Резултати от 1 до 9 от общо 9

Чилър или природна газ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    42
    #1

    Чилър или природна газ?

    Здравейте! Разгледах доста теми, но сред тях не намерих отговори на моя въпрос. Та накратко: имам изградена инсталация за отопление с вентилаторни конвектори -4 броя, вързани към камина с водна риза. Понеже ми писна хамалогията с дървата, а и трудностите свързани с обслужването /5 етажа без асансьор/, съм решил да мина на друг вид гориво, като съм се спрял на следните 2 варианта:
    1. Газов котел-зимен режим + 2 броя климатици-лято /не ми се кърти, скоро приключих с ремонта, а и за това сложих вент. конвектори/.
    2. Мини Чилър-летен и зимен режим.
    Отопляемата площ е около 90м2, добра изолация и нова ПВЦ дограма. Кой вариант е по-удачен? Благодаря Ви предварително за проявеното внимание!

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #2

    Re: Чилър или природна газ

    Разбира се, че първият вариант е за предпочитане - и по-евтин, и по-сигурен. Освен това разполагаш с гореща вода на корем.
    При втория вариант под "чилър" предполагам имаш в предвид не чилър на газ(който е скъп и неподходящ), а термопомпа въздух-вода. Това пак е по-скъпо от котел + 2 евтини климатика, а освен това има недостатъка на климатиците да "кляка" при минусови температури и евентуално да шуми и вибрира външното тяло. А и не избягваш къртенето и пробиването.

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #3

    Re: Чилър или природна газ

    Като така и така се купуват климатици е лудпст да купиш и газов котел. Щом не ти се кърто по-добре карай на стенни климатици. Чилъра ще излезе доста скъпо. Ако сега щеше да правиш ремонта можеше да се налравил вентилация с конални климатици. Това, че имаш конвектори нищо не значи. Много вероятно е да нестават за чилър, тъй като водата е с доста по-ниска температура от водата на печката с водна риза. Ще трябват по-големи конвектори. В крайна мсетка това ще се сметне от фирмата която ще ти продаде и инсталира водната система. Друг варинат са подовите климатици. Така ще е подобно на отоплението с чилър. Само прави разлика между подов и подовотаванен. Аз ти препоръчвам подов.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    42
    #4

    Re: Чилър или природна газ

    Да дообесня: Климатиците ги купувам само за охлаждане. Чилъра е с въздушно охлаждане. Като разход предвиждам следното: Чилър около 4500 лв. Дайкин и съм решил проблема топло и студено. При покупка на хубав газов котел при цена....незнам + такси присъединяване + изграждане на външно трасе трасе от 15 м. + разни + климатици за лятото + други...Ето това ми е дилемата?

  6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #5

    Re: Чилър или природна газ

    Не мисля, че за 4500лв ще вземеш чилър. Ти даже отделни климатици да купуваш пак няма да се вместиш в тази цена. За теб най-удачен е варината с подовите климатици, а старите конвектри ги махаш. На Даикин миничилърът е Алтерма. Можеш да провериш колко струва. С него ще можеш и бойлера да подгряваш. ММЦ във Варна правеха една къща с Алтерма, но не с конвектори, а с тръби за подово отопление и таванно охлаждане. Цената беше към 40 000. Не помня долара или лева. Разбира се там повечето пари отиват за многото тръби.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #6

    Re: Чилър или природна газ

    Според мене пък е лудост да имаш газ до входа, да имаш изградена кадърна отоплителна инсталация и да не сложиш газово котле, а да изсипеш една гора пари и да разчиташ времето да е хубаво, да не е мъгливо, да не обледява климатика (защото този "чилър" си е климатик), да не бръмчи и вибрира, че да буди тебе и съседа (айде, да кажем от Дайкина не се очаква, ама зависи от монтажа), да няма режим на тока. А удобството да готвиш на газ? А топла вода - при такова вложение пак бойлер на ток?
    А иначе: хубав газов котел(2500лв) + такса присъединяване(400, ама сега има промоции - 200лв) + газова инсталация 15м(600лв) + проекти, надзори и др.(200лв) =3500лв +1000лв(2бр климатици за охлаждане с монтажа)=4500лв. Получаваш много по-сигурно отопление вкарваш в жилището си мощност 7-24кВт (можеш да я контролираш във всеки момент), която не зависи от капризите на времето удобство и икономия от гореща вода (звучи като от рекламна брошурка на Овергаз, ама наистина е така като се замислиш ). За да добавиш газова печка трябва само да добавиш цената на уреда, без допълнителни такси. Това е моето предложение. А третия вариант е този на Julian - три климатика по 1500лв=4500лв и няма смисъл от "чилър" - за отопление ще вършат същата работа, а ще охлаждат три стаи, а не две. Само че твоите стаи май са 4? И не знам какви климатици ще вземеш за по 1500лв. Изборът е твой.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #7

    Re: Чилър или природна газ

    Fuji RSA-9LCC 1520lv - Стенен инвертор.
    Подов климати, Daikin FVXS25 1860lv.
    Иначе за парите които имаш можеше да се направи вентилация с канален климатик и да охлажда и топли и да е тихо.

  10. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #8

    Re: Чилър или природна газ

    4 конвектора = 3 х 2,5 кВт за стаите + 3,5 кВт за хола ~ 10 кВт необходима хладилна мощност. За този бюджет (4 500 лв) може да вземеш китайски или нашенски - сбирщайн чилър с никакъв COP. Ако искаш истински чилър (италиански - дори американските марки ги правят в италия) ще трябва да се бръкнеш малко повече.....

  11. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    42
    #9

    Re: Чилър или природна газ

    Благодаря Ви за споделените идеи. Офертата за Дайкин е 4375 лв., но мисля да си сложа газово котле и ....ако е рекъл оня горе ще си сложа след време чилър само за охлаждане....Още веднъж Ви благодаря

    Пропуснах да кажа, че офертата на Дайкин е за модел EWYQ007ACV3 - 4375 лв.....без ДДС., но ДДС е дал някой взел някой!!!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Шумящ чилър, отскоро не спира въобще, помагайте да го разгадаеме.
    От zandor във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 4
    Последно: 16-01-14, 06:54
  2. Чилър за отопление на оранжерия
    От DJmorpheus във форум Други начини за отопление
    Отговори: 15
    Последно: 14-02-11, 22:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе