Ама нали това думам бре Адски променливо-ударо-шоковотоков.
Поради что се гневиш?
Те дайкин ниския и средния им клас за нищо не стават.Високия им клас са на чисто европейски цени от 3000- 5000лв(1500€-2500€).
Поне засега не е на функцията, защото тя е свързана с един държавен орган.Нямам и такива амбиции.Отново поне засега.Ама изглежда и за в бъдеще. Упражняването на тази функция, особено в една от "насоките" не е от най-приятните и има хора на които им донесе психично/и разстройство/а(болести). Пият и хапчета, но продължават с "упражняването" й...
Изобщо работата с(в конкретният случай "върху") хора е най-тежката...
Тя моята работа с "кръщенето" ми във форума(и една част от интернет пространството) е "хубава ама българска". Едно исках/мислех, друго стана.
За мен не знам защо justify като превод винаги съм го свързал с "честолюбив"-така ми се е "загнездило" в главата.Беше замислено като провокация-закачка. Оказа се че не е съвсем така.Сгреших, макар че от доста време "владея" английски език.На практика на английски няма дума която да е с точно този смисъл.Честолюбив не е = "амбициозен", нито на горд.Според мен е съчетание от няколко смисъла, но не виждам/намирам английска дума с която да се изрази пълният смисъл и пълнотата и богатството на българската дума.
Все пак се получи(уцелих го) доста сполучливо.От всички значения с Гугъл транслейт, предпоследното.
Този пост е редактиран от justify; 25-06-15 в 01:47.
Мнда, много хора със сбъркани никове щъкат наоколо.
Предложеното Грий е добра машина, монтирал съм я на къщата на дядо ми за охлаждане. За парите си е много стабилен климатик.
Тъй като започналият темата не е изключил "изхвърлените" машини като опция, все повече ми харесват базовите модели с по 20 кила външни тела. Могат да се намерят млади такива с номинална мощност 2,2 до 3,6- 5 kW максимум, на цена колкото е бюджета в темата(750-900 лв. с монтажа, в зависимост от максималната мощност и възрастта), на по 3-4-5 годинки, мнооого по-икономични и по-дълголетни от китайските си събратя, стига да имат необходимите условия, напр. да са на завет под тераска или стряха; а пък ако има малко и изолацийка, ехееее...
От някои хора може да се сметне за недостатък по-бавното покачване на температурата поради не толкова високата им максимална мощност, ако бъдат спрени за определено време или се търси висока температура 25-26*С на моменти.
Oт друга страна, ако ще се монтира китайско, защо да не бъде още по-евтино и да се вземе нещо употребявано от обява. Виждал съм и климатичните фирми да продават такива или пък хотелите, когато подновяват мебелака. Аз намазах преди година някакво Тойо Томи, май беше, за 320 лв с монтажа. Ама не било икономично, пъшкало... за такава цена си е перфектно.
Има си варианти за клима на добра цена, но се иска търсене в нета, циганене, ако е от обява и търпение, докато излезе нещо, което да си заслужава.
(Дано авторът на темата да я чете, че май се обиди нещо)
Упс, редактирал съм след ново мнение, сори.
Този пост е редактиран от kalcheff1; 30-06-15 в 16:01.
е мощност е силно казано ,тия с по 20 кила външно рядко са над 4кВ максимални но откъм икономичност две мнения няма ,всички са с КОП около 5
Има колкото щеш, само да има време човек да се рови из боклука. Мицуто '06-та година в къщи стига до 5,1 с 22 кг външно.
Тази пролет гледах един такъв Панасоник, дали не беше с външно точно 20 кг, модел 2011-та за 850лв с монтажа и все се чудя дали не сгреших, като взех машини с по 35 кила външни, но на по 10-11 години служба за същите пари.
щом вършат работа не си сгрешил .. най добре е нов с 30+ кила ама ..
Здравейте,
Понеже съм изключително бос по темата за климатиците се надявам да ми помогнете. Покупката не ми е спешна и засега се опитвам да се ориентирам да разбера кое колко струва и каква работа върши. Ще използвам темата на колегата за да не отварям нова. Ето и мойте отговори на въпросите.
1.За какъв вид помещение ще се ползва климатикът-търговско, жилищно, офис, магазин и т.н? Жилищнo. Панелен блок от 70-те години с три вътрешни и една външна стени.
2.За охлаждане, за отопление или и за двете(цялосезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатикът? Ocнoвнo зa oxлaждaнe, ĸaтo oтoплeниeтo щe ce изпoлзвa пpез най-студените дни.
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението; (дължина 5м. х широчина 3.5м. х височина2.6м.) 17.5 ĸвaдpaтa, oĸoлo 45.5 ĸyбиĸa.
б) вида на дограмата и стъклопакета(дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); ΠBЦ, троен cтъĸлoпaĸeт, КА стъкла.
в) квадратура на прозорците; 2.5х1.7м. 4.25квадратура
г) изложението на помещението; Изтoчнo, пocpeщaм изгpeвa. Πeчe дo oĸoлo 12-13 чaca.
д) етаж на помещението в сградата, особености(мансардно, мезонетно, има портал и в коя част е или други особености)? Първи eтaж, нямa ocoбeнocти.
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; Xoл.
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? Aпapтaмeнт.
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата?За питащи "Защо"- ето защо Coфия.
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? 24+-3.
6. Има ли изолация на стени/таван/под(външна или вътрешна), на кои от тях има и на кои не.Какъв е вида и дебелината на изолацията? Външна изолация на единствената външна стена, за дебелианата не мога да кажа.
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатикът и какви? Компютър, телевизор, аквариум, и разни дребни.
8. Каква сума е приготвена за покупката на климатик. Все още се ориентирам в цените но около 1200-1300лв. Смятам, че биха ми свършили работа.
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатика за отопление/охлаждане? Лятoтo около 22-25. Зимaтa cъм над абонатната(от старите, което ще рече една цяла стая) и ще го използвам или за много малко, или в най-студените дни(под -10), имам и един електрически радиатор който пускам около 10-на пъти през зимата и ми върши чудесна работа.