Отговор: Koга климатикът харчи повече ток - в зависимост от степента?
Цитат:
Първоначално публикувано от
presents
Хора,аз съм под наем и аз мисля да правя изолация,а не другия колега.Климатика е поставен в хол 21 квадрата,който е между кухня(не се отоплява)и стая,която също не се отоплява.Мислите ли,че ако направя изолация с вата на тавана(15 сантиметра)и на външната стена,която почти цялата е в ПВЦ дограма двоен стъклопакет,ще има някакъв ефект,или ще трябва да направя изолация на цялата стая(стени и таван)
При изолацията важи правилото "колкото повече толкова повече"... все пак най важни са външните стени и тавана особено за последен етаж!
Отготе как са таваните отделни или общо пространство?
Защото ще е най евтино ако имаш достъп да разстелеш вата от тази дето е на рула 20 санта ще е достатъчно...
Цитат:
tony34al
Мерси, момчета!
Ако се притесняваш за твоите япончета-недей! Моите трафове са 220/110 V и ако и твоите са такива, при по-ниско напрежение в мрежата даже им е по-добре. :)
presents, днес в София почти стана около 0° външната, твоят климатик успя ли да направи 23 стайната?
SPSt,никъде не го пише,но не мога да си обясня тези ватове,които ми показва ватметъра,а съм сигурен,че си мери точно.Преди малко бях задал от дистанционното 23 градуса,а термомометъра в стаята показваше 22 и лапаше около 1000 вата,включих духалка за 10 минути и разхода падна под 500 вата.Е това ме притеснява и не мога да си го обясня.
Цитат:
presents, днес в София почти стана около 0° външната, твоят климатик успя ли да направи 23 стайната?
Kато излязох сутринта го оставих на 22 градуса от ДУ и като се прибрах термометъра показваше 19.
Цитат:
Отготе как са таваните отделни или общо пространство?
Таван няма,води се подпокривно пространство и е общо.
Цитат:
presents
Таван няма,води се подпокривно пространство и е общо.
Значи си идеален качваш се разстилаш 10тина ролки на каре над целия апартамент и ти се връзва към 200 лева.
Така е най-евтино и ефективно и няма опастност от мухъл да не говорим, че си спестяваш доста мръсотия покрай окачения таван.
Presents, какво чакаш, след като имаш достъп, качвай се и просвай ватата, прави вътрешна изолация само на външни стени и ще се родиш. Смешни пари са, особуно, ако сам си го направиш.Изолацията е по-важна от климатика.
Предпочитам окачен таван да направя.Ако може да обясниш за какъв мухал и мръсотия говориш.Ако може да ми пишеш на лично,че темата заради мен стана на .....Благодаря.
dddilian,бая вата ще замине,ако трябва да разстилам над целия апартамент.
От сутринта като си го оставил на 22 до вечерта колко киловата е изразходил? Вентилатора на коя степен е бил през деня?
Цитат:
zlobarov
Добър повод да си купиш чисто нова японска машина на 200 V...
Цитат:
tony34al
SPSt...Нищо не разбирам от тоци, та за това питам.
Какво има за разбиране? Става въпрос за климатик на 200v БЕЗ трансформатор.
От 7.30 до 18.00,6.400 вата и беше оставен на максимална степен на вентилатора.
Мисля че ще е полезно и за други затова тук.
При вата над 5см на тавана ако не е изпълнено както трябва има шанс за поява на мухъл на плочата над окачения таван.
Окачен таван (ако е направен както трябва) има шпакловка преди боята, тази шпакловка се шкури и освен ако майстора ти не дойде със специална машинка вързана към прахосмукачка става мазало.
До колкото ми е известно,между ватата и гипсокартона трябва да има фолио и няма да се образува този мухъл.Аз след шкуренето ми е известно какво става,мазало,но ще го преглътна..
Както си решиш аз съм правил и двата варианта и от скромния си опит силно те съветвам да обмислиш още веднъж предложението ми.
Още повече че ще изолираш всички тавани наведнъж за 1/3 от сумата на окачен таван в хола... за останалите пари си правиш външна изолация 10см на външната стена след което започваш да си седиш вкъщи на 23 градуса (или колкото му зададеш на климатика) и си четеш форума с кеф :).
Само едно ме притеснява като си познавам квартирата,дали ще мина само с вата на таван,или над него и да не се окаже,че да се усети нещо ще трябва да направя и на вътрешните стени на стаята.
А каква вата се слага,минерална,или каменна?
Само външни изолирай. Щом имаш възможност да изолираш тавана отвън, без да се налага да правиш конструкции за окачен таван и свинщини вътре, не знам какво още му мислиш. За няколкостотин лева ще си изолираш отгоре целия апартамент. Нали е двустаен.... Вътре правиш вътрешна изолация само на външната стена и приключваш темата с климатика и ватовете му.
Мухъли и т.н. може да се появят, ако одрискаш вътрешната изолация и не поставиш добре паронепропускливото фолио над ватата откъм стаята, ама ако я редиш над тавана си, нямаш такива грижи.