроенергия: 460 W (150 ~ 1040)
Параметри на климатизатора при 2°С външна температура (20°C в помещението):
Отоплителна мощност: 2.8 kW, 9556 BTU
Консумирана електроенергия: 920 W
APF: 5.7 (целогодишна ефективност на енергийно потребление)