Избор на инверторна 9-ка за отопление-спалня....
Здравейте!
След доста четене най-накрая реших да питам за окончателен съвет за избор на инверторна 9-ка за отопление на спалня.Главното условие е да е тиха - и вътре, и вън.Цената не е на първо място,въпреки това не мога да си позволя най-високия клас /нокрия мисля беше/. Дотук съм се спрял на няколко модела, а те са - Хитачи 25ППБ ,Фуджитсу LMCA, Панасоник /не знам какъв/, еветнуално и Мцубиши или Тошиба.
Мисля,че и 7-ца ще ми свърши работа,но все пак реших да има малко запас. Предвиждам скоро поставянето на окачен таван на 8-10см от тавана за допълнителна изолация.Отдолу не се топли,отгоре-да.
Ето и подробности:
1.Зa ĸaĸъв вид пoмeщeниe щe ce пoлзвa ĸлимaтиĸът-тъpгoвcĸo, жилищнo, oфиc, мaгaзин и т.н? - ЖИЛИЩНО
2.Зa oxлaждaнe, зa oтoплeниe или и зa двeтe(цялoceзoннo пoлзвaнe-oxлaждaнe и oтoплeниe) щe ce пoлзвa ĸлимaтиĸът? - ОТОПЛЕНИЕ
3. Kaĸвa e:
a) ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; - 10 м2
б) видa нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa(дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); ПВЦ
в) ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; 3
г) излoжeниeтo нa пoмeщeниeтo; ЮГ, НО БЕЗ ДИРЕКТНО ГРЕЕНЕ НА СЛЪНЦЕ ПРЕЗ ЗИМАТА
д) eтaж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти(мaнcapднo, мeзoнeтнo, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? - 2
e) ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; - СПАЛНЯ
ж) в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? - АПАРТАМЕНТ
4. B ĸoя чacт нa Бългapия и пo възмoжнocт в ĸoe нaceлeнo мяcтo e пoмeщeниeтo/cгpaдaтa?Зa питaщи "Зaщo"- eтo зaщo - ЦЕНТРАЛНА СЕВЕРНА БГ
5. ĸaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? - 20-24гр
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн/пoд(външнa или вътpeшнa), нa ĸoи oт тяx имa и нa ĸoи нe.Kaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? -ДА, ВЪНШНА И ГИПСОКАРТОН ВЪТРЕ
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтиĸът и ĸaĸви? ТЕЛЕВИЗОР
8. Kaĸвa cyмa e пpигoтвeнa зa пoĸyпĸaтa нa ĸлимaтиĸ. ДО 1400лв. с монтаж.
9. дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтиĸa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? ДО -15
10. aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy,paзпoлoжeниeтo(или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли. ....
Отговор: Избор на инверторна 9-ка за отопление-спалня....
за тия пари има и нови машинки на 100 волта които са идеални за 10 квадрата
Обмисляли ли сте вариант парите за климатик да се вложат в качествена топлоизолация + конвектор(радиатор)? Лично за мен, този вариант е по-удачен във вашият случай, но ако сте решили да е климатизатор, колегите ще Ви предложат модел и марка, подходящи за помещението.
Стесних избора си /без да смятам,че съм прав/ между Hitachi 25PPB и Fujitsu 09LMCA. Тези два модела съм ги виждал "на живо",а за другите 9-ки /Мицубиши,Тошиба и Панасоник/ просто нямам никакви впечатления.
На Фуджитсуто ме блазни тихия режим на работа на външното тяло /за нощем/, а на Хитачито високия SCOP.
аз ти препоръчвам Тошиба Сузуми 10 щом си се спрял на европейски модели .. а ако държиш на Фуджицу - 7/9LU
Тишината и СОР-а с хубави неща. А как ще се отървеш от течението, което се усеща неминуемо в такава малка спалня?
И аз избирам същото в момента и това ме спира.
за това Сузуми е добър избор ,има 3 степени под лоу и пада на 500 оборота и 150 кубика/час което е много слабо течение и шум .. дори 16ката която е с по високи дебити на турбината е незабележима като темперира .. фуджицу не го могат това и си подухват
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
аз ти препоръчвам Тошиба Сузуми 10 щом си се спрял на европейски модели .. а ако държиш на Фуджицу - 7/9LU
А няма ли да е големичка тази 10-ка на Тошиба за 10кв.м. спалня? Освен това й дават 26дб шум на вътрешното тяло при 21дб за Хитачито.
по малки сузумита няма .. аз за това казах ,че машинка на 100 волта е по подходяща ,най малката мощност 22 (което е около 7ца ) ще се успи в такава стая .. за малко повече резерв може 25чка да се сложи не знам топлозагубите как са
Добре,а това Сузуми има ли тих старт, т.е. да не тръгва на макс всеки път, което би било ужасно за спалня.
то няма климатик който да тръгва на макс при он-офф ако за това питаш
Цитат:
Първоначално публикувано от
luka
Тишината и СОР-а с хубави неща. А как ще се отървеш от течението, което се усеща неминуемо в такава малка спалня?
И аз избирам същото в момента и това ме спира.
10 квадрата спално помещение се отоплява с електрически 500 W до 750 W конвектор. Много е глупаво и неергономично да се прави с климатик. С него може само да се охлажда и то с компромис, ако е високостенен.
доста успешно се отоплява с читава малка машинка на 100 волта срещу 150-200 вата цяла зима .. аз примерно отоплявам 12 квадрата със Саньото ,течение няма просто първите 2 степени на турбината са много слаби .. и не трябва да е срещу леглото все пак
Успешно се отоплява такова помещение, но не е желателно да се спи в него, по това време. Лично го преживявам почти всяка зима в някои тъпи хотели, където не пускат централното отопление в преходните сезони. Много е гадно за човека в стаята - кутийка.
Реално помещението трябва да се загрее вечер, след това да се поддържа по-ниска температура цяла нощ и на сутринта да се спре.
Климатикът означава да се грее нон стоп. А конвекторът - да се включва на макс в началото, да се намалява после, но пак страда конфортът.
Тъпото е, че при ремонта не предвидих подово са спалнята защото не планирах да се отоплява постоянно. Сега имам нискотемпературен източник(термопомпа) за другите стаи, а в спалнята не мога да сложа и радиатор, защото ще е огромен:(